23 Eylül 2021 11:52

Serhat Albayrak'ın Yaman Akdeniz'e açtığı davayı mahkeme reddetti

Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e Paradise Papers belgelerine gelen erişim engelini duyurduğu için açılan dava reddedildi. Gazeteciler Çiğdem Toker, Cengiz Çandar ve Işıktaş’ın da davaları ertelendi.

Yargı fotoğrafı: DHA, Erişim engeli görseli: Pixabay

Paylaş

Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e erişim engeli varken Paradise Papers paylaşımları yaptığı iddiasıyla Serhat Albayrak’ın mayısta açtığı 100 bin TL’lik tazminat davası İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Davayı CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi. Mahkeme davayı reddetti.

ENGELCEPTİON’A SAVUNMA

Profesör Yaman Akdeniz’e Serhat Albayrak tarafından Paradise Papers için açılan davanın reddi ile ilgili haberlerin erişime engellemesini duyurması nedeniyle 100 bin liralık manevi tazminat davası açılmıştı.

Akdeniz savunmasında “Engelception beni de vurmuş” tweetinde davacı Serhat Albayrak ile ilgili sadece “Serhat Albayrak’ın talebi ile” sözlerine yer verildiğini belirterek “Tweetlerimde kullandığım ifadeleri kullanırken ‘Hakaret kastım yoktur’ diyemiyorum çünkü bu tweetlerimin nasıl olup da davacının kişilik hakları ile çatıştığı açıklamaya muhtaçtır. Dava konusu tweetler yönünden ne kişilik haklarına saldırıdan ne de hukuka aykırılıktan bahsedilebilir” dedi. Akdeniz davanın derhal reddine karar verilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, Serhat Albayrak’ın Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasını reddetti.

GAZETECİ SÜLEYMAN GENÇEL GÖZALTINA ALINDI

Gazeteci Süleyman Gençel evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

İzmir’de Gazeteci Süleyman Gençel, dün sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne götürülen Gençel’in neden gözaltına alındığı öğrenilemedi.  

Gençel, 2013’te İzmir’de saldırıya uğramış ve şikayetçi olmuştu. Gençel, saldırıyı o dönem  AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar’ın azmettirdiğini ileri sürmüştü.

TOKER’İN DAVASI ERTELENDİ

Gazeteci Çiğdem Toker aleyhinde Sözcü gazetesinde yayımlanan “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı yazısı gerekçesiyle Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfının açtığı 80 bin TL’lik manevi tazminat davasının altıncı duruşması mahkeme ve hakim değişikliği sebebiyle Küçükçekmece 10. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

Vakıf avukatlarının “Belgeye ve somut delile dayalı olmaksızın vakfın onur ve haysiyetini kırıcı ifadeler kullanıldığı” iddiasında bulunduğu şikayet dilekçesinde “Bu haberi yayımlayan gazete yöneticileri ve yazıyı yazanın vatan sevgisini sorgulamak gerekmektedir” ifadeleri de yer alıyor.

Mahkeme, bir sonraki duruşmaya kadar tanık dinlenmesine karar vererek davayı 1 Şubat 2022’ye erteledi.

ÇANDAR’IN DAVASI ERTELENDİ

Gazeteci Cengiz Çandar ile Kemal Işıktaş’ın “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

İddianamede Çandar ve Işıktaş’a yöneltilen suçlamalara 30 Mayıs 2017 tarihinde kişisel hesaplarından yaptıkları birer Twitter paylaşımı delil olarak sunuldu. Savcılık, suçlamalara delil olarak gösterilen paylaşımlarda anılan Ayşe Deniz Karacagil’in Rakka’da terör örgütü saflarında öldüğü, sosyal medya üzerinden gündeme getirilerek övülmesinin kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlike doğurabilecek nitelikte olduğunu iddia etti.

Çandar’ın Avukatı Erselan Aktan’ın talebi üzerine mahkeme, istinabe evrakının dönüşünün beklenmesine karar vererek davayı 8 Şubat 2022, saat 12.35’e erteledi.

MELBOURNE PEN’DEN TÜRFENT’E ONUR ÜYELİĞİ

Avustralya Melbourne PEN Yazar Derneği, Gazeteci Nedim Türfent’e onur üyeliği verdi. Türfent teşekkür mesajında, “Bu onur, sınırların en öte yakasından gelerek her birimizin arasına egemenlerce konulmak istenen sınırları tek kalemde silmiştir” dedi.

5 yılı aşkın süredir tutuklu olan Gazeteci Nedim Türfent’e Avustralya’dan destek ve dayanışma geldi.

PEN Melbourne’nin “Hapishanedeki Yazarlar” Programının Eş Direktörü Jackie Mansourian, Türfent’e onur üyeliği verilmesine karar verdiklerini ve bu durumu kendisine de ilettiklerini belirterek, Türfent’e bu öneriyi kabul ettiği için teşekkür etti. Nedim Türfent de, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinden gönderdiği teşekkür mesajında şöyle dedi:

“Duvarların bu yakasında yaş alıp dururken, kuşkusuz dünyanın dört bir yanından inanılmaz destekler aldık. Bu destek ve dayanışmanın düşünce özgürlüğüne sunulduğunu bir an için bile aklımızdan çıkarmadık. Bugün kalemimize bahşedilen bu onur, yıllar önce kalemimizi elimize alırken yüreğimizde filizlenen inancı perçinlemiştir.

Bu inanç, kalemin ve sözün gücüne dairdir. Bu onur, sınırların en öte yakasından gelerek her birimizin arasına egemenlerce konulmak istenen sınırları tek kalemde silmiştir. Bu anlamlı üyelikten dolayı tüm PEN üyelerine şükranlarımı sunarım.”

Türfent’e geçen yıl da PEN İngiltere onur üyeliği vermişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Silahlı saldırıya uğrayan sinemacı Enes Kaya, Balat'taki suç şebekesini anlattı

SONRAKİ HABER

Kayıp adalet, yitip giden yaşamlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa