28 Eylül 2021 18:03

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, hakları için direnen Kentpar işçilerini ziyaret etti

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Konya'da Birleşik Metal-İş'te örgütlendikleri için işten atılan Kentpar Otomotiv işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendikten sonra Kod 46 gerekçesiyle işten atılan ve direnişe geçen Konya Kentpar Otomotiv işçilerini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ziyaret etti.

Konya Valisi ve siyasi partilerle yapılan görüşmelerin ardından DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu Konya Kayalıpark'ta basın açıklaması yaptı.

Çerkezoğlu, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Kentpar'da üç haftadır bir onur mücadelesi verildiğini belirterek "Kentpar Otomotiv işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni için Birleşik Metal-İş sendikamızda örgütlendiler ve bu Anayasal hakkın kullanılmasının ardından Kentpar Otomotiv patronları 140 işçi arkadaşımızı işten çıkardı" dedi.

"İŞVERENLERE SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ VERİLİYOR"

Arzu Çerkezoğlu, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"İşverenin bu hukuk dışı tutumu maalesef ülkemizde bir istisna değil. Türkiye'de hemen her şey, işverenlerin işçilerin haklarını gasbetmesini kolaylaştırmak, sendikalı olmasını engellemek üzerine kurulmuş. Her yıl on binlerce işçi, kendi özgür iradeleriyle bir sendikaya üye olmak istediği için işten atılıyor. Sendikal haklarını kullanan işçiler baskı, tehdit ve hatta şiddet ile karşı karşıya kalıyor.

Ülkenin adı konulmamış yasalarıyla işverenlere suç işleme özgürlüğü, üstelik aynı suçu defalarca işleme özgürlüğü veriliyor.

Eğer bir ülkede işçilere karşı işverenler aynı suçu defalarca işleyebiliyorsa orada bu suça göz yumanlar vardır. Bugün ülkenin dört bir yanında işçiler sendikalı oldukları için, Anayasal haklarını kullandıkları için işten atılıyorsa ve bu manzara karşısında ülkeyi yönetenler kör, sağır, dilsiz ise bunun adı suça teşviktir. Eğer bir ülkede hukuksuzluk sıradan hale geldi ise o ülkede hak, hukuk ve adaletten söz etmek mümkün değildir."

"BU DÜZENİN ARTIK DEĞİŞMESİ GEREK"

"İşverenlerin işçilerin hakkını, hukukunu keyfi biçimde çiğneyebildiği bu düzenin artık değişmesi gerekmektedir.

Biz DİSK olarak bu sistematik suçların önlenebilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri, çoğunluğu bir günde çıkabilecek yasal değişiklikleri önümüzdeki günlerde ülkeyi yönetenlerle bir kez daha paylaşacağız. İşçilerin Anayasal haklarını kullanmalarının önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılması için, somut önerilerle bir çağrı daha yapacağız. Türkiye'yi işçilerin haklarını kullanımı açısından en kötü 10 ülkeden biri haline gelme utancından kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz.

Türkiye'yi küresel tedarik zincirlerinde sermaye için ucuz ve güvencesiz işçi cenneti haline getirme planlarına karşı örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi büyüteceğiz.

Öte yandan Kentpar Otomotiv'deki direnişçi arkadaşlarımız gibi, sendikalı çalışma hakkı için mücadele eden tüm işçileri DİSK'in ve Türkiye işçi sınıfının onuru olarak göreceğiz.

Sendikalı olarak, toplu sözleşmelerini imzalayarak işbaşı yapana kadar DİSK olarak, tüm sendikalarımızla Kentpar işçisinin her zaman yanlarında olacağız.

Suç işlemekten çekinmeyen işverenlerin arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz! Ama herkes de bilsin ki hakları için direnen Kentpar işçilerinin yanı başında her zaman sendikası olacak, DİSK olacak, Türkiye işçi sınıfı olacak.

Direne direne kazanacağız! İnadına sendika, inadına DİSK!"

KENTPAR PATRONU TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ OLMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Kentpar Üst Yöneticisi Ali Yavuz Kütük ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şirketlerinde toplu iş sözleşmesi görüşmesi gibi bir sürecin söz konusu olmadığını iddia etti.

Fabrikadaki 75 işçinin iş akitlerinin 8 Eylül'de kanuna aykırı iş bırakma gerekçesiyle haklı gerekçe ile feshedildiğini öne süren Kütük, konu ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını, hukuki sürecin devam ettiğini bildirdi.

Kütük, "İlgili süreçte işten çıkarılan ve haklarında suç duyurusunda bulunulan kişiler kanuna aykırı şekilde uzun süreli olarak işi bırakan ve iş bıraktığı için iş sözleşmeleri feshedildiği halde iş yerinden çıkmayacağını belirtilen kişilerdir. Süreç ayrıntılı incelendiğinde ortada bir hak mücadelesinin olmadığı açıktır." sözlerini sarf etti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliğinden Fatma Şahin'in barınma ile ilgili videosuna videolu cevap

SONRAKİ HABER

Orhanlı köylüleri JES için verilen "ÇED gerekli değil" kararını bozdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa