CHP’li Çakırözer: Yurtlar ve burs öğrenciye karşı tehdit unsuru oldu
CHP'li Utku Çakırözer, Eskişehir’de Onur Yürüyüşü'ne katılan öğrencilerin yurttan atılıp, burslarının kesildiğini belirterek yurt ve bursların öğrencilere karşı tehdit olarak kullanıldığını belirtti.
Fotoğraf: Eylem Lodos/Evrensel
Meltem AKYOL
İstanbul
Türkiye genelinde yüz binlerce üniversite öğrencisi barınacak yurt bulamazken, Eskişehir’de anayasal haklarını kullanarak protestolara katılan üniversite öğrencileri yurtlarından atıldı, bursları kesildi. Lise öğrencileri hakkında da kısa süreli uzaklaştırma cezaları verildi.
Cezaları Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Devlet barınamayan on binlere çözüm üretemediği gibi, protesto gösterilerine katılan öğrencileri yurtlardan atıyor, burslarını kesiyor. Yurtlar, burslar bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor” dedi.
"YURTTAN ÇIKARMA" VE "BURS KESME" CEZASI
Eskişehir’de haziran ayında yapılan Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerden bir bölümüne açılan soruşturmalar sonucunda Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından ‘Yurttan çıkarma’ cezaları verildi. Yurttan atma cezasının gerekçesi ise “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Anayasada belirtilen niteliklerine aykırı davranışlarda bulunmak, milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak veya sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek…” olarak açıklandı.
KYK tarafından bazı öğrencilere de ‘Burs kesme’ cezası uygulandı. Eyleme katılan öğrencilere de disiplin soruşturmaları açıldı ve okullarından kısa süreli uzaklaştırma cezaları verildi. Öğrenciler cezaların kaldırılması için yargıya başvurdu.
"ANAYASA İHLALİDİR, VİCDANSIZLIKTIR"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Tek adam yönetimi o hale geldi ki; öğrencilerin kadın cinayetlerine karşı, OHAL düzenlemelerine karşı, her tür ayrımcılığa, baskıya karşı ifade özgürlüğünü, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünü kullanmasından korkuyor. Bu nedenle öğrencinin barınma hakkını, burs hakkını bir şantaj aracı olarak kullanıyor” dedi.
Türkiye’nin dört bir yanında öğrencilerin yurt bulamadıkları, kalacak yer bulamadıkları için seslerini duyurmaya çalıştığını hatırlatan Çakırözer, “Ülkenin her bir yerinde öğrenciler sokaklarda ‘Barınamıyoruz’, ‘Yurt çıkmadı, kiralar çok yüksek’ diyor. Böyle bir dönemde, öğrencilerin katıldıkları eylemler gerekçe gösterilerek, yurtlarından atılmasını, burslarının kesilmesini hiçbir vicdan, hukuk kabul etmez. Bu anayasa ihlalidir, adaletsizliktir, hukuksuzluktur” dedi.
"KAÇ ÖĞRENCİ YURTTAN ATILDI?"
Eskişehir’de önceki yıllarda da 1 Mayıs kutlamaları, OHAL düzenlemelerini protesto, gibi demokratik protestolara katılan öğrenciler kaldıkları yurtlardan atılmış, bursları da kesilmişti. İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi rektörüne yönelik protestolara katılan öğrencilerin de kredileri, bursları kesilmişti. Yine kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun bulunması için açıklama yapan öğrenciler de benzer yaptırımlarla karşılaşmıştı.
Çakırözer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na Türkiye’de gösteri ve protestolara katıldıkları gerekçesiyle yurttan atılan, bursları kesilen öğrencilerin sayısını sordu.