26 Eylül 2021 11:37

Maarif Vakfına milyarlar aktı, üniversiteliler yurtsuz

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın önergesine gelen yanıta göre, Maarif Vakfına 5 yılda 3 milyar TL’ye yakın para aktarıldı. Vakfa 2 yıl verilen parayla tüm öğrencilere yurt yapılabilirdi.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Türkiye Maarif Vakfının yürüttüğü faaliyetler ile harcamalarının detaylarına ilişkin soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’a Vakıf Başkanı Birol Akgün yanıt verdi. Gelen yanıtlara göre eğitim bütçesinden Maarif Vakfına 5 yılda 3 milyar TL’ye yakın para aktarıldı.

2016 yılında 5 ülkede eğitim faaliyeti yürüten Maarif Vakfı; 2021 itibariyle 44 ülkede faaliyet yürütüyor. Okul müdürlüğü sayısı 2016 yılında 18 iken 2021’de bu sayı 361’e yükseldi. Vakıf, 2016’da 2 olan yurt sayısını ise 2021 itibarıyla 43’e çıkardı.

Bünyesinde 1 de üniversite bulunan vakıf, 2021 yılı itibarıyla 438 kişiyi yurt dışındaki kurumlara personel olarak gönderdi. Bu personellere ödenen aylık ücret ise; en düşük 2 bin 887 dolar (25 bin 636 TL); en yüksek 6 bin 637 dolar (58 bin 936 TL).

"ÖĞRENCİLERİ YURTSUZ BIRAKTILAR"

Maarif Vakfına ayrılan bütçeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Murat Bakan, “Yaklaşık 4 milyon öğrenci olmasına rağmen Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda ancak 700 bin öğrenci barınabiliyor. Devlet yurduna yerleşemeyen, özel yurtlara gücü yetmeyen, tarikat ve cemaat yurtlarına karşı duran üniversite öğrencileri ise en son parklarda yatmaya başladı. Umutsuz, işsiz, yarınsız bıraktıkları gençleri şimdi de yersiz, yurtsuz bıraktılar. Yönetenler ülkemizin eğitim bütçesini, daha önce FETÖ’nün yaptığına benzer bir organizasyonla, Maarif Vakfı eliyle yurt dışındaki okullara ve orada astronomik ücretlerle çalışan yandaşlarına akıtıyor” dedi.

Maarif Vakfına verilen paranın yurt yapımı için kullanılması durumunda 2 yılda yurdu olmayan öğrenci kalmayacağını söyleyen Bakan, “Yurt dışında yürütülen hiçbir faaliyet, çocuklarımızın eğitiminden, gençlerimizin hayallerinden ve yarınımızdan daha önemli olamaz” ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM ÜRETEMİYORLARSA KOLTUKTAN İNSİNLER"

Üniversite öğrencilerinin ev kiralarındaki artış ve fahiş yurt fiyatlarına karşı İstanbul, Ankara ve Kocaeli başta olmak üzere birçok kentte başlattığı protestolar devam ediyor. İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda sahilinde barınma sorununa karşı nöbet tutan öğrencilerden Sıla Öztürk, yetkililerin sorunlarının karşısında seslerine kulak tıkamasına tepkili. Seslerini yükselttikleri anda kriminalize edildiklerini söyleyen Öztürk, “Sorunları ortak olan öğrencilerin yan yana gelmesi bugünün acil ihtiyaçlarından biridir” dedi.

Maçka Parkı’nda eylem yapan öğrencilerden Özlem Özdemir ise “Farklı illerden gelen arkadaşlarımız yurt çıkmadığı müddetçe sokakta kalacak. İktidarın sorunu çözmesi için hep birlikte ses çıkarmalıyız. Çözüm üretemiyorlarsa o koltuklardan inmeleri gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretli için yaşam çalışmaktan ibaret

SONRAKİ HABER

ABD’de emekçiler hareketli ama sendika merkezleri aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa