Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü bu kez de Özcan Vardar'ın ders açmasına izin vermedi
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, öğretim görevlileri Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil'in ders açmasını engellemesinin ardından bu kez de Özcan Vardar'ın ders açmasına onay vermedi.
Fotoğraf: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü yarı zamanlı öğretim üyesi Özcan Vardar'ın ders açmasına onay vermedi. Rektörlük, daha önce de aynı bölümün öğretim görevlileri Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in derslerinin açılmasını onaylamamamıştı.
Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünün yarı zamanlı öğretim üyesi, ödüllü film kurgucusu Özcan Vardar’ın bu dönem vermesi planlanan "FA 49 L - The Grammar of Film Language: Film Editing (Film Dilinin Grameri: Film Kurgusu)" adlı dersinin açılmasının onaylanmadığı Rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez imzalı bir not ile Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığına bildirildi.
2013 yılından beri Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünde ders veren Vardar’ın dersinin kapatılma gerekçesi, yine aynı bölümde sinema dersleri veren Erçin ve caz tarihi dersleri veren Binbaşgil’de olduğu gibi, Vardar’ın ders verdiği alanda formel eğitim almamış olması oldu.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Vardar'ın ders açmasına onay verilmemesine tepki gösterdi.
Akademisyenler, yayınladıkları metinde şu ifadelere yer verdi:
"Batı Dilleri ve Edebiyatları bölüm başkanı Prof. Dr. Aslı Tekinay ve Kültür Dersleri Koordinatörü Prof. Dr. Özlem Öğüt, Can Candan’ın görevden alınması, Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in derslerinin kapatılmasının ardından defalarca atanmış yönetime yazı yazmış ve bu hocaların derslerinin kapatılmasının fakülte ve bölüm iradesinin çiğnenmesi ve öğrencilerin nitelikli eğitim hakkının ihlal edilmesi anlamına geldiğini ifade etmişlerdi.
Henüz rektör vekili iken 16 Temmuz 2021’de Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü öğretim görevlisi Can Candan’ın görevine asılsız gerekçelerle hukuksuz bir şekilde son veren Naci İnci, daha önce Özcan Vardar’ın kampüse girişine engel olmaya çalışmış, Vardar’ın dersleri devam ederken akademik personel kimlik kartının iptal edilmesine neden olmuştu. Vardar, 9 Nisan 2021’de kampüse girmeye çalışmış, alınmamış ve o günden sonra kampüse 'misafir' olarak girmek zorunda kalmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde 2013 yılından beri yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev alan Özcan Vardar, 'Film Çalışmaları Sertifika Programı' kapsamında 'Oral History Documentary on Turkish Cinema', 'Grammar of Film Language: Film Editing' ve 'Advanced Dramatic Film Editing' dersleri vermekteydi.
Can Candan’ın görevden alınması, Erçin ve Vardar’ın derslerinin iptal edilmesi ile Film Çalışmaları Programında verilen neredeyse sekiz ders kapatılmış oldu. Seda Binbaşgil’in Caz Tarihi dersi ile birlikte Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünün tüm bölümlere seçmeli ders olarak sunduğu on dersi artık açılmıyor.
Vardar’ın dersinin onaylanmamasının ardından bir açıklama yapan Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Tekinay, 'Feyzi Erçin ile başlayan, Can Candan, Seda Binbaşgil, ve Özcan Vardar ile devam eden Kültür ve Sanat Programı'nı baltalama süreci maalesef üniversitemizin şu anki idare tarzı ile uyum içindedir. Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) İdaresi, bölümlerin akademik birikimlerine ve özgür iradelerine saygı duymamakta ve verilen bilgilere kulak tıkamaktadır. Defalarca Fine Arts (Güzel Sanatlar) programının özelliğini, hocalarda 'formel eğitim' şartı aranmasının anlamsızlığını ve bu derslerin önemini açıklamaya çalıştık. Her bir hocamızın nasıl bir degerlendirmeden geçerek işe başladığını anlattık ve her bir yarı zamanlı FA (Güzel Sanatlar) hocamız için bölüm görüşü oluşturduk. Yılmadan, anlatmaya, yazmaya devam edeceğiz.' dedi ve yapılan hatalardan dönülmesini ümit ettiklerini belirtti.
Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nün Özcan Vardar hakkında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği bölüm görüşü:
'Üniversitemizin Matematik Bölümünden Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Sertifika Programı’nı tamamlayarak mezun olan Özcan Vardar, 2011 yılında Berlin International Film Festival (Berlinale) Talent Campus ve Locarno Film Festival Summer Academy’de master class’lar aldıktan sonra, Film Çalışmaları alanında eğitmenlik hayatına 2013 yılında başlamıştır.
Bölümümüzde verdiği derslere ek olarak, İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde 'Film Editing' dersi vermiştir. Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde 'Advanced Editing' ve 'Dramatic Film Editing' başlıklı dersler veren Özcan Vardar alanında deneyimli bir eğitmendir.
Bölümümüzde 1986 yılından itibaren verilmeye başlanan FA dersleri; sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi sanatın çeşitli dallarında akademik çalışmalar yapan ve bu konularda akademik çalışmaları olduğu kadar akademi dışı mecralarda da üreten ve alanında isim yapmış uzmanlar tarafından verilen derslerdir. Özcan Vardar’ın alanında sahip olduğu birikim ve deneyime bakıldığında, eğitmenlik tecrübesine ek olarak, akademi dışı mecralarda da üretken bir profil çizdiği görülmektedir. Teorik ve kapsamlı bir uygulamalı bilgiye sahip olduğu görülen Özcan Vardar’ın kurgusunu üstlendiği pek çok uzun metrajlı film bulunmaktadır. Editörlüğünü yürüttüğü belgesel ve kurgu olmak üzere sayısız film, ulusal ve uluslararası film festivallerinde gösterilmiş ve ödül almıştır. 2014 yılında editörlüğünü üstlendiği Deniz Seviyesi (Across the Sea) adlı yapım Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi kurgu (editör), en iyi yönetmen ve görüntü yönetmeni dahil olmak üzere toplamda 6 dalda ödül kazanmıştır. Aynı yıl, Kumun Tadı (Sea Burners) filmi, dünya prömiyerini Berlinale gibi köklü ve büyük bir festivalde yaparak Türkiye Sinemasını temsil etmede önemli bir rol oynamıştır. 2012 yılında yine kurgusunu gerçekleştirdiği Tepenin Ardı (Beyond the Hill) adlı yapım pek çok festivalde gösterilmiş ve ödüllere layık görülmüştür. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gösterilen Tepenin Ardı Forum bölümünün en önemli ödülü olan Caligari ödülünü kazanmıştır. Aynı yapımın kazandığı ödüller arasında Palic Film Festivali’nin En İyi Film Ödülü ve Sarajevo Film Festivali’nin Özel Jüri Ödülü bulunmaktadır.
Özcan Vardar’ın bölümümüzde verdiği dersler, FA seçmelisi olarak tüm üniversite öğrencilerimizin alabileceği dersler olduğu gibi, bölümümüzde yürütülen 3 sertifika programından biri olan Film Çalışmaları Sertifika Programı’na kayıtlı öğrencilerimizin alabileceği seçmeli derslerdir. Film sertifikası almak için 3 zorunlu ve 4 seçmeli ders olmak üzere toplamda 21 kredinin tamamlanması zorunludur. Boğaziçi Üniversitesi’ne kayıtlı tüm lisans öğrencilerine açık olan ve öğrencilerimizin oldukça rağbet gösterdiği Film Çalışmaları Sertifika Programı’na, 2020/2021 Akademik yılı Bahar Dönemi itibari ile 127 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Öğrencilerimizin Film Çalışmaları Sertifika Programı bünyesinde aldığı dersler, sinemanın kültürel ve eleştirel analizi, tarihsel gelişimi konusunda bilgi edinmek isteyen öğrencilerimize yönelik olduğu gibi, film endüstrisi ve film üretimi sürecinde pratik anlamda uzmanlık kazanmak isteyen öğrencilerimizin de yararlanabileceği derslerdir. Bu açıdan, Özcan Vardar’ın verdiği dersler, kuramsal ve pratik bilgi ile desteklenmiş dersler olarak, film çalışmaları alanında sanatsal üretime istekli olan ve bu alanda ilerlemek isteyen öğrencilerimiz için çok değerlidir. Film Çalışmaları Sertifika Programı’nı tamamlayan öğrencilerimiz; film çalışmaları alanında akademik çalışmalara yönelerek bu alanda araştırma ve üretmeye devam ettikleri gibi, sinema ve televizyon sektörlerinin farklı dallarında, senarist, kurgu, görüntü ya da sanat yönetmeni olarak film sektöründe aktif rol oynayabilmektedir.
Özcan Vardar’ın vermekte olduğu derslerin film çalışmaları alanındaki değeri ve sertifika programımızdaki önemini göz önünde bulundurarak, kendisinin alanında sahip olduğu birikim ve tecrübeden hem bölüm öğrencilerimizin hem de tüm üniversite öğrencilerimizin faydalanmaya devam edebilmesi için bölümümüzde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak ders vermesini kuvvetle destekliyoruz."
(İstanbul/EVRENSEL)