İİSŞP: Sendikalar, üyeleri dahi olmasa mültecilerle bağ kurabilir
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü Banu Tuna: Mülteci işçiler arasında sendikaya üyelik aranmadan dayanışma çalışmaları yapılabilir.
Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna | Fotoğraf: Evrensel
Murat UYSAL
İstanbul
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü Banu Tuna, “E-Devlet T.C. kimlik numarası ile girilebilen, sendika üyeliği ise bu sistemde sigortalılık ile gerçekleştirilebilen bir şey. Bu da sendikaların mülteci işçiler konusunda hareket alanını kısıtlıyor. Üyelik aranmadan dayanışma çalışmaları yapılabilir” dedi.
İİSŞP Dönem Sözcüsü Banu Tuna mülteci işçilerin sendikalaşması önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. 6 milyona yakın mültecinin hâlâ geçici koruma statüsünde olduğunu söyleyen İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Banu Tuna, “Türkiye’de mültecilerin her alanda artan biçimde sorun olarak tanımlanmasının en temel sebebi, 10 yıl sonra hâlâ geçici olduklarının, geri döneceklerinin düşünülmesi ve entegrasyon politikalarının devreye sokulmamış olması” dedi.
Geçici koruma statüsü nedeniyle mültecilerin çalışma haklarıyla ilgili bir yönetmelik çıkmadığını belirten Tuna, “Mevcut durumda da mültecilerin çok büyük bölümü özel sektörde kayıt dışı çalışıyor. Türkiye’de şu anda sendikaların mültecilerin sendikalaşması ile ilgili benim bildiğim bir çalışması yok. Ancak uyumla ilgili çalışmalar oldu. Hak-İş bir mesleki eğitim projesi yapmıştı mesela ama sendikalaşma çalışması değildi. Konfederasyonların birlikte mücadele çağrıları oldu. Platform olarak biz de böyle bir çağrı yaptık” diye konuştu.
Mültecilerin sendikalaşması önündeki engelleri sıralayan Tuna, “Türkiye’de sendika üyelikleri artık sadece e-devlet üzerinden, sigortalı çalıştığınız iş koluna göre yapılabiliyor. Yani sistem üye olabileceğiniz sendikaları önünüze getiriyor, siz de birini seçiyorsunuz. E-Devlet T.C. kimlik numarası ile girilebilen, sendika üyeliği ise bu sistemde sigortalılık ile gerçekleştirilebilen bir şey. Bu da sendikaların mülteci işçiler konusunda hareket alanını kısıtlıyor” ifadelerini kullandı.
Üyelik aranmadan mültecilerle dayanışmanın sağlanabileceğini söyleyen Tuna, “Daha esnek bir bağ kurulabilir. Sendikalar üyelerine de göçmen işçilere yönelik öfkenin asıl adresinin onlar değil hükümet ve patronlar olduğunu anlatabilir. Sendikalar örgütlü oldukları işyerlerinde kayıt dışı göçmen işçi çalıştırılıyorsa, onların kayıt altına alınması yönünde bunu mesele etmelidir. Dediğim gibi platform olarak biz bir dayanışma açıklaması yaptık ancak şu anda somut bir proje bizde de yok. Tam da böyle bir zemin oluşabilsin, göçmen işçilerin sorunları konuşulabilsin, çözüm yolları aranabilsin diye yaptık açıklamayı” dedi.