29 Eylül 2021 10:58

Sayıştay’ın DEÜ raporunda çok sayıda usulsüzlük

DEÜ için Sayıştay’ın hazırladığı raporda, istenilen belgelerin verilmediği, banka mutabakat yazılarındaki hesaplar arasında uyumsuzluğun olduğu tespit edildi

Logo: Dokuz Eylül Üniversitesi

Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi için Sayıştay’ın hazırladığı 2020 raporunda, istenilen belgelerin verilmediği, banka mutabakat yazılarındaki hesaplar arasında uyumsuzluğun olduğu, Şube Müdürü kadrolarına mevzuata uygun atama yapılmaması ve döner sermayenin zararla kapandığı tespit edildi. 

Üniversitenin hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği vurgulanan raporda, "2020 yılı denetimine ilişkin olarak denetimi yürütmek ve denetim görüşü oluşturabilmek için talep edilen ve mali tablolara dayanak olan bilgi ve belgeler kamu idaresi yönetimi tarafından yeterli düzeyde sağlanmamıştır" ifadelerine yer verildi.

HATALI VE EKSİK BELGE

Sayıştay Başkanlığının 2020 yılı denetim raporu çerçevesinde Dokuz Eylül Üniversitesi için hazırlanan raporda, üniversitenin 2020 yılı hesap ve işlemlerinin denetiminde talep edilen bilgi/belgelerin istenilen zaman ve içerikte sunmadığı gibi bilgi ve belge taleplerinin bir kısmı karşılanmamış, bir kısmı da hatalı ve/veya eksik olarak gönderildiği belirtildi. 

USULSÜZ ATAMA

Kurumda bulunan 11 adet “Şube Müdürü” kadrosunda görev yapan şube müdürlerinin sınavla atanmadığının belirlendiği raporda, “Denetimlerde bazı öğretim üyeliği kadrolarına yapılacak atamalar için ek koşul getirilirken objektiflik ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği, ilanların büyük çoğunluğunda belli bir kişiye işaret eden şartların istendiği ve bu sebeple de sadece birer kişinin başvurabildiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

HESAP BORÇ TOPLAMI EŞİT DEĞİL

Kurumun elektronik ortamda Sayıştay’a gönderdiği banka hesapları bilgi formunda yer alan hesaplar ile banka mutabakat cetvellerinde görünen hesaplar arasında uyumsuzluk olduğunun tespit edildiği, verilen çekler ve gönderme emirleri hesabının borç toplamı ile banka hesabının alacak toplamının eşit olmadığı ifade edildi. Raporda, “Muhasebe kayıtlarında 102 Banka Hesabının alacak kaydı tutarı 9 milyar 784 milyon 768 bin 616,58 TL, 103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabının borç kaydı tutarı ise 6 milyar 886 milyon 884 bin 681,20 TL'dir. 102 Banka Hesabının alacak toplamı ile 103 verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabının borç toplamının birbirine eşit olmaması dolayısıyla, kurum mali tablolarında 2 milyar 897 milyon 883 bin 935,38 TL'lik hataya neden olunmuştur" denildi.

DÖNER SERMAYEDE 4 MİLYON 415 BİN LİRA ZARAR

Döner sermayenin zararla kapandığı ifade edilen raporda, “Dokuz Eylül Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin, Dönem faaliyet geliri 537.610.181,44 TL, faaliyet gideri ise 542.025.757,53 TL olan işletmenin, 2020 yılını 4.415.576,09 TL olumsuz faaliyet sonucu ile tamamladığı anlaşılmıştır. 2020 yılını 4 milyon 415 bin lira dönem zararı ile kapatmıştır” bilgisi verildi. 

Üniversitenin ortaklık payı karşılığı olarak kooperatife verdiği sermayenin kurumun mali tablolarında yer almadığı belirtilirken, kurumun sahip olduğu duran varlıklardan bazıları için kayıtlı değerlerinden daha yüksek tutarda amortisman ayrıldığı tespit edildi. 

TAŞINMAZLAR USULSÜZ İHALE EDİLDİ 

Üniversitesinin mülkiyetindeki taşınmazlarda bulunan muhtelif büyüklüklerdeki çay ocağı, büfe, kafeterya, kantin, fotokopi odası, reklam panoları, büro, ATM, otopark, spor kompleksi gibi kiralanabilir ünitelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51/g maddesine göre, pazarlık usulü ile kiraya verildiği tespit edildi. 

Üniversite öğrencilerinin harç, katkı payı, öğrenim ücreti vb. tutarlarının tahsilatı ile görevli bankanın, tahsil ettiği tutarları Protokol’de yer alan sürelerde üniversitenin kullanım hesabına aktarmadığı da tespitler arasında yer aldı. 

“ÖZEL ÖDENEK” FİNANSI

2020 yılında desteklenen bilimsel araştırma projeleri içinde olmamasına karşın "Rektörlük Bilimsel Araştırma Projesi" için 32 milyon 638 bin 337 TL harcama yapıldığı tespit edilen raporda, ödenek tutarını aşan 22 milyon 94 bin 337 TL'lik kısmının ise "özel ödenek" denilerek finanse edildiği belirlendi. Bu harcamaların detayına ilişkin gerekli belgelerin Sayıştay'a iletilmediği vurgulandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peru halkı, hükümetin ekonomi politikalarını protesto etti

SONRAKİ HABER

Bu nikahta keramet var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa