26 Eylül 2021 12:22

Dr. Ali İhsan Ökten: Çift doz aşılamada gerçek oran yüzde 50 civarı

TTB İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ile Sağlık Bakanlığının pandemi sürecinde veri paylaşımı konusunda tutumunu ve çift doz aşı verilerinin açıklanmasının neden önemli olduğunu konuştuk.

Fotoğraf: Mehmet Sıddık Kaya/AA

Paylaş

Hasan Metin TAŞKIRAN
İstanbul

Sağlık Bakanlığı, aşılamanın dokuzuncu ayında nihayet illere göre çift doz aşılama verilerini paylaştı. En başından beri salgının yönetimi konusunda eleştirilerin hedefi olan bakanlık, vaka, ölüm ve aşılama verilerinin eksik paylaşımı nedeniyle tepki çekmişti. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ile bakanlığın veri paylaşımı konusundaki tutumunu ve çift doz aşı verilerinin önemini konuştuk.

İllere göre çift doz aşı verilerinin açıklanmasını geç bir karar olarak değerlendiren Ökten, bakanlığın tek doz aşı oranı üzerinden çizdiği iyimser tabloya karşı çıktı: “Aşılama oranı yüzde 70’e ulaştı derken, yeni vaka sayısı artışı 30 bine geldi. Ve her gün en az 200 yurttaş kovid-19 nedeniyle hayatını kaybediyor. Demek ki tek doz aşının çok bir önemi yok, önemli olan çift doz aşı olanların oranı.”

GERÇEK ORAN YÜZDE 50’NİN BİRAZ ÜSTÜ’

Bakanlığın il bazında çift doz aşılama verilerinin paylaşımında hata yaptığını söyleyen Ökten, “Türkiye’de çift doz aşılamanın yüzde 70’e yaklaştığı gösteriliyor. Ancak o oran 18 yaş üzeri için geçerli. Oysa biz aşı yaşını 12 yaşa indirdik, bu oranın toplam nüfus üzerinden verilmesi gerekir. Bizim tarif ettiğimiz gibi hesaplandığında Türkiye’de iki doz aşılama oranı yüzde 50’nin biraz üzerinde. Hedefimiz toplumun en az yüzde 85’ini aşılayarak toplumsal bağışıklığı sağlamak” diye konuştu.

SALGINI YÖNETEMEYİNCE SAYILARLA OYNUYORLAR’

Bakanlığın salgını yönetemediği için sayılarla oynadığını söyleyen Ökten, “Rakamlarla oynayarak, gerçekleri gizleyerek, hastalık-vefat sayılarını düşürerek, aşılama oranlarını yüksek göstererek sorun çözülmüyor. Aşılama oranları istediğimizin çok altında” dedi.

Çift doz aşı verilerine karşın aşı türlerinin paylaşılmamasını da eleştiren Ökten, “Sinovac aşılarının özellikle delta varyantı üzerinde etkisinin sınırlı olduğu bir gerçek. O nedenle iki doz sinovac aşısı olanlara mutlaka üçüncü doz mRNA aşısı öneriyoruz. Sinovac aşısı genel olarak etkili diyebiliriz ama delta varyantına karşı etkinliği yüzde 30’larda” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ EŞİTSİZLİKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI’

Aşılama oranlarında yaşanan bölgesel eşitsizliklere ilişkin de konuşan Ökten, “Doğu ve güneydoğuda bulaş oranı çok yüksek, şu an aşılama oranı ise düşük. Eşitsizliklerin olduğu, ölümlerin, hastalığın görüldüğü ve aşılama oranının düşük olduğu illere biz ayrı bir önlem almamız gerekir. Bölgenin sosyoekonomik kültürel değerlerine göre hareket etmemiz gerekir. O bölgede yaygın olarak kullanılan ana dilde çağrılar yapmak gerekir” çağrısında bulundu.

AŞI KARŞITLIĞI TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR’

Aşı karşıtlığına ilişkin de konuşan Dr. Ali İhsan Ökten, “Bakanlık aşı ve pandemi ile ilgili açıklama yapmak istediğimizde pandemiyi öne sürüp bize izin vermezken aşı karşıtlarının mitingini hoşgörü ile karşılıyor” diye konuştu. Aşı karşıtlığının giderek toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Ökten, iktidarın gerekli yasal mevzuatı oluşturarak herkesin aşı olma gerekliliğinin ortaya koymasının önemine değindi.

ÖNCEKİ HABER

ABD’de emekçiler hareketli ama sendika merkezleri aynı

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Müzakere ve diyalog istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa