29 Eylül 2021 00:29

"Partiler keşke Kürt sorunu için de bir araya gelse"

Ahmet Türk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile HDP’nin deklarasyonundaki ittifak ve Kürt sorunu mesajlarını konuştuk.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

HDP’nin deklarasyonundaki ittifak ve Kürt sorunu mesajlarını konuştuğumuz Ahmet Türk, muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde çalışmasına atıf yaparak “Keşke Kürt sorununun çözümü konusunda da böyle bir süreç olsa” dedi. CHP cumhurbaşkanı seçiminde ismin değil yetkilerin önemli olduğunu ifade etti. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, ise “İhtiyaç ‘köprü’ değil üçüncü seçenek” dedi.

HDP “Adalete, demokrasiye, barışa çağrı” deklarasyonu ile ittifak ve Kürt sorununa çözümüne ilişkin tutumunu ortaya koydu. Parlamento seçimlerinde ittifak arayışı olmadığını açıklayan HDP, cumhurbaşkanı seçimlerinde ise ilke ve yöntemlerin tartışılarak bir araya gelinebileceğini bildirdi. Deklarasyonun ardından sorularımızı yanıtlayan ve görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, “Seçimlere girme konusunda ittifak arayışında değiliz ama Türkiye’nin sorunların çözümü konusunda ortak bir akla ihtiyacı var. Ortak demokratik değerlerde halkların buluşması için diyaloğa ihtiyaç var” dedi. Kürt sorununun tek partinin tamamen çözeceği bir sorun olmadığını belirten Türk, siyasi partiler arasında ortak demokratik değerlerde buluşularak herkesin katkı sunması gerektiğini söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda 6 siyasi partinin yaptığı çalışmalara dikkat çeken Türk, “Keşke Kürt sorununun çözümü konusunda da böyle bir süreç olsa. Bizim istediğimiz böyle bir anlayışın geliştirilmesidir. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını değerli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerine ise Türk, “Eğer Kürt sorunu yoksa yıllarca neden ‘Baldıran zehiri olsa içeriz’ denildi, görüşmeler yapıldı?​” diye sordu.

İLKELİ BİR YAKLAŞIM BEKLİYORUZ"

Ahmet Türk

Kürt sorununun çözümü konusunda “HDP’nin çözümde muhatabı artık AKP değil CHP mi?​” sorusuna Türk şöyle yanıt verdi:

“Muhatap olarak değil, biz burada her zaman barış için kapıyı aralarız, açık bir konu bu. Arkadaşlarımızın da söylediği gibi ilkeli bir yaklaşımın beklentisi içerisindeyiz. Bu kadar önemli bir konuda toplumsal olarak da katkı sunacak bir siyasi anlayışın Türkiye gündemine gelmesi lazım. Çünkü ötekileşmiş, kutuplaşmış bir halk var, Türk’üyle Kürt’üyle... Bunun önce aşılması lazım. Meseleyi bir iki cümleyle çözülecek bir mesele olarak görmüyorum. İkincisi bir halkın hukuku, dili, kültürü bir hak olarak kabul görmezse, içselleştirilmezse onu çözmek de kolay olmuyor. Değişim, dönüşüm kaçınılmaz. Artık bu yükün kaldırılamayacağı inancıyla bunun arayışı içerisindeyiz.”

CHP: CUMHURBAŞKANININ İSMİ DEĞİL YETKİLERİ ÖNEMLİ

HDP’nin cumhurbaşkanı seçiminde ilke ve yöntemde buluşulabileceği yönündeki açıklamasınıı değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de Cumhurbaşkanının kim olacağından çok yetkilerinin önemli olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının partilerüstü, milleti ve devleti temsil eden biri olması gerektiğini söyleyen Erkek, “Devlet, hükümet, parti bunlar ayrı şeylerdir. Siyasi partiler milleti yönetmek için iktidar olurlar, devlet olmak için değil. Parti genel başkanı ile memleketi yönetmeyi sağlarsanız, yolsuzluk da olur, yoksulluk da olur. Cumhurbaşkanı tabii ki mevcut yetkilerle göreve gelecek ama yine seçmenin onayı ile sistem değişikliği olacak” dedi.

Kürt sorununda adres ve muhatap tartışmalarının ardından deklarasyondaki verilen mesajı sorduğumuzda Erkek, Mecliste çözüm vurgusu yaptı. Erkek, “Türkiye bütün sorunlarını Meclis öncülüğünde çözecektir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti zaten milleti özne alan bir ruhla doğmuştur. Mecliste her konu konuşulacak, MHP de HDP de bütün milletvekilleri de konuşacak. Güçlü bir Meclis tüm sorunlara çözüm getirebilir” dedi.

İHTİYAÇ KÖPRÜ DEĞİL, ÜÇÜNCÜ SEÇENEK

Ercüment Akdeniz

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de halkın Cumhur ve Millet İttifakı olarak iki kutuplu burjuva siyasete sıkıştırıldığını söyledi. Buna karşı 9. parti kongrelerinden bu yana üçüncü seçenek olarak halk ittifakı çağrısında bulunduklarını belirten Akdeniz, “HDP’nin açıkladığı tutum belgesinde bazı demokratik belirlemeler olmakla birlikte hâlâ üçüncü seçenek çağrısı yoktur. Son kongremizden bu yana yaptığımız çağrılara somut bir yanıt da yoktur” dedi. İşçi sınıfının ve halkların ihtiyacının, HDP’nin iki burjuva seçenekten biri olan Millet İttifakı ile oluşması gereken üçüncü seçenek arasında kuracağı köprü olmadığını söyleyen Akdeniz, “Türkiye’nin içinden geçtiği son derece kritik bu süreçte esas yapılması gereken şey, başta ekonomik sorunlar ve geçim derdi olmak üzere işçi sınıfı ve emekçilerin ve onlarla birlikte hareket edecek demokrasi güçlerinin Kürt halkının ve ezilen kesimlerin güçlü birliğini kurmaktır. Bu görev başarılmadan demokrasi ittifakını Millet İttifakı ile ortak ama bir o kadar ilkesiz ve açık olmayan bir çatı zeminine yaslamak doğru olmaz. Üçüncü seçenek Kürt halkının özlem ve taleplerini de güçlendiren yoldur” dedi.

Tutum belgesinde ifade edilen Kürt sorununun çözümüne dair taleplere değinen Akdeniz, Kürt sorununun çözümü için atılması gereken üç acil adım olduğu ifade etti. Akdeniz, “Birincisi HDP üzerindeki baskılar son bulmalı, kapatma tartışmaları açılmamak üzere sona erdirilmelidir. Seçim barajı sıfırlanmalıdır. İkincisi kayyum rejimine son verilmeli, halkın oylarıyla seçilmiş belediyeler yine halk temsilcilerine teslim edilmelidir. Üçüncüsü başta milletvekilleri olmak üzere binlerce Kürt siyasetçisi serbest bırakılmalıdır” dedi. Bu adımlar atılmadan yapılacak her şeyin Kürtleri yedeklemekten ibaret olacağını vurgulayan Akdeniz, çözüme giden yolda demokratik bir anayasa ve kurucu meclis tartışılmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

BM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'e İdlib'de sükuneti sağlamaları çağrısı

SONRAKİ HABER

Dersim'de 15 gün her türlü eylem ve etkinlik için izin şartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa