29 Eylül 2021 08:19

Sarayın zirai harcaması 12 kat arttı: Çiftçi gübre alamıyor, siz ne yetiştiriyorsunuz?

Sarayın zirai maddeler harcamasının 771 bin TL’den 9 milyona çıktığına dikkat çeken CHP'li Ali Mahir Başarır, "Ne yetiştiriyorsunuz? Hangi zirai maddeleri saraya aldınız da 12 kat arttı" diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesinden yapılan harcamalara tepki gösterdi. Sarayın zirai maddeler harcamasının 771 bin TL’den 9 milyona çıktığına dikkat çeken Başarır, “Saray ve çevresinde ne yetiştiriyorsunuz? Hangi zirai maddeleri saraya aldınız da 12 kat artış göstermiş? Siz bu harcamaları yaparken, çiftçinin tarlasına gübresini alamadığını, traktörüne haciz geldiğini, bankalar önünde kendilerini yaktığını hiç mi düşünmediniz?​” diye sordu.

"SARAY VE EŞRAFININ KEYFİ YERİNDE HALK SEFİLLİK İÇİNDE"

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Başarır, "Amortisman giderlerine bakıyorsunuz 51 milyon 692 bin liradan 205 milyon 742 bin liraya çıkmış. Siz hangi eşyaları bu kadar yıpratmayı becerdiniz? Yenisi alsanız bu kadar bedel ödenmez. Anlamak mümkün değil. Vatandaş evindeki koltuğun yüzünü değiştiremezken, yeni evli çiftler mobilya alamazken sizin bu kadar harcama yapmanızın neresi vicdani, neresi ahlakidir? Yine bakıyorsunuz kırtasiye masrafı 3 milyon 82 binden 4 milyon 92 bine çıkmış. Merak ediyorum, partili Cumhurbaşkanının ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ adlı kitabı bu kalemden mi bastırıldı? Kamu kaynaklarını bu kitap için mi harcadınız?​” dedi.

Sarayın itibardan tasarruf edilmez anlayışından vazgeçmediğini ifade eden CHP’li Başarır şöyle devam etti: "Sarayın içecek masrafı deseniz, 1 milyon 319 binden 1 milyon 872 bin liraya çıkmış. Bizim adını telaffuz etmekte zorlandığımız yeni içecek türleri mi sunulmaya başlandı sarayda? Ejder meyveli smothie yetmedi mi? Bakım onarım masrafı 11 milyon 72 bin TL’den 32 milyon 43 bin TL’ye çıkmış. Bu bakım onarım ve üretim malzemeleri nelerdir? Neden Sayıştay raporlarında açıkça yazılmaz? Zirai maddeler harcaması 771 bin TL’den 9 milyona çıkmış. Saray ve çevresinde ne yetiştiriyorsunuz? Hangi zirai maddeleri saraya aldınız da 12 kat artış göstermiş? Siz bu harcamaları yaparken, çiftçinin tarlasına gübresini alamadığını, traktörüne haciz geldiğini, bankalar önünde kendilerini yaktığını hiç mi düşünmediniz? Yakıt masrafı 845 bin liradan 1 milyon 370 bin liraya çıkmış. Giyecek, mefruşat ve tuhafiye masrafı 2019 yılına göre 2 milyon 100 bin TL artmış. Spor malzemeleri 65 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkmış.Yani sizin anlayacağınız, Saray, itibarından tasarruf etmemeye devam ediyor. Saray ve eşrafının keyfi yerinde, halk sefillik içinde…”

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI SAYIŞTAY DENETİMİNDEN BU SENE DE GEÇEMEDİ

Sayıştay Başkanlığı tarafından açıklanan Tarım Ve Orman Bakanlığı 2020 denetim raporu; Bakanlığın 2020 yılına ilişkin geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde açıklanan nedenlerden dolayı, doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varıldığını tespit etti.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen de raporla ilgili yaptığı genel değerlendirmede, “Sayıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı mali rapor ve tablolarında da doğru ve güvenilir bilgi içermediğine vurgu yapmış ve eksik bilgi uyarısında bulunmuştu. Bu sene yayınlanan rapora göre ise, Bakanlığın yanlış uygulama ve hataları hız kesmeden devam etmiş" ifadelerine yer verdi.

"EKSİKLİKLERİN HADDİ HESABI YOK”

Başevirgen yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Tarım Ve Orman Bakanlığı 2020 yılı Sayıştay denetim raporlarında ‘Denetim Görüşünün Dayandığı Bulgular’ kısmında Bakanlığa ait 17, ‘Diğer Bulgular’ kısmında da 19 tespit yapılmış ve yanlışlar tek tek sıralamış. Denetim görüşüne göre; Muhasebe kayıtlarının yanlış tutulmasından, kurum alacak tahsilatlarının doğru raporlanmamasına; Tarımsal amaçlı kooperatiflere kullandırılan kredilerden kaynaklanan alacakların gerçek tutarı göstermemesinden yatırıma alınmış projelerin gerçekleşmesi olmadan ödemelerinin yapılmasına; tarımsal destekleme ödemelerinin gerçekleştirme işlemleri tamamlanmadan ödenmelerine kadar birçok eksiklik sıralanmış. Yine, Raporun ‘Diğer Bulgular’ kısmında; Kesin teminat mektuplarının güncelleme yapılmadan gelir kaydedilmesinden, Bakanlık aleyhine sonuçlanan davalar neticesinde ilave kamu giderlerine yol açılmasına; Araç kiralama hizmet alımı ihalelerinde ihale komisyonunca sınır değer hesabının yapılmamasından, Yetkisiz olarak üretilen elit sınıftaki tohumluklara sertifika verilmesine kadar görülen tüm aksaklıklar belirtilmiş"

"TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI SAYIŞTAY RAPORLARINI CİDDİYE ALMIYOR"

Başevirgen raporun önceki dönemlerde tespit edilen yanlış ve hataların düzeltilmesi ile ilgili kısıma ilişkin de, "Sayıştay’ın 2019 yılında yapılan denetimlerde tespit edilen yanlışların ve usulsüzlüklerin düzeltilip düzeltilmediğine ilişkin yaptığı kontrollerde ise 36 bulgunun kısmen yerine getirildiği, 7 bulgunun hiç yerine getirilmediği, sadece 1 bulgunun tam olarak yerine getirildiği görülüyor. Yani Tarım ve Orman Bakanlığı Sayıştay raporlarını hala ciddiye almıyor” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi, Doç. Dr. Aslı Kayhan'ın görevine hukuksuz şekilde son verdi

SONRAKİ HABER

Validebağ’ın yok edilmesinin önü açıldı, Validebağlılar tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa