Yurt sorunu raporu: İstanbul’da yatak başına 32, İzmir ve Ankara’da 11 kişi düşüyor
SODEV Genç, "Yükseköğrenimde Yurt Sorunu" raporu yayımladı. Rapora göre; cemaat ve tarikatların sahip olduğu öğrenci yurdu sayısı, KYK’ya ait öğrenci yurt sayısından fazla.
Çemberlitaş Kız Yurdu'ndaki 8 kişilik bir oda | Fotoğraf: Evrensel
Türkiye’de yükseköğrenimde gençlerin yaşadığı başlıca sorunlardan biri olan ve son günlerde kamuoyunu önemli ölçüde meşgul eden yurt sorunuyla ilgili Sosyal Demokrasi Vakfı Gençlik örgütlenmesi (SODEV Genç) bir rapor yayımladı. Raporda yer alan bilgiye göre; artan öğrenci sayısına paralel olarak yeterli yurt inşa edilmemesi İstanbul’da yatak başına 32, İzmir ve Ankara’da yatak başına 11 kişinin düşmesine neden oldu. Raporda yer alan bir diğer dikkat çekici bilgi ise cemaat ve tarikatların sahip olduğu öğrenci yurdunun KYK’ya ait öğrenci yurt sayısından fazla olması.
2020 yılı Temmuz ayı itibari ile Türkiye’de yer alan yükseköğrenim yurtlarının yüzde 66’sı vakıf, dernek ve özel işletmelere ait olduğu ifade edilen raporda, yüzde 34’ünü oluşturan 793 KYK öğrenci yurdunun, ihtiyacın çok atında kaldığı belirtildi. Raporda barınma sorunun başlıca nedeni olarak, AKP iktidarının vakıf ve dernekler adı altında dini cemaatler ve tarikatlara çeşitli ayrıcalıklar tanıması gösterilirken, 2020-2021 yılları arasında 20 KYK öğrenci yurdunun kapatıldığı bilgisi yer aldı.
İSTANBUL’DA YATAK BAŞINA 32 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR
10 büyükşehirde yer alan, öğrenci yurt kapasitelerinin araştırıldığı raporda, İstanbul’da yatak başına 32, Ankara ve İzmir’de 11, Bursa’da 10, Mersin’de 7, Antalya’da 6, Diyarbakır’da 5, Adana’da ve Konya’da 4, Erzurum’da ise 3 öğrenci düşüyor denildi.
Bunun yanı sıra son bir yılda İstanbul’da 426, Ankara’da 196 ve İzmir’de bin 156 yatağın mevcut KYK yurtlarında eksildiği ifade edilerek, Türkiye genelinde KYK yurtlarında toplam 17 bin 341 yatağın azaldığı ifade edildi.
Rapor kapsamında yer alan bir diğer çarpıcı veri ise 2019 ve 2020 yılları arasında öğrenci sayısı yüzde 1,62 artmasına rağmen 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde yurt kapasitesinin yüzde 2,47 azalması oldu.
ÖĞRENİM KREDİSİ ARTIYOR ANCAK DEĞERİ DÜŞÜYOR: 153 DOLARDAN 78 DOLARA
Barınma sorunun yanında gençlerin yaşadığı ekonomik sorunlara da değinen SODEV Genç, son 20 yılda KYK Öğrenim Kredisinin nasıl değer kaybettiğini grafikler ile açıkladı. 2011 yılında 240 TL olan öğrenim kredisiyle 153 dolar alınabiliyorken, 2021 yılında 650 TL olan öğrenim kredisiyle sadece 78 dolar alınabiliyor.
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SAYIŞTAY RAPORUNA RAĞMEN YURT KİRALADI
SODEV Genç Sayıştay Raporları özelinde KYK öğrenci yurtlarının incelenmesine de yer vererek, kısa süreli bina kiralamalarında inceleme komisyonu tarafından tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediği öğrenilmeden binanın kiralanıp yurt olarak faaliyete geçtiğini kaydetti. Aktarılan bilgiye göre; Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda inceleme komisyonu tarafından kiralanmak istenen bazı yurtlarda eksiklikler tespit edildi ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın komisyonun tespit ettiği eksikliklerin onarıldığını teyit etmeden bina kiralama işlemini gerçekleştirdiği iletildi.
Sayıştay’ın ilgili yurtlar için belirlediği bazı eksiklikler şöyle;
- Binaların yürürlükteki Deprem Yönetmeliğine uygunluğu,
- Binada yangın merdiveni ve yangın ihbar sistemi bulunacağı veya teslim alınmadan önce yaptırılacağının taahhüt ettirileceği,
- Binanın ısı, sıhhi, asansör gibi bütün demirbaş tesisatının çalışır vaziyette olup olmadığı,
- Yurt binalarında öğrencilerin barınma dışında diğer ihtiyaçlarının karşılanması için okuma salonu, wc, banyo, duş, pisuvar, lavabo, revir, idari bölüm, depo, arşiv bölümü, lokanta kantin, bulaşık yıkama yeri, mutfak, yemekhane gibi yeterli alanların bulunması ile bina içerisinde, müştemilatında ve bahçesinde sosyal ve sportif faaliyetlerin yapılabileceği müsait alanların olması
Raporun tamamına erişmek için tıklayınız. (HABER MERKEZİ)
{{443205}}