Eğitim Sen: İstinye Anadolu Lisesi koridorlarında ezan okutuldu
İstanbul Eğitim Sen 3 No’lu Şube yaptığı açıklamada, İstinye Anadolu Lisesinde okul koridorlarında ezan okutulduğunu ve Kurtuluş Anadolu Lisesinde cuma namazına göre saatlerin güncellendiğini açıkladı
Eğitim Sen açıklama | Fotoğraf: MA
İstanbul Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi, kentin 5 ilçesindeki okulların salgın koşullarına uygun olmadığını belirterek, bir lisede koridorlarda ezan okutulduğunu açıkladı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No’lu Şubesi, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Kağıthane ve Sarıyer ilçelerinde bulunan okullarda koronavirüs salgınına dair şube binalarında basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de katıldı.
“Önlemleri al, okulları açık tut” yazılı pankartın asıldığı açıklamada, Eğitim Sen 3 No’lu Şubesi Başkanı Ayfer Koçak, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin bu süreçte daha da derinleştiğine vurgu yaptı.
ALTYAPI HAZIRLIKLARI YAPILMADI
Sendika olarak okulların fiziki altyapı sorunlarının giderilmesi ve derslik sayısının arttırılması yönünde yaptıkları çağrıların karşılık bulmadığını dile getiren Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin, ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ ifadesini kullansa da, ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı, okul tadilat ve inşaatlarının bitirilemediği görülmektedir. Özellikle Sarıyer Alparslan Ortaokulu, Beyoğlu Dr. Tevfik Sağlam Ortaokulu gibi bir çok okul 4 yılı aşkın bir süredir inşaatları bitirilmediği için başka okullarda ikili eğitime mahkum bırakılıyor.”
UYGUN OLMAYAN ORTAMLAR
Pandemi koşullarına uygun olmayan ortamlarda eğitimin yapılmaya çalışıldığını söyleyen Koçak, “Yüz yüze eğitime uzun süre ara verilmesine rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıklarının hiçbir okulda yapılmadığını görmekteyiz. Bu doğrultuda ilçemizde geçen yıldan kalan öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiş, okullara yeterli yardımcı personel alınmamıştır. Okulları bu şartlarda mı hazırladınız?” diye sordu.
TEK TİP EĞİTİM
Okullarda birçok sıkıntıların olduğunu kaydeden Koçak, MEB yetkililerine uyarıda bulunduklarını ancak hiçbir adımın atılmadığını, çözüm ve çözümsüzlüğün okullar dışında aranmaya çalışıldığını söyledi. Eğitimin tek tipleştirmek istenildiğini söyleyen Koçak, “İstinye Anadolu Lisesinde öğretmen kurul toplantılarında dua ile açılış yapılıp okul koridorlarında ezan okunması ve Kurtuluş Anadolu Lisesinde de cuma namazına göre saatlerin güncellenmesi gibi pratikler eğitimin dinselleştirme, kutuplaştırma ve tek tipleştirmekle uğraşıyor” dedi.
850 ÖĞRENCİYE 1 TEMİZLİK GÖREVLİSİ
Koçak, 55 okul hakkında hazırladıkları raporu şu şekilde paylaştı: “Bu hafta sendikamıza ulaşan 55 okul bilgilerine göre; 15 okul ikili eğitim yapıyor, 18 okulda ortalama sınıf mevcutları 30 üzerinde, 5 okulda 40 üzerinde, yani normalde dahi olması gerekenin üstünde. 7 okulda hizmetli personel yok, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düşüyor. 10 binlerce öğretmen atama beklerken, okullarımızda ücretli öğretmenlik gibi emek sömürüsünün en ağır hali devam etmektedir.”
MÜCADELE ÇAĞRISI
Koçak, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırdı. (İstanbul/MA)