28 Eylül 2021 07:39

Süleyman Soylu, barınamayan öğrencileri "marjinal" ilan etti

Süleyman Soylu, barınamadıkları için eylem yapan öğrencilerin öğrenci olmadığını savunup "Bunların sol marjinal gruplara müzahir olduğu belirlendi. 4'ünün LGBTİ üyesi olduğu tespit edildi" dedi.

Fotoğraf: Ferdi Uzun/AA

Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, devlet yurtlarının kapasite yetersizliğini, fahiş yurt fiyatlarını ve ev kiralarını "Barınamıyoruz" diyerek parklarda sabahlayarak protesto eden öğrencilerin öğrenci olmadığını savundu. Eylem yapanların yurt başvurusu bulunmadığını öne süren Soylu, "Bunların daha ziyade sol marjinal gruplara müzahir olduğu belirlendi. Bunların da 6'sının PKK/KCK, 6'sının MLKP, 5’inin TKKKÖ, 2'sinin TKP Kıvılcım, 1'inin FETÖ/PDY, 1'inin TKİP, 1’inin DKP, 4'ünün de 'beni çok seven' LGBTİ üyesi olduğu tespit edildi" sözlerini sarf etti.

Didim Polis Moral Eğitim Merkezi'nde Toplumsal Olayları Müzakere Kursu açılış programında konuşan Soylu, özetle şunları söyledi:

"Boğaziçi Üniversitesi olaylarında merkez kampüste 108 gözaltı yapmıştık. Bunların 101'inin Boğaziçi Üniversitesi ile hiçbir resmi, hukuki, öğrencilik veya mezuniyet bağı yoktu. Bunların da 79'u DHKP-C, TKP-ML ve diğer terör örgütlerinin üyesi olan kişilerdi.

Bugüne dönelim, 'Yurt bulamayan öğrenciler' bahanesiyle bir dizi eylem yapıldı. Ülke genelinde 24 ilde toplam 114 eylem ve etkinlik gerçekleştirildi. 24 ildeki eylemlere 2 bin 243 kişi katıldı, mükerrerleri düşersek eylemlere 2 bin 57 kişi katıldı. Bunlardan 310'u öğrenci. Bunların da tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor. Bunların daha ziyade sol marjinal gruplara müzahir olduğu belirlendi. Bunların da 6'sının PKK/KCK, 6'sının MLKP, 5’inin TKKKÖ, 2'sinin TKP Kıvılcım, 1'inin FETÖ/PDY, 1'inin TKİP, 1’inin DKP, 4'ünün de 'beni çok seven' LGBTİ üyesi olduğu tespit edildi."

ERDOĞAN DA "SÖZDE ÖĞRENCİLER" DEMİŞTİ

Dün akşam Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da barınma sorununu dile getirmek için parklarda sabahlayan öğrencilere "Sözde öğrenci" demişti.

Erdoğan, "Son zamanlarda bazı park, bahçe buralardaki bankların üzerinde yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre sözde öğrenci. Gezi Parkı olayı neyse bu da bir başka versiyonudur" sözlerini sarf etmişti.

DEVLET YURTLARININ KAPASİTESİ NE DURUMDA?

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün yurt kapasitesi öğrencilerin ihtiyacını karşılamaktan fersah fersah uzak.

Erdoğan, Twitter hesabından paylaştığı infografik ile 2021 yılında Türkiye genelinde KYK'ye ait 769 yurt bulunduğunu ve toplam yatak kapasitesinin 719 bin 567 olduğunu aktarmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ise 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde KYK’ye bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. 703 bin olan kapasite sayısı ise yaklaşık 7 bin kişilik bir erimeyle 695 bine düştü.

Lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitim gören öğrenci sayısı ise yaklaşık olarak 3 milyon 800 bin. Mevcut veriler öğrencilerin yalnızca yüzde 18’inin barınma ihtiyacının devlet tarafından karşılanabildiğini gösteriyor.

MEB verilerine göre 2016’dan bu yana KYK yurdu sayısında ve kapasitelerinde de kayda değer bir artış görülmüyor.

Son 10 yılda vakıf yurdu sayılarındaki artış ise 3 kata yakın. 2007’de 154 olan vakıf yurdu sayısı, 2019’da 454’e çıktı. Ücretleri kira fiyatlarıyla yarışan özel yurtların sayısı ise 2007’de 199 iken; 2019’da 592’ye yükseldi.

Yurt bulamayan öğrencilerin yöneldiği kiralık evlerin fiyatlarında da ciddi artışlar söz konusu.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Munzur Üniversitesinde yurttan çıkarılan öğrenciler için eylem yapıldı

SONRAKİ HABER

Kerestecioğlu'dan bireysel silahlanmanın yarattığı sorunlar için araştırma önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa