İstanbul Emek Gençliği, "Barınma haktır" diyerek 8 acil çözüm önerisi sundu

İstanbul Emek Gençliği, üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözülebilmesi için acil çözüm önerilerini 8 maddede sıraladı.

23 Eylül 2021 18:49
Paylaş

İstanbul Emek Gençliği, üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözülebilmesi için acil çözüm önerilerini 8 maddede sıraladı.

Üniversite öğrencilerinin yüksek yurtlarda yer bulamaması, ev kiralarının ve yurt ücretlerinin çok yüksek olması sebebiyle barınamaması problemine dair bir video yayınlayan İstanbul Emek Gençliği, sorunun çözümü noktasında acil olarak hayata geçirilebilecek çözümleri sıraladı.

İstanbul Emek Gençliği, taleplerini şöyle sıraladı:

1- Kira zamları durdurulmalı, zamların geri çekilmesi ve kamu denetimi altına alınması için somut adımlar atılmalı. Yurtlara yapılan bütün zamlar geri çekilmeli.

2- KYK yurtlarının kapasiteleri artırılmalı. KYK yurtlarına başvuran öğrencilere yetecek kadar, "yedek" sıralarda hiçbir öğrencinin kalmayacağı düzeyde yeni devlet yurtları inşa edilmeli. Üniversite yönetimleri, üniversite tercihlerine uygun şekilde öğrencilerin kampüs içinde barınma koşullarını garanti altına alacak düzeyde yeni yurt yapımına başlamalı.

3- Burs ücretleri barınma sorunu yaşayan öğrencilerin karşılayacak düzeyde artırılmalı. Yurtlarda kalamayan ve ihtiyacı olan öğrencilere sosyal yardımlar, kira yardımları ve fatura yardımı yapılmalı.

4- İstanbul çeperinde yoğunlaşan boş konut stokları ulaşım ağıyla desteklenerek yeni yurt olanakları sağlanana kadar öğrencilerin kullanımına sunulmalı.

5- İstanbul'un tüm özel yurtları ve otel, pansiyon gibi konaklama işletmeleri devlet denetiminde öğrencilerin kullanımına açılmalı. Yurt ücretlerini karşılayamayan öğrencilere devlet maddi destek sağlamalı.

6- Başta kamu kurumları ve İBB olmak üzere tüm ilçe belediyeleri, barınma sorunu çözülene kadar öğrenciler için bütün imkanlarını seferber etmeli. Lojmanlar ve misafirhaneler yurt sorunu çözülene kadar öğrencilere açılmalı.

7- Hükümet ve yerel yönetimler, öğrenci yurdu kapasitesinin alternatif yöntemlerle acilen artırılması için geçici olarak prefabrik yurt inşa edilmesi, mülkün kullanım değişikliği, inşaatı son beş sene içerisinde bitmiş ancak kullanılmaya başlanmayan yapıların kullanımının değiştirilmesi gibi adımları hayata geçirmelidir.

8- Mülk sahiplerinden artan oranda vergi alınmalıdır. Toplanan vergilerle yurt yapımı, burs zamları ve kira yardımları başta olmak üzere öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak bir kamu fonu oluşturulmalı.

(İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hububat ve bakliyatta önü açılan ithalat yerli çiftçiyi vurdu

SONRAKİ HABER

İzmir'de PTT-Sen üyelerine yapılan tehdit protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa