Kocaeli Valisi yurt sorunu yok diyor, öğrenciler ve veliler itiraz ediyor
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz yaptığı açıklamalarda hiçbir öğrencinin barınma konusunda mağdur edilmediğini söylese de öğrencilerin yaşadıkları Vali'yi doğrulamıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Gözde MEYDAN
Kocaeli
Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri ve aileleri yurt ve kira fiyatlarındaki artış, devlet yurtlarının kapasitesinin yetersizliği gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldı.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla yurtlardaki yerleştirmelerin devam ettiğini ve hiçbir öğrencinin mağdur edilmeyeceğini söylüyor.
September 23, 2021
Görüştüğümüz öğrenciler ve veliler ise valinin iddia ettiğinin aksine yaşadıkları mağduriyetleri anlattı.
“KREDİ ÇEKMEK ZORUNDA KALACAĞIZ”
İki çocuğu da Kocaeli Üniversitesi öğrencisi olan, uzun bir süre kiralık ev aradığını anlatan Mehtap Vatan Kara, “Çocuklarımdan biri zaten burada üniversite okuyordu, küçük oğlum da burayı kazanınca ev bakmak için geldik. Devlet yurdu çıktı evet ama her iki çocuğumun da okuluna çok uzak ve iki vasıtayla gidip gelmeleri gerekiyor diye ev tutmanın daha iyi olacağını düşündük. Uzun bir süre bütçemize uygun bir ev aradık ama ev kiraları çok fazlaydı. Şu anda tuttuğumuz evde daha önce de bir öğrenci kalıyormuş ve 900 TL kira veriyormuş; biz şu an kiraya 1800 TL, depozito için 1800 TL, emlakçı için de 1800 TL verdik. Toplam 5400 TL sadece eve verdik, masa sandalye alabilmek için spotçuları gezdik orda da fiyatlar çok pahalıydı” dedi.
Bu süreçte 12 bin liralık bir harcama yaptıklarını söyleyen Kara, “Biz bu kadar masrafı kredi kartlarıyla karşıladık ve ben şimdi kara kara bu borçları nasıl ödeyeceğimizi düşünüyorum. Kredi çekip kredi kartları borcunu ödemeyi düşünüyorum. Çocuğunu üniversiteye yazdıracaksanız ve ev tutmak zorundaysanız en az 10.000 TL’yi gözden çıkarmak zorundasınız” ifadelerini kullandı.
“ÖZEL YURTLAR YÜZDE 30 KESİNTİ YAPIYOR”
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Gizem Y. “Devlet yurduna başvurdum yedeklerdeydim ama hiç umudum yok. Mecburen özel yurda kayıt yaptırdım, aylık 1600 TL ve 12 aylık bir sözleşme imzaladık. Sözleşmenin en altına yurt idaresi bir madde ekliyor; KYK yurdu çıktığı takdirde sözleşmeyi iptal edecekseniz yıllık ödemenizin yüze 30’unu ödemek zorundasınız diye. Bu nedenle devlet yurdu çıksa bile gidemeyeceğim. Bizler buraya üniversite okuma hayaliyle geliyoruz ama her şeye para ediyoruz. Benim ailem asgari ücretle çalışıyor, kardeşim liseye gidiyor. Kıt kanaat geçiniyoruz. Bütün bir yaz kendi masraflarımı çıkarabilmek için iş aradım hala da arıyorum. Öğrencilerin nasıl barınma sorunu yok?” diyerek tepkisini dile getirdi.
“YURT ÇIKTI ÇIKMASINA AMA GİDEMİYORUZ”
Mühendislik Fakültesi öğrencisi Ahmet A. ise şehir dışından iki arkadaş üniversite okumak için geldiklerini ve şu anda okula çok uzakta bulunan bir misafirhanede kaldıklarını anlattı.
Ahmet A. “Benim 2. senem pandemi nedeniyle zaten gelememiştik. KYK yurdu çıktı ama okuluma yaklaşık iki saat uzaklıkta, bu nedenle yurda da gidemedim. Ben ana kampüsteyim niye en uzaktaki yurda ben gidiyorum, okulu oraya yakın olan öğrencilerin orada kalması gerekmez mi? Arkadaşımla Kocaeli’ ye gelmeden önce eşyalı kiralık evlere baktık fiyatlar makuldü de ama tercihler açıklandığında baktığımız evlerin çoğu tutulmuştu hem de kiralar uçmuştu. 1+1 eşyalı evler için 2 bin ila 4 bin; 1+1 eşyasız evler için 1200-1500 arasında değişen rakamlar var bu nedenle ev tutamadık şu an bir kurumun misafirhanesinde kalıyoruz. Bugün kaldığım yerden okula gidebilmek için iki vasıtaya bindim ve bir buçuk saat süren ders için gidiş geliş 4 saatimi yolda geçirdim. Yola harcadığım para 18 lirayı buldu ve benim haftanın 5 günü de dersim var. Çok ciddi bir meblağ yol parasına harcamak zorunda kalacağım. Kocaeli Üniversitesinde okuyan öğrencilerin çok az bir kısmı yurtlarda kalabiliyor. Geri kalanlar kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılıyor’’ şeklinde konuştu.
Kocaeli Üniversitesinde kayıtlı bulunan öğrenci sayısı 59 bin 544 kişi iken, Gebze Teknik Üniversitesine kayıtlı bulunan öğrenci sayısı ise yaklaşık 10 bin; Kocaeli sınırları içerisinde bulunan devlet yurtlarının kapasitesi ise 16 bin 655.
DİSK-AR’ın bugün açıkladığı verilere göre Türkiye Avrupa ülkeleri arasında üniversite öğrencilerine en az maddi destek veren ülkeler arasında yer alıyor.
EYLEMLER SÜRÜYOR
Yurdun dört bir yanında üniversite öğrencilerinin barınma sorununa dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiği eylemler sürüyor. Barınamıyoruz Hareketi İzmit Cumhuriyet Parkı’nda da eylemlere başlamıştı,
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ise Twitter hesabından yaptığı açıklama ile eylemlere katılan öğrencilerin fahiş ev kiraları, yetersiz yurt kapasitelerine ilişkin taleplerine yanıt vermek yerine eylem yapan öğrencilerin yurt talepleri olmadığını; bu şehirle ilişkileri olmadığını öne sürmüştü.
BAKAN YARDIMCISI ERSOY'UN İDDİASI: İSTANBUL'DA EYLEME KATILAN 127 KİŞİNİN BARINMA SIKINTISI YOK
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, "İstanbul'da 'Barınamıyoruz' eylemlerine katılan 127 kişinin neredeyse tamamının hiçbir barınma sıkıntısı yok"
September 23, 2021
ı Ersoy, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul Kadıköy'de 19 Eylül'de başlayan daha sonra Beşiktaş, Bakırköy'de devam eden 'Barınamıyoruz' ve 'Yurtsuzlar' eylemlerine 127 kişinin katıldığını belirterek, "Bu şahıslardan 73 öğrencinin İstanbul'da ikamet ettiği ve herhangi bir barınma probleminin olmadığı, 12 öğrencinin ikamet kaydının il dışında olduğu, 28 şahsın başka illerde bulunan üniversitelerde öğrenim gördüğü ve ikamet ettiği tespit edildi. 127 kişinin neredeyse tamamının hiçbir barınma sıkıntısı yok" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)