Bakanlıklardan müdürlüklere kadar "Saraylara layık" lüks harcamalar
Lüks otomobiller, 8+1 VİP araçlar, cipler, elektronik ürünler... Tasarruf tedbirlerinin ağızlardan düşmediği dönemde bakanlıklardan müdürlüklere birçok kurum lüks harcamada Saray'dan geri kalmadı.
Fotoğraflar: DHA
Birkan BULUT
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
İktidar kamu kurumlarında tasarruf tedbirleri kapsamında kısıtlamalara gidileceğini iddia etse de bakanlıklardan bölge müdürlüklerine kadar birçok kurum Saray’dan geri kalmadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında bir ihaleye ek madde koymak yoluyla 10’u lüks 70 otomobil, 220 bilgisayar, 150 laptop, 160 tablet, 230 cep telefonu, 44 televizyon aldırıldı. Devlet Su İşlerinin bölge müdürlüklerinde bile lüks araçlar kiralandı. Milli Saraylar İdaresi de biri cip olmak üzere, araç sınırını aşarak “saraylara layık” harcamalar kervanına katıldı.
LÜKS ARAÇ İÇİN İHALEYE EK MADDE KOYMUŞLAR
Bakanlıklardan bölge müdürlüklerine kadar idarecilerin lüks araç harcamaları bu yıl da Sayıştay denetimlerine takıldı. 2020 yılının denetim raporlarına göre birçok kurumda lüks araç tahsislerinden vazgeçilmedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yapım işi ve mal alımı sözleşmelerinde yer alan “Diğer Hususlar” bölümüne ek maddeler konularak ihaleyle alakası olmayan lüks otomobiller aldırıldı. Bakanlık geçtiğimiz yıl bu şekilde yüklenicilere 10’u lüks toplam 70 otomobil ve 8 minibüs, 220 bilgisayar, 150 laptop, 160 tablet, 230 cep telefonu, 44 televizyon aldırdı.
5 KİŞİLİK İŞE 20 OTOMOBİL VE ONLARCA BİLGİSAYAR, TABLET, TELEFON İSTEDİLER
Bakanlık kendisini “Temin edilen araçların sadece ilgili iş kapsamında kullanıldığı” şeklinde savundu. Sayıştay raporunda verilen örnek rakamlar ise gerçeği gözler önüne serdi: “Mersin-Adana YSDH yapım işinde; söz konusu iş kapsamında 20 otomobil (5 tanesi lüks segment, Audi A6, Volvo XC90 vs.), 90 masaüstü bilgisayar, 50 dizüstü bilgisayar, 60 tablet bilgisayar, 70 cep telefonu (hatlı) talep edilmiştir. Oysa bu iş kapsamında kontrol teşkilatı genel olarak 5 kişiden oluşmaktadır. Dolayısıyla, talep edilen otomobil, ofis araçları ve diğer gereçlerin işin kapsamının çok ötesinde olduğu açıktır” ifadeleri yer aldı.
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ DE LÜKSTEN GERİ KALMIYOR
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde bazı bölge müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen araç kiralama ihalelerinde taşıt kanununa ekli cetvellerde yer almayan makamlar için toplam 34 adet binek araç kiralandığı tespit edildi. Alınan araçların kasko değerinin yüksek olması nedeniyle kira bedelinin de yüksek olduğu belirtilen raporda, bazıları 8+1 koltuklu olan otomobiller şöyle sıralandı: Ankara 5. Bölge Müdürlüğünde 6, Mardin 16. Bölge Müdürlüğünde 4, Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğünde 4, Kars 24. Bölge Müdürlüğünde 3, İstanbul 14. Bölge Müdürlüğünde 2, Antalya 13. Bölge Müdürlüğünde 2, Samsun 7. Bölge Müdürlüğ’nde 2, Adana 6. Bölge Müdürlüğünde 2, Trabzon 22. Bölge Müdürlüğünde 2, Eskişehir 3. Bölge Müdürlüğünde 1, Diyarbakır 10. Bölge Müdürlüğünde 1, Kayseri 12. Bölge Müdürlüğünde 1, Isparta 18. Bölge Müdürlüğünde 1, Sivas 19. Bölge Müdürlüğü 1, Kastamonu 23. Bölge Müdürlüğü 1, Balıkesir 25. Bölge Müdürlüğü 1.
SARAYLARA LAYIK ARAÇ TAHSİSİ
Milli Saraylar İdaresi Başkanlığında da başkanlık makamına tahsis edilen araçlar sayısından fazla aracın bulunduğu tespit edildi. Başbakanlığın 2007/3 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine göre 2 bin 500’e kadar personel bulunduran kurumların taşıt sayısının 25 adet olması gerektiği belirtilirken 1340 personelli Milli Saraylar İdaresi Başkanlıkta, 703 sayılı KHK ve 6253 sayılı TBMM İdari Teşkilat Kanunu ile devredilen taşıtlarla beraber 19’u binek, 1’i cip olmak üzere 39 taşıt bulunduğu bildirildi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İHALEYE GEREK GÖRMEDİ
İçişleri Bakanlığında Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bakanlık merkez teşkilatı makam ve koruma hizmetlerinde kullanılmak üzere 8 adet sürücülü araç kiralama hizmet alımı işinin ihale usulleri kullanılarak yapılması gerekirken doğrudan temin yolu kullanıldığı tespit edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 16 Aralık 2019 tarihli onayıyla yapılan alımda pazarlık usulüyle kiralandığı bir önceki işe ait ihale işlem dosyasının incelenmesinden anlaşıldığı bildirildi. Sayıştay denetçileri, Bakanlığı “2020 yılı için yapılması gereken araç kiralama hizmet alımı işinin, bir önceki ihalenin sözleşme dönemi sona ermeden planlama yapılması suretiyle ihale usulüyle temin edilmesi gerekirdi” şeklinde uyardı.
MERKEZ BANKASINDA PERSONELE 7/24 KULLANMALIK LÜKS ARAÇ
Sayıştay’ın Merkez Bankası raporunda, makam yetkisi bulunmayan 39 personel için lüks makam aracı kiralandığı tespit edildi. Raporda, “Araç kiralama ve araç tahsislerini de kapsayan taşıt yönetim süreçlerine yönelik yerleşik uygulamanın Taşıt Kanunu ve ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’na aykırı bir şekilde geliştiği görülmüştür” ifadesini kullanan raporda, “Yapılan incelemede 08.01.2020 tarihinde Yüklenici ile TCMB arasında imzalanan sözleşme ile TCMB bünyesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de belirtilen özelliklerde 6 adet 1. Grup (Audi A6 Sedan 45 Turbo FSI Quattro 245 HP Design S Tronic ), 18 adet 2.Grup ( Audi A4 Sedan 40 TDI 190 HP Advenced S Tropic Pi) ve 15 adet 3. Grup ( Audi A4 Sedan 45 TFSI Quattro 245 HP Advenced S Tronic) olmak üzere silindir hacmi 1600 cc üzerinde ve/veya yerli muhteva oranı yüzde 50 oranının altında kalan yabancı menşeli toplam 39 adet binek aracın sürücüsüz, yakıtsız ve kilometre sınırı olmaksızın 36 ay süre ile (7 gün 24 saat kullanılmak üzere) kiralandığı tespit edilmiştir” ifadesi yer aldı.