23 Eylül 2021 10:54

ODTÜ Öğrencileri: Türkiye gençleri başını sokacak bir yer bulmakta bile zorlanıyor

7 bin 286 kişi kapasiteli ODTÜ yurtlarına 27 bin 451 ODTÜ öğrencisinin yerleşmesi pandemi koşullarında mümkün gözükmüyor. ODTÜ'lü öğrenciler barınma sorununu anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ Öğrencileri, çoğunlukla ODTÜ öğrencilerinin yaşadığı 100. Yıl İşçi Blokları mahallesindeki evlere yapılan kira zamlarına ve ODTÜ yurtlarının, öğrenci sayısına göre yetersiz kalmasına tepki gösterdi.

Öğrenciler, yurt çıkmayan birçok öğrencinin okulunu dondurup memleketine döneceğini ya da cemaat yurtları gibi yerlere yerleşmek zorunda kalacağını belirterek, “Türkiye biz gençlerden çok şey çaldı, çalmaya da devam ediyor. Avrupa’daki akranlarımız ülke ülke gezip rahat, konforlu, güvenli, sağlıklı ve özgür bir hayat yaşarken Türkiye gençleri başını sokacak bir yer bulmakta bile zorlanıyor’’ diyerek öğrencilerin ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

7 bin 286 kişi kapasiteli ODTÜ yurtlarına 27 bin 451 ODTÜ öğrencisinin yerleşmesi pandemi koşullarında mümkün gözükmüyor. Öğrenciler kapasiteleri az olan ve zamlanan ücretleriyle yurtlara yerleşememek gibi bir kaygı güderken pandemi dönemiyle derinleşen ekonomik krizle birlikte eve çıkmak da imkansız bir hale geldi. ODTÜ’lü öğrencilerle artan kira ücretleri ve yurtların yetersizliğiyle birlikte öğrencilerin barınma hakkına ilişkin konuştuk.

“EV KİRALARI KONTROL EDİLMELİ”

ODTÜ Sosyoloji 1. Sınıf bir öğrenci, “Ekonomik olarak neredeyse krizin eşiğinde olan bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’de artık orta kesim ve altının geçinmesi çok zor bir hal aldı ki bu iki kesim nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Bunun üzerine, halktan alınan vergiler öğrenci yurtları gibi asıl ihtiyacı olan yerlere harcanmıyor, ayrıca ev kiraları da fahiş bir durumda. Bu, pek çok öğrencinin ekonomik koşullar nedeniyle eğitimden vazgeçmesine sebep oluyor. Böyle bir vahametin önüne geçilmesi için acilen yurtların iyileştirilmesi, fiyatlarının düşürülmesi ve ev kiralarının kontrol edilmesi gerekiyor’’ dedi.

“ÖĞRENCİLER PARA YETTİRMEK İÇİN BESLENME MASRAFLARINDAN KISIYOR”

ODTÜ öğrencisi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden Beyza Bercan, “Birkaç ay önce okulun açılacağı öngörüsüyle birlikte İşçi Bloklarında 2 arkadaşımla beraber eve çıkmış biri olarak ev arama sürecinde gördüğüm manzara beni çok şaşırttı. Sene içerisinde okulların açılacağına dair haber gelmeden önce nispeten makul fiyatlara ev bulunabilirken, hatta kimi evler pandemi öncesi fiyatlarının da altında kiraya verilmeye çalışılırken, üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmeye yöneliyor olduğu duyulduğu anda ev kiraları 2 katına çıkmaya başladı. Bununla da kalmayıp kiralar sürekli artmaya da devam etti” dedi.

Bercan, “Öğrenciler 100. Yılda bir öğrencinin altından kalkamayacağı kiralarla karşı karşıya kalmak durumunda kaldı. Şu anki düzlemde eve çıkmak isteyen öğrencilerin çoğu bir evi rahat yaşanılabilir bir ortam haline getirecek özellikler yerine doğrudan en ucuz kirayı verip ‘vasat bir evi nasıl yaşanılabilir hale getirebilirim’ düşüncesiyle hareket etmek zorunda kalıyor. Bunun da ötesinde bir yandan okul okumaya çalışıp bir yandan part-time işlerde para kazanmaya çalışan öğrencilerin çoğu ev kirası ve faturalarla uğraşırken, bir yandan da harici masraflara para yetiremiyorlar ve bu imkansızlık beslenme masraflarından kısmaya ve günde 1 öğün yemek yemeye kadar uzanıyor. Haliyle üniversite öğrencilerinin çoğu bu koşullar altında kaliteli bir yaşama sahip değil’’ diye konuştu.

YURT ÇIKMAYAN BİRÇOK ÖĞRENCİ ORTADA KALACAK”

Biyoloji bölümünden bir başka ODTÜ öğrencisi ise, “Bu dönem eğitimin yüz yüze olacağının mutluluğu biz öğrenciler için çok kısa sürdü. Haberi bizimle birlikte alan ev sahipleri, zaten değerinin çok üstünde kiraladıkları evlere inanılmaz zamlar yaptılar. 30-40 yaşlarında, bakımsız, ısınma ve ses gibi birçok sorunu olan evlerin kiraları 1500 TL civarlarında iken 2 bin 700 ile 3bin lira gibi akıl almaz rakamlara çıktı’’ diyerek 100. Yıl’daki evlerin koşullarıyla fiyatları arasındaki çelişkiden bahsetti.

Yurtların yetersizliğine değinen öğrenci, “ODTÜ’de kontenjanların kontrolsüz artırılmasıyla başlayan nüfus fazlalığı sebebiyle yurtlarda yer kalmadığı için insanlar mecburen okul yakınındaki evlere yöneldiler. Bunu bilen ev sahipleri de çaresiz kalan öğrencilere fahiş fiyatlarla ev kiraladılar. Bütçesi bu fahiş fiyatlara yetmeyen öğrenciler şu an kara kara ODTÜ’den yurt çıkmasını bekliyor. Yurt çıkmayan birçok öğrenci ortada kalacak, hatta bazıları daha ilk seneden kazandıkları okula adım atamadan okulunu dondurup memleketine dönecek ya da cemaat yurtları gibi yerlere yerleşmek zorunda kalacak. Türkiye biz gençlerden çok şey çaldı, çalmaya da devam ediyor. Avrupa’daki akranlarımız ülke ülke gezip rahat, konforlu, güvenli, sağlıklı ve özgür bir hayat yaşarken Türkiye gençleri başını sokacak bir yer bulmakta bile zorlanıyor’’ diyerek öğrencilerin ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

Şehir ve Bölge Planlama 1. sınıf öğrencisi, “Sırf para kazanmak için fırsatçı ev sahipleri var, el mecbur gelen öğrencilerden ne koparabilirlerse alacak durumdalar. Diğer yandan durumu buraya getiren bir hükumet var, devlete ait o kadar boş bina o kadar boş yurt var ancak öğrencilere verilmek yerine malum kişilere yakın topluluk veya derneklere veriliyor. Başta değişmesi gereken bir yapı var. Devlet, genç nüfusun artması isteniyorsa eğer onlara ihtiyacı olan barınma ve eğitim imkanını da devlet vermeli. Geri ödemeli kredi bir burs değildir’’ dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz geri dönüşüm işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Dr. Ali Zafer Sağıroğlu: "İklim değişikliği yeni göç nedeni"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa