İTÜ’de yurt mağduriyeti büyüyor
İstanbul Teknik Üniversitesinin Maslak kampüsündeki Arıoğlu Kız Öğrenci Yurdu'ndaki öğrencilerin tamamı başka yurda nakledildi. Yurtta üniversite sınavında ilk 1000’e giren erkek öğrenciler kalacak.
Fotoğraf: itu.edu.tr
Metin Berk SÜER
İstanbul
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 4 Ekim’de eğitime başlayacak fakat okuldaki öğrencilerin barınma sorunu her geçen gün daha da fazla derinleşiyor.
40 bine yakın öğrencinin eğitim aldığı İTÜ’de yurt kapasiteleri sadece 4800 kişi ile sınırlı. Bu durum öğrenciler için İTÜ’nün yurtlarını erişilmez hale getiryor. Bununla birlikte yurtlar içerisinde yapılan son değişiklikler de öğrencileri mağdur etmeye devam ediyor.
Son olarak İTÜ’nün Maslak kampüsünde bulunan ve kadın öğrencilerin barındığı Arıoğlu Yurdu’ndaki öğrencilerin tamamı başka yurtlara nakledildi.
Uygulamanın nedenini öğrenmek için okulla iletişime geçen öğrencilerin soruları, “Arıoğlu Yurdu’nun YKS’de ilk 1000’e giren ve İTÜ’yü tercih eden erkek öğrenciler için tahsis edildiği” şeklinde cevaplandı.
Yurtta kalan 58 öğrenci, sürece dair haberleri olmaksızın başka yurtlara kaydedildi.
Hem öğrencilerden bağımsız alınan yer değişikliği kararı, hem de kadın yurtlarının yetersizliğine karşın bir kadın yurdunun erkek yurdu haline getirilmesi öğrencilerin tepkisini çekti.
Arıoğlu Kız Yurdu’nda kalan öğrencilerle süreci konuştuk.
"OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ"
Son değişikliğe kadar Arıoğlu Yurdu’nda kalan Melisa, "2019 girişliyim. Pandemi başlamadan önce toplamda 1 dönem ve 1 ay Arıoğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda kaldım. Pandemi dolayısıyla eve geldikten sonra 2020’nin Eylül ayında odaları boşaltmak zorunda olduğumuz, çünkü orada yabancı öğrencilerin ve zorunlu staj öğrencilerinin kalacağına dair bize mail gönderildi. Böylece yurda son kez gidip odamı boşalttım" dedi.
Yüz yüze eğitimin başlayacağı duyurulduktan sonra "yurt yenileme ücreti" gibi bir yenilikler getirildiğini ve kendilerinden okulların açılmasından aylar önce eylül ayı yurt ücretini aldıklarını söyleyen Melisa, şöyle devam etti:
"Sonuç olarak gelen zamlarla birlikte 995 TL ödedim ve böylece yenileme işlemini tamamladım. 22 Eylül Çarşamba saat 17.00’de okulların açılmasına 10 gün kala, rektörlükten gelen bir maille yurdumdan çıkarılıp Ali İhsan Aydoğan Yurdu’na transfer edildiğimi ve yurdumun erkek yurduna çevrildiğini öğrendim.
Bugün de yurtta kalan bir arkadaşımızın tweet’iyle öğrendiğim üzere yurt, üniversite sınavında ilk 1000’e giren öğrenciler için ayrılmış. 58 kişi, bir anda oldu bittiye getirilerek tek kişilik odalarda kaldığımız yurdumuzdan çıkarılıp iki kişilik odalarda kalınan Ali İhsan Aydoğan Yurdu’na yerleştirildik.
Bize attıkları mailin sonunda da ‘İsterseniz okul açılınca tek kişilik yurtlara geçmek için transfer işlemi başlatın, biz size öncelik vereceğiz’ yazmışlar. Madem öyle keşke pandemi döneminde bizi tek kaldığımız odalardan çıkardıktan sonra direkt ‘Transferde öncelik vereceğiz’ dedikleri yurda yerleştirselerdi.
Yurt sırasında açıkta kalan yüzlerce öğrenci varken bu uzun pandemi sürecinde yeni yurtlar yapmak yerine İTÜ Rektörlüğünün hali hazırda yurtta kalan öğrencileri yerinden edip ‘İlk 1000’e girene ödül’ politikasıyla bizi değersiz hissettirmesi gerçekten üzücü.”
“BARINMAMIZ TEHLİKEYE DÜŞTÜ”
Arıoğlu Yurdu’nda kalan başka bir diğer öğrenci ise mağdur edildiklerini söyledi. Öğrenci, "Çoğumuz alıştığımız yurt düzeninden kopup barınma zorluğundan endişe duyuyoruz. Okulumuzda kız yurtlarının sayıca erkek yurtlarına göre daha az olması da bir problem. Kız yurdunu erkek yurduna çevirmenin kadın öğrencilerin barınmasını daha da tehlikeye düşürdüğünü düşünüyoruz" dedi.