28 Eylül 2021 08:06

Kerestecioğlu'dan bireysel silahlanmanın yarattığı sorunlar için araştırma önergesi

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bireysel silahlanmayı teşvik eden mevzuatın incelenmesi amacıyla araştırma önergesi sundu.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bireysel silahlanmayı teşvik eden mevzuatın incelenmesi, bireysel silahlanmanın yarattığı sorunların tespit edilerek bu sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi sundu.

“Yurttaşların yaşam ve güvenlik haklarının korunması, toplumsal barışın yerleştirilmesi amacıyla bireysel silahlanmanın bir sorun olarak ele alınması gerekir” diyen Kerestecioğlu, “Ancak özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, hükümete yakın bazı kuruluş ve derneklerin silahlandırıldığına dair basında birçok kez yer alan haberlere karşın, bugüne kadar konu hakkında etkin bir soruşturmanın yürütülmemesi ve kamuoyuna ikna edici bir bilgilendirmenin yapılmamış olması toplumdaki ‘güvende hissetme’ algısını yıkacak nitelikte olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, “Açıkça yaşam ve güvenlik hakkını tehdit eden yasadışı silahlanma karşısında şüpheleri gidermek ve toplumsal huzuru tesis etmekle görevli hükümet yetkilileri, topluma ikna edici cevaplar vermek yerine ‘Ateşli Silahlar Yönetmeliği’nde yapılan 19. değişiklikle silah ruhsatının kapsamının genişletilmesini tercih etmiştir. Yönetmelikteki yeni düzenlemeyle silah taşıma ruhsatı öncelikli meslek grupları genişletilmiştir” dedi.

"BİREYSEL SİLAHLANMA KOLAYLAŞTIRILIYOR"

Gümrük muhafaza, infaz koruma memurlarının, Cumhurbaşkanlığı çalışanlarının, Büyükşehir Belediye üst kurulu çalışanlarının ve yapım işlerinin büyüklüğüne bağlı olarak müteahhitlerin ruhsat başvurusu yapabilecek meslek grupları arasına eklendiğini hatırlatan Kerestecioğlu, “En önemli değişiklik ise yeni yönetmelikten ‘hiçbir şekilde ruhsat verilemeyeceği’ ibaresinin çıkartılması olmuştur. Buna göre ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar, infazın üzerinden beş yıl geçtikten sonra ruhsat başvurusu yapabilecektir. Bu değişiklikler açıkça bireysel silahlanmayı kolaylaştırmakta ve toplum için tehlike oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, “28 Eylül Dünya Bireysel Silahsızlanma Günü dolayısıyla bir kere daha Türkiye’de yetkililerin yasadışı silahlanma konusunda etkin soruşturma yürütmekle görevli olduğunu, ayrıca topluma yaşam ve güvenlik haklarının korunduğuna dair ikna edici bilgiler vermek zorunda olduğunu hatırlatmak gerekir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süleyman Soylu, barınamayan öğrencileri "marjinal" ilan etti

SONRAKİ HABER

"Assos'da süren tarih katliamını bir an önce durdurmaya çağırıyoruz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa