29 Eylül 2021 09:22

CHP'li Ahmet Akın: Faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısı 5 kat arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yılbaşından bu yana faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısının 5 kat arttığını söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın 1 Ekim’de elektrik faturalarına yeniden zam yapmaya hazırlanırken, yılbaşından bu yana faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısının 5 kat arttığına dikkat çekti.

CHP’li Akın, “Yılbaşında 1 milyon abone faturasını gününde ödeyemezken, bu sayı dört ay sonra 5,5 milyona dayandı. Başka bir deyişle ortalama her 5 mesken abonesinden biri faturasını ödeyecek bedeli denkleştiremediği için zamanında ödeme yapamıyor. Bu durum iktidarın vatandaşları nasıl fakirleştirdiğinin göstergesidir” dedi.

Bilgi Edinme Yasası kapsamında gününde tahsil edilemeyen fatura sayısını soran CHP'li Ahmet Akın’a gelen resmi yanıt, faturalarını zamanında ödemeyen abone sayında rekor oranda artış yaşandığını ortaya koydu.

Resmi veriler üzerinden bir çalışma hazırlayan CHP’li Akın, özetle şu bilgileri verdi:

"VATANDAŞ FATURASINI ZAMANINDA ÖDEYEMİYOR"

"İktidar 2021 yılının başından bu yana pandemi koşullarında ekonomik olarak zorlanan vatandaşlarımızı yalnız bıraktı. İktidarın yanlış politikaları yüzünden yılbaşından bu yana artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı; vatandaşı faturalarını ödeyemez hale getirdi.

Resmi verilere göre Ocak 2021’de mesken abonelerine yönelik 26 milyon 694 bin 546 adet fatura üretilirken, bu faturalardan 1 milyon 37 bin 136’sı gününde tahsil edilemedi. Başka bir deyişle Ocak 2021’de her 25 mesken abonesinden 1'i faturasını zamanında ödeyemedi.

Şubat 2021’de ise mesken abonelerine yönelik 26 milyon 859 bin 697 fatura üretilirken; bu faturalardan 1 milyon 202 bin 287’si zamanında tahsil edilemedi. Yani her 22 mesken abonesinden 1'i faturasını zamanında ödeyemedi.

Mart 2021 tarihi itibarıyla rekor oranda artış görüldü. Buna göre Mart 2021’de mesken abonelerine yönelik 27 milyon 170 bin 361 fatura üretildi. Bu faturalardan 4 milyon 753 bin 87’si gününde tahsil edilemedi. Yani her 6 mesken abonesinden 1'i faturasını zamanında ödeyemedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre faturasını zamanında tahsil edemeyen abone sayısında en yüksek artış Nisan 2021 döneminde yaşandı. Nisan 2021’de mesken abonelerine yönelik 27 milyon 126 bin 586 fatura üretildi. Bu faturalardan 5 milyon 166 bin 439’u gününde tahsil edilemedi. Yani her 5 aboneden 1'i faturasını zamanında ödeyemedi."

"ARTIK ZAM YAPMAYIN!"

İktidarın 1 Ekim’de elektrik faturalarına yeniden zam yapmaya hazırlandığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Yapılacak zam bu yıl faturalara yansıyacak üçüncü elektrik zammı olacak. Aylardır vatandaşların artık faturalarını ödeyemez durumda olduğunu söylüyoruz. Ortalama her 5 aboneden 1’i fatura bedelini denkleştirip zamanında ödeme yapamıyor. Tek başına bu durum bile iktidarın vatandaşlarımızı nasıl fakirleştirdiğinin göstergesidir. Vatandaşın artık yeni bir zammı kaldıracak ne gücü ne de tahammülü var" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ’da AKP’li Palu Belediye Başkanı Bekir Yıldırım işçi alımındaki torpili savundu

SONRAKİ HABER

TTB: Grip aşısı herkese ücretsiz dağıtılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa