Adalar'da akülü araç tartışması
Adalar'da 5 Ekim'den sonra engelli ve 65 yaş üstü haricindeki kişilerin akülü araç kullanması yasak olacak. İlçede yaşayan yurttaşların bir kısmı uygulamayı destekliyor, bir kısmı ise karşı çıkıyor.
Fotoğraf: DHA
Esma MURAT
Buğra BENLİOĞLU
Adalar'da 5 Ekim'den sonra engelli ve 65 yaş üstü yurttaşlar haricinde akülü araç kullanmak yasak olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), UKOME kararını içeren bilgilendirme afişlerini Adalar'da çeşitli noktalara asarak uyarıda bulundu. Akülü araç yasağı ilçede tartışmaya neden oldu. Yurttaşların bir kısmı Adalar'ın E-5'e döndüğünü söyleyip kararı destekliyor, bir kısmı ise ehliyet ve ruhsatıyla kullananların akülü araçlarının toplanmaması gerektiğini savunuyor.
Adalar'da akülü araç kullanımı faytonların kaldırılmasıyla birlikte yaygınlaştı ve bu çeşitli sorunlara neden oldu. UKOME, 3 Haziran 2021 tarih ve 2021/4-4 sayılı yönergesiyle, hız sınırının aşılarak kazalara sebebiyet verilmesi ve araçların yayaların geçiş güzergahlarına park edilmesi gibi gerekçelerle ilçeden akülü araçların kaldırılmasına karar verdi.
ENGELLİ VE YAŞLILARIN ARAÇLARI KAPSAM DIŞINDA
UKOME'nin kararına göre, ilçede 5 Ekim'den sonra akülü araç kullanmak yasak olacak. Engelliler için özel tahsis edilmiş araçlar ise yönerge kapsamı dışında tutulacak.
Aynı zamanda ilçede bireysel elektrikli araç kullanmak isteyen kişilerde bazı şartlar aranıyor. Bunlar, Adalar'da ikamet ediyor olmak (ikincil adres olarak Adalar yazılsa bile kabul edilmeyecek), 66 yaşından gün almak ve uygun sürücü belgesine sahip olmak.
"ADALAR, E-5 KARAYOLUNA DÖNDÜ"
Kararı destekleyen bir yurttaş, "Akülü araçlar iki sene içerisinde ortaya çıktı. Herkes aldı ve artık ticareti yapılmaya başlandı. Ben bu araçların adaya zararlı olduğunu düşünüyorum" dedi.
46 yıldır Adalar'da yaşayan Faika Ayça da "Ada bu akülü araçlar yüzünden E-5 karayoluna döndü. Ada, ada olma niteliğini çoktan kaybetti. Akülü araçların adadan zinhar kalkması gerekiyor. Adada artık yol yok, yol olmadığına göre bu akülü araçların kaldırılıp belediyenin araçlarının çalıştırılması lazım. Eskiden biz adayı yürüyerek gezerdik. Ancak şu an bir akülü araç furyası var. Adanın statüsü değişti. Eskiden adaya 3 tane vapur gelirdi" diye konuştu.
"ARACIMI KORSAN KULLANMIYORSAM KİMSE DOKUNAMAZ"
Verilen hakkın geri alınmayacağını söyleyen Özkan Atak ise "30 senedir adada yaşıyorum. Ehliyeti ve ruhsatı olmayan kişilerin akülü araçları kaldırılsın. Küçücük çocuklar kullanıyor. Bir düzenleme yapılması lazım. Ama direkt olarak insanların şahsi araçları ellerinden alınmamalı. Ruhsatım olmadığı için iki kere akülü aracımı polis aldı. Ancak şu an ruhsatlı bir aracım var ve o aracı aktif bir şekilde kullanıyorum" ifadelerini kullandı.
Atak, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Akülü aracımı korsan kullanmıyorsam kimse dokunamaz. Böyle bir hakları yok. Aracımı kapının önüne koysam 5 Ekim'de alacaklar. Evin içine, bahçeye koysam kullanamadıktan sonra ne işe yarayacak. 5 bin liraya aldığım aracı 500 liraya satacağım. Adaya gelen ziyaretçiler akülü araç kiralayıp gezebiliyor. Nedeni ise belediyenin getirmiş olduğu araçların yetersiz olması."
"YANLIŞ BİR UYGULAMA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Karara karşı çıkan Nuri Yürek de "Büyükada'da Tepeköy denilen bir yer var. Adanın tepe noktası. Orada oturan yaşlılar nasıl inecekler. Önümüzde kar, kış, yağmur var. Kronik hastalığı olanlar, o yokuşu nasıl inip çıkacak? Bizi toplu taşıma aracına yönlendiriyorlar. Bu pandemi döneminde toplu taşımada hastalık riski fazla. Beni bir adalı olarak yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Az önce Emniyet Müdürlüğüne gittim, gerekli raporlarımı sundum. İncelemeler sonrası çıkacak kararı bekleyeceğim. Olumsuz bir karar çıkarsa Tepeköy'den nasıl inip çıkacağım? Kalp rahatsızlığı olan bir insanım" diye konuştu. (İstanbul/DHA)