23 Eylül 2021 13:30

Maltepe Belediyesi temizlik bölümü işçileri sorunlarını konuşmak için toplandı

Maltepe Belediyesine bağlı dış temizlik bölümü işçileri sabah vardiyasında, işyeri temelli yaşanan sorunlar üzerine Disk Genel İş Şube yönetiminin de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesine bağlı dış temizlik bölümü işçileri sabah vardiyasında, işyeri temelli yaşanan sorunlar üzerine Disk Genel İş Şube yönetiminin de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. İşçiler toplantıyla birlikte mesaiye geç başlayarak tepkilerini dile getirdi. Toplantıya Maltepe Belediyesine bağlı MATAŞ’ın Genel Müdürü Baran Küçük de katıldı.

Bilgilendirme toplantısı öncesinde İşyeri Temsilcisi Selçuk Sayar, yaşanan süreci nelerin sebep olduğunu ve sürecin nasıl ilerlediğine dair sorularımızı yanıtladı. Toplu sözleşmenin imzalandığı süreçten bu yana sorunların devam ettiğini dile getiren Sayar, ‘’Sorunlar karşısında taleplerimizi konuşmak istediğimiz vakit karşımızda hiçbir muhatap göremedik. Defalarca işçiler ve temsilciler olarak sorunları çözmek için çağrıda bulunduk belediye temsilcileri dönüt sağlama ihtiyacı bile hissetmedi. İşçiler de haliyle muhatap olmayınca bu şekilde nasıl çalışacağız diyorlar. Sorunlar yelpazesi çok geniş ancak temel bir nedenden meydana geliyor. Eskiden sahada çalışan işçi sayısı 170-180 civarlarındayken bugün 70-80’lere indi. Çalışma havzası 3 km2’den 10 km2’ye çıktı haliyle. Bu kadar az sayıda sahada çalışacak işçi istihdam edilirken önceki dönemde gayet yeterli olan 3’er tane vardiya amiri ve kontrolör sayısını 12-15 arasına çıkardılar. İşe alınanlar eş-dost ilişkisiyle buraya geliyor, işçi aynı masaya otursa karşısındaki vardiya amiri mi tanımaz bile. 20 senelik iş yeri kıdemi olan arkadaşımız yeni amirlerin altında çalışıyor, bilinçsiz emirler yağıyor. Hani liyakat vardı? Şoför eksikliği başka bir mesele. 2020’den kalan izinleri var arkadaşlarımızın; cenazesi olan izin alamıyor, raporla tehdit ediliyor. 550 işçi mevcudunu böyle mi organize edilir" diye konuştu.

TALEPLERİMİZ SORUNLARI ÇÖZECEK TALEPLER

Az işçi olmasından kaynaklı iş yükünün arttığını vurgulayan Sayar, "Vatandaşla karşı karşıya geliyor işçi. ‘Bu parayı hak etmiyorsun’ diye bağırandan tut ’belediyede tanıdığım var şikayet edeceğim’ seni diyene kadar. Bizim hiçbir işçi arkadaşımız işten kaçmaz, işini savsaklamaz. Sahaya çıkan işçi bu stresin üstüne fiziksel olarak dinlenebilecek hiçbir koşula sahip değil. Ne çay var ne çorba. Dinlenme noktaları bile yok, betonda  dinleniyor işçi. Çay saatine belli bir süre verilmiş 10.30’da bitmesi gereken mola 10.45’te bitiyorsa tutanak tehditi yeniden gündeme geliyor. Molalar şantiyede olsun diyoruz biz bu koşullarda. Saate dakikaya göre mola verilmez, iş biter işçi molasını verir. Belirtilen saatlerde aracı park etmeye yer olmuyor ne molası? Birazdan bilgilendirme toplantısına geçeceğiz bu bir başlangıç. Bizim taleplerimiz de çok net ve sorunları büyük oranda çözecek talepler. Yeterli sayıda işçi alınmalı ve bu işçiler eş-dost ilişkisiyle olmamalı. İşçilerin TİS 74. maddeden doğan meslek kodları tanımı silikleştirildi, kodlar uygulanmalı. Çalışma havzasındaki konteynerler işçi sağlığı dikkate alınarak yenilenmeli. Döküm sahalarında dinlenme alanları inşa edilmeli kısaca. Müdürler, amirler, kontrolörler değişiyor, buranın sahibinin işçi olduğunu bilmiyorlar." dedi.

İşçilerin şantiyede toplanmasıyla bilgilendirme toplantısı başladı. İlk sözü işçilerin biriken tepkisine cevaben Mataş Genel Müdürü Baran Küçük aldı. Küçük, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Belediye ve şirketimiz her zaman eleştiriye açıktır. Ekonomik sorunlar her yerde karşımıza çıkabilir, açıklama yapıldıkta sonra işe başlanır. Ancak iş yavaşlatmak, işi geciktirmek kanunen suçtur. Her ekonomik sorunda da eylem yapacağız demek de olmaz, her eylemde Maltepe’de yaşayan 550bin insan bedelini yaşar."

"SORUNLAR BASİTSE NEDEN ÇÖZÜLMÜYOR?"

Genel Müdürün bu ifadelerinin üzerine işyeri temsilcileri "Taleplerimiz ilettik, daha önce de yaptık toplantılar. Müdürlerimize taleplerimizi ilettik en ufak karşılık göremedik. Şantiye içinde aileyiz diyerek oyalıyorlar bizi. Çözüm odaklı yaklaşmıyorlar. Yönetici sıfatıyla atanan arkadaşlarla sorunumuz bir yandan, sorunları yerinde çözmek yerine çözmüyorlar. Defalarca ilettik mola saatleri, tutanak baskısı, personel izinleri bunlar kronik sorun halinde. Cenaze izni isteyen işçi arkadaşlarımıza inanmıyorlar, herhalde cenazeyi buraya getirmemiz gerek. Vatandaş da bir yandan şikayet ediyor bağırıyor bize. Karşılık veremiyoruz diyor işçi arkadaşlarımız. Vatandaş personelin yetersiz olduğunu bilmiyor. Bizim ihtiyacımız süpürgeci ve kamyon arkası işçilerken 2 tane süpürgeciye 1 denetimci düşüyor. Konteyner çekmekten bel kol ağırısı çeken işçi arkadaşımız rapor alıyor, işçiye neden rapor alıyorsun diye baskı uyguluyorlar. Neden konteynerin altını çekmiyorsun diye kızıyorlar, adamın kolu kalmadı ki çeksin. Sürekli yönetim tekrarlıyor ’basit problemler bunlar’ diye. Madem basit  neden çözmüyorsunuz. Hır gür istemiyoruz, kavga istemiyoruz ama kavgadan da çekinmiyoruz. Yeni gelen yönetim Kars’tan eşini dostunu işe başlattı. TİS’in 74. Maddesindeki çavuş ve amirlerin kodları verilmiyor daha. Bizi terörist ilan ediyorlar, vatan haini ilan ediyorlar. Yöneticiler 'sizi adam edecez' diyorlar. Tutanaktan korkumuz yok alnımız açık her tutanağa vereceğimiz cevabımız var, bugüne kadar da oldu. Bu yönetimle çalışamayacağımız da söyledik. Irkçlılık yapıyorlar MHP’li HDP’li AKP’li arkadaşlarımız var. Bizi bölemeyecekler, bizim emeğimiz alınterimiz ortak" dedi. İşçi Rıza ise kendi sorununu ‘’20 yıllık çalışanım. Ağır çalışamam. Doktora gidin, raporum var, sorun. Talebimi ilettim kimse sorunu çözmedi. Bir sürü gidilecek yer var sabah 5'te mesaiye çıksam yine yetişemem.’’ diye konuştu.

"YASAL HAKLARIMIZ ÇİĞNENİRSE ELİMİZDEN GELİNİ YAPARIZ"

Toplantıda son sözü Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanlı Ali Sönmez aldı. Sönmez, "10 temmuzda görevi aldık. O günden bu yana İşçilerin talepleri doğrultusunda yeni bir sendikal anlayışla hareket ediyoruz. Eksikleri sorunları birlikte çözeceğiz. Bundan sonra da işçi arkadaşlarımızla sürdüreceğiz. 2 tane grev yaşadık, 2018’de tis imzalandı uygulanmadı. 2 sene bekletildi. Mücadele eden öncü arkadaşlarımız işten çıkarıldı, boyun eğmedik. Bizim bütün derdimiz TİS'in bütünlüklü olarak uygulanması. 6 aydır hiçbir maddede adım atılmış değil. Ortada sözleşme varsa iki taraf için geçerlidir, sözleşmeyi uygulaması gereken işverendir. Maltepe belediyesinin hangi alanında sorun yaşanıyorsa hep birlikte görmeliyiz. disipline gitmeden iş akdi feshedilen arkadaşlarımız var. Yeri geldiği zaman yasal haklarımız çiğnendiği zaman elimizden gelen her şeyi yaparız. Sendika var burada, 1600 kişinin iradesini yok sayamazsınız. Burayı keyfi olarak yönetemeyecekler." dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

4 yılda 1 buçuk milyon terör soruşturması açıldı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’la görüşemeden ABD’den döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa