TTB: Grip aşısı herkese ücretsiz dağıtılmalı
Türk Tabipleri Birliğinin haftalık pandemi bülteninde gündem grip aşısı oldu. TTB grip aşısının herkese ücretiz yapılması ve kolay ulaşmasının sağlanmasını istedi.
Grip aşısı | Fotoğraf: huntlh/Pixabay
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her hafta Çarşamba günü düzenlediği Pandemi Bültenleri’nin 15’incisini “COVID-19 Salgını, Grip Mevsimi ve Grip Aşılamaları” başlığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Sunumu TTB adına Merkez Konsey Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları yaptı.
KOVİD ÖNLEMLERİNİN ZAYIFLAMASI GRİP AŞISININ ÖNEMİNİ ARTTIRIYOR
2020 yılı Aralık ayında Sağlık Bakanının açıklamalarına göre 2 milyon 300 bin aşı tedarik edildiği ve bu aşıların 1 milyon 36 binin yapıldığı söyleyen Eroğulları, Türkiye’de grip hastalığı açısından riskli nüfusun 15-20 milyon olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz grip sezonunda maske, mesafe, temizlik gibi önlemlerinin de etkisiyle normal dönemlere göre daha az vaka yaşandığını belirten Eroğulları, “Bu grip sezonuna girerken kovid 19 önlemlerinin geçen sezona göre daha zayıf olması grip aşısının önemini arttırmaktadır. TTB geçen sene olduğu gibi bu sene de aşı tedariki ve aşılanmanın teşviki için çağrılar yaptı. Sağlık Bakanlığı geçen sene yaptığı hataları tekrarlamamak ve özellikle risk gruplarının eksiksiz aşılanmasını sağlayabilmek için TTB’nin çağrılarını dikkate almak zorunda” diye konuştu.
“GRİP HASTALIĞINI ENGELLEMENİN EN ETKİLİ YOLU AŞILAMADIR”
Grip sezonuna girerken, grip aşısı hakkında merak edilen soruları cevaplayan Eroğulları, grip hastalığını ve gelişebilecek olumsuz sonuçları engellemenin en etkili yolunun aşılama olduğuna dikkat çekti. Grip hastalığın çok ciddi, hatta ölümcül seyrettiği bazı risk gruplarının tanımlandığını ve aşı tedarik sorunları oluştuğunda bu risk gruplarının öncelenmesi gerektiğini belirten Eroğulları, “Ciddi seyir gösteren ve mortaliteyi arttıran en önemli sorun zatürredir. Zatürre gelişim riski olanlar ise; ileri yaş, kronik hatalıkların varlığı ve sayısı, bağışıklığın baskılanması ve gebeliktir. Grip aşısını öncelikle bu kişiler olmalıdır” ifadelerini kullandı.
“GRİP AŞISI HASTALIK YAPMAZ”
Grip aşısının mümkünse herkesin olması gerektiğini belirten Eroğulları, aşının Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarımkürede Ekim ayına kadar yapılması risk grubunda bulunup aşı olmamış kişilerin ise Şubat ayına kadar aşı yapabileceğini söyledi. Türkiye’de 65 yaş ve üzeri, Diyabet, KOAH, Kronik Kalp ve Böbrek Hastalığı olan kişilerin 20-40 milyon arasında olduğunu söyleyen Eroğulları, bu miktarda aşı tedarik edilmesi halinde sorun yaşanmayacağını dile getirdi. Grip aşılarının yan etkilerinin olup olmadığı sorularını yanıtlayan Eroğulları, “Aşılar inaktiftir yani içinde canlı virüs bulunmaz, bu nedenle aşının hastalık yapma ihtimali bulunmamaktadır. Tüm aşılarda olduğu gibi en sık görülen yan etki aşının yapıldığı yerde ağrı ve hassasiyettir ki 24-48 saat içinde kaybolur” dedi. Aşıların içinde tiyomerosal ya da alüminyum bulunmadığını belirten Eroğulları, aşıların 1943 yılından beri kullanıldığının altını çizdi. Aşıların üretim ve uygulama süreçlerinin yakın izlem altında olduğunu belirten Eroğulları, “Eğer aşılar güvenil olmasa ya da yeterince etkili olmasaydı aşıları üreten firmalar çoktan büyük cezalara çarptırılırlar ve aşı ya da başka hiçbir şey satamazlardı” diye konuştu.
Eroğulları, Türk Tabipleri Birliği’nin mevsimsel grip sezonu ve grip aşısına ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:
- Grip aşı herkese parasız yapılmalı; kimse satın almak zorunda bırakılmamalı.
- Yeterli grip aşısı aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve ilçe sağlık müdürlüklerinde tedarik edilerek toplumun aşıya ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.
- Grip aşısı ve grip hatalığı toplum bilgilendirilerek aşıya teşvik edilmelidir.
- Grip surveyansı daha kapsamlı yapılmalı, toplanan bilgiler haftalık aralıklarla kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
- Uygun surveyans için alt yapılar (eğitim, test imkanı vb.) oluşturulmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)