İstanbul Emek Gençliğinden barınma sorunu için 8 acil talep
İstanbul Emek Gençliği, yetersiz KYK yurtları ve fahiş kira ve özel yurt ücretleri nedeniyle yaşanan barınma sorununun çözümü için acil talepleri sıraladı.
Çemberlitaş Kız Yurdu'ndaki 8 kişilik bir oda | Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Emek Gençliği üniversiteli gençlerin, yetersiz KYK yurtları ve fahiş kira ve özel yurt ücretleri nedeniyle yaşadığı barınma sorununun çözümü için 8 maddelik acil talep listesi yayımladı.
Listede devlet yurtlarının sayılarının ve yurt kontenjanlarının artırılması, kira ve yurt ücretine yapılan zamların geri alınması, bursların öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak düzeye yükseltilmesi gibi talepler öne çıktı.
TOPLAM KAPASİTE İSTANBUL’UN BİLE İHTİYACINI KARŞILAMIYOR
Yetersiz kapasiteli KYK yurtlarının pandeminin beraberinde getirdiği kısıtlamalarla birlikte daha az kontenjanla açılmış olmasının ve üniversiteye geçen yıl girmiş ama uzaktan eğitim sebebiyle eğitimine bulunduğu şehirden devam eden öğrencilerle birlikte bu sene üniversite için İstanbul’a gelen öğrenci sayısının iki katına çıkmasının, bu tablo karşısında siyasi iktidar ve üniversite yönetimleri tarafından hiçbir hazırlık yapılmamasının barınma krizini derinleştirdiğini ifade eden İstanbul Emek Gençliği, “Türkiye’nin en fazla üniversitesine sahip ili olan İstanbul’da yükseköğrenim eğitimi alan öğrenci sayısı 1 milyon 834 binken, tüm Türkiye’de toplam KYK yurdu kapasitesi yaklaşık olarak 700 bin. Ülkenin her yerindeki KYK yurt kapasitelerinin toplamı bile İstanbul’da eğitim gören üniversitelilerin yarısının dahi barınma ihtiyacını karşılayamıyor” dedi.
“BARINMA HAKKININ GASBIYLA EĞİTİM HAKKI DA ELİMİZDEN ALINIYOR”
Üniversite yönetimleri, bakanlık ve KYK’nin mevcut bu tablo karşısında hiçbir sorumluluk almadığına dikkat çeken İstanbul Emek Gençliği, “Üniversiteliler artan kiralardan ötürü sağlıksız, depreme dayanıksız, okula ulaşımı oldukça kısıtlı evleri tutmak zorunda kalıyor. Kimisinin barınma hakkının gasbıyla birlikte fiilen eğitim hakkı da elinden alınmış oluyor, birçok arkadaşımız ev kiraları ucuzlayana, yurt çıkana kadar okulunu dondurmak zorunda olduğunu söylüyor” açıklamasında bulundu.
8 MADDEDE ACİL TALEPLER
Emek Gençliği yaşanan barınma sorununa dair şu talepleri açıkladı:
- Kira zamları durdurulmalı, zamların geri alınması ve kamu denetimi altına alınması için somut adımlar atılmalıdır. KYK yurtları ve üniversite yurtlarına yapılan bütün zamlar geri çekilmelidir.
- KYK yurtlarının kapasiteleri artırılmalıdır. KYK yurtlarına başvuran öğrencilere yetecek kadar, “yedek” sıralarda hiçbir öğrencinin kalmayacağı düzeyde yeni devlet yurdu inşa edilmelidir. Üniversite yönetimleri, üniversite tercihlerine uygun olarak öğrencilerin kampüs içinde barınma koşullarını garanti altına alacak düzeyde yeni yurt yapımına başlamalıdır.
- Burs ücretleri barınma sorunu yaşayan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde arttırılmalıdır. Yurtlarda kalamayan ve ihtiyacı olan öğrencilere sosyal yardımlar, fatura yardımları ve kira yardımları yapılmalıdır.
- İstanbul’un çeperinde yoğunlaşan boş konut stokları, ulaşım sistemleriyle desteklenerek yeni yurt olanakları sağlanana kadar öğrencilerin kullanımına açılmalıdır.
- İstanbul’un tüm özel yurtları ve otel-pansiyon gibi konaklama işletmeleri devlet denetiminde öğrencilerin kullanımına açılmalı, yurt ücretlerini karşılayamayan öğrencilere maddi destek sağlanmalıdır.
- Başta kamu kurumları ve İBB olmak üzere tüm ilçe belediyeleri bütün olanaklarını barınma sorunu yaşayan öğrenciler için seferber etmelidir. Misafirhaneler ve lojmanlar, yurt sorunu çözülene kadar öğrencilere açılmalıdır.
- Hükümet ve yerel yönetimler öğrenci yurdu kapasitesinin alternatif yöntemlerle acilen arttırılması için geçici olarak prefabrik yurt inşa edilmesi, mülkün kullanım değişikliği, inşaatı son beş sene içerisinde bitmiş ancak kullanıma başlanmayan yapıların kullanımının değiştirilmesi gibi adımları hayata geçirmelidir.
- Mülk sahiplerinden artan oranda vergi alınmalıdır. Toplanan vergilerle yurt yapımı, burs zamları ve kira yardımları başta olmak üzere öğrencilerin temel ihtiyaçlarını çözmek üzere kullanılacak bir kamu fonu oluşturulmalıdır.
(İstanbul/EVRENSEL)