23 Eylül 2021 13:38

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’la görüşemeden ABD’den döndü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Biden'la görüşemeden Türkiye'ye döndü.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

76. Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmalarına katılmak için New York’a giden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden ile görüşemeden Türkiye’ye döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurul için çok sayıda liderle ikili görüşme yaparken bazı görüşmelere heyette bulanan bakanlar ve eşi Emine Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Burundi Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye ve Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ile Türkevinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FIFA Başkanı Gianni Infantino’yu da kabul etti. Erdoğan bu görüşmelerin yanında Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile bir araya geldi. İki siyasi parti başkanının ABD’de bir araya gelmesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu.

ABD’DEKİ İLK GÜN "ORTAK ÇIKAR" DEMİŞTİ

Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşememesi ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’deki ilk gününde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından düzenlenen “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı konferansa katılmış “Türkiye ve ABD, ilişkileri itibariyle ortak değerlere, ortak çıkarlara, köklü bir geçmişe dayanan iki dost ve müttefik ülkedir. Bazı konularda dönem dönem görüş ayrılıkları yaşasak da birçok bölgesel ve küresel meselede benzer tutum ve çıkarlara sahibiz.” demişti. Erdoğan daha sonra Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından ABD iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte de “Değerli dostum Başkan Biden ile 14 Haziran’da Brüksel’de yaptığımız samimi ve kapsamlı görüşmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. Sayın Başkanla ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin hem mümkün hem de gerekli olduğu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. İkili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulaştırmaya yönelik kararlılığımızı beraberce vurguladık” açıklamasını yapmıştı.

BIDEN KİMLERLE GÖRÜŞTÜ?

BM 76’ncı Genel Kurulu ardından Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avustralya Başbaşkanı Scott Morrison, Irak Cumhurbaşkanı Behrem Salih, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

NEW YORK’TAN İSTANBUL’A DÖNÜŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Birleşmiş Milletler 76. Genel Kuruluna katılmak üzere geldiği New York’tan “TC-TRK” uçağı ile ayrıldı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da İstanbul’a döndü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Belediyesi temizlik bölümü işçileri sorunlarını konuşmak için toplandı

SONRAKİ HABER

Mimar akademisyen Prof. Dr. Doğan Kuban son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa