ODTÜ Emek Gençliği barınma hakkı için eylem yaptı
ODTÜ Emek Gençliği, üniversitenin yurtlar müdürlüğü önünde yaptığı eylemde, yeni yurtların açılması ve öğrencilere kira desteği verilmesini talep etti.
ODTÜ Emek Gençliği ücretsiz barınma ve parasız eğitim talebiyle, üniversitenin yurtlar müdürlüğü önünde eylem yaptı. “Barınma hakkımız, yurtlar ihtiyacımız” sloganları atılan eylemde yapılan açıklamada, “2021-2022 Güz dönemi, eğitime dair pek çok belirsizlikle birlikte başladı. ODTÜ yönetiminin yüz yüze eğitim açıklaması yapmasına rağmen öğrenimin çevrim içi veya yüz yüze olacağı bilgisinin henüz belirsizliğini koruyor olması, ODTÜ öğrencilerinin yaşamına, barınma sorununa dair yeni belirsizlikler getiriyor” denidi.
27 BİN ÖĞRENCİ, 7 BİN YURT KAPASİTESİ
Yüksek lisans ve doktora programları da dahil olmak üzere 27 bin 451 öğrencisi olan ODTÜ’de yurtların kapasitesinin 7 bin 286 olduğuna dikakt çekilen açıklamada, bunun her yıl yüzlerce öğrencinin yurtlarda kalamamasına neden olduğu vurgulandı. Bu sorununun en yakın çözümünün kampüsün yakınında bulunan 100.Yıl Mahallesinde eve çıkmak olarak görüldüğü ifade edilen açıklamada, “Ancak pandemi sürecinde kiraların yüzde 100’e yakın oranda zamlanması ve evlerin koşullarının oldukça kötü olması, bunu da seçenek olmaktan çıkarıyor. Yurtların tam kapasite açılacağının duyurulması 1.5 sene boyunca pandemi önlemlerinin alınması için hazırlık yapılmadığını gösteriyor.Kampüsün içerisinde ODTÜ Yurtlar Müdürlüğüne bağlı olacak yurtlar inşa edilmesi için adım atılmazken, pandemi süresince kullanmıyor olduğumuz yurtlara yüzde 22 oranında zam geldi” denildi.
HAZIRLIK YAPILMADI
Pandemi koşullarında eğitim verilecek derslikler ve sağlıklı yurtların oluşturulmadığı kaydedilen açıklamada, “ODTÜ’yü kazanan her öğrenci için barınma hakkının sağlanması, aynı zamanda eğitim alma hakkının garantiye alınmasıdır. Eğitime dair belirsizlikler bizlerin yaşamında bu derece derin sorunlar yaratırken, alınan kararlarda öğrencilerin ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi, söz hakkının gasp edilmesi kabul edilebilir değildir. Karar mekanizmalarında öğrencilerin bulunmaması, bu sorunları derinleştirmektedir” denildi.
Açıklamada şu taleplere yer verildi: - ODTÜ Yurtlar Müdürlüğünde olan yeni yurtlar yapılmalıdır. Yurt ücretlerindeki zam geri çekilmelidir.- ODTÜ yönetimi ilgili kurumlarla iletişime geçerek kiralara üst limit belirlenmesi, zamların geri çekilmesi ve ODTÜ öğrencilerine kira yardımı yapılması için somut adımlar atmalıdır. - ODTÜ Yönetimi, ODTÜ’yü kazanan her öğrencinin sağlıklı koşullarda barınabilmesi için sorumluluk almalıdır. - Eğitimimize ve kampüsteki yaşamımıza dair tüm karar mekanizmaları, öğrencilerin de içerisinde bulunduğu demokratik bir şekilde düzenlenmelidir. (Ankara/EVRENSEL)