30 Eylül 2021 09:22

Meclis yarın açılıyor: Sosyal medyaya sansür, patrona teşvik, Diyanet’e akademi

İktidarın Meclis’e getireceği yasal düzenlemeler arasında sosyal medyaya sansür, patronlara teşvik ve Diyanet Akademisi’nin kurulması bulunuyor.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

Meclis yarın yapılacak açılış oturumuyla yeni yasama yılına başlıyor.

Seçim yasasındaki değişikliklerin yıl sonuna kaldığı belirtilen Meclis’i, bütçe görüşmelerine kadar yoğun bir gündem bekliyor. İktidarın Meclis’e getireceği yasal düzenlemeler arasında sosyal medyaya sansür, patronlara teşvik ve Diyanet Akademisi’nin kurulması bulunuyor.

Meclis 2 buçuk aylık tatilin ardından yarın açılıyor. Meclis Genel Kurulu’nun saat 14.00'te özel oturumla toplanmasıyla başlayacak yeni yasama döneminde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurula hitap edecek. Meclisin kapalı olduğu dönemde atanan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer genel kurul huzurunda yemin edecek. Başka bir konu gündeme alınmadan ilk oturumuna son verecek olan Meclis, 5 Ekim Salı günü yapılan parti grup toplantılarıyla çalışmalarına tam olarak başlayacak.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin de 17 Ekim’e kadar Meclis’e gelmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl, ilk defa bu kural ihlal edilerek 18 Ekim sabahı Meclis’e sunulmuştu. Meclis Başkanlığına sunulmasının ardından bütçe, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek ve genel kurula sunulacak. Bütçe genel kurulda görüşülürken başka kanun maddesi gündeme alınmayacağı için birçok yasa teklifinin daha önce gündeme gelmesi bekleniyor.

Meclis'in yeni yasama yılında gündeme gelecek birçok yasal düzenleme bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl önce imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın Mecliste onaylanacağını geçen hafta Birleşmiş Milletler Kurulu’nda açıklamıştı. Ayrıca İklim Anlaşması'nın Kasım ayında Glasgow'da yapılacak Dünya İklim Zirvesi'ne kadar onay sürecinin tamamlanacağını duyuruldu. Bu nedenle Paris İklim Anlaşması Meclis’in gündeminde ilk sıralarda bulunuyor.

MESLEK LİSELİ ÇALIŞTIRANA 760 LİRA DESTEK

Yakın zamanda gelecek bir başka yasal düzenleme ise vergi paketi olacak. Vergi düzenlemesinde, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan işletmelerin gelir vergisinden muaf tutulması öngörülüyor. Ayrıca meslek lisesi öğrencilerini istihdam eden işverenlere 760 liralık devlet desteği verilmesi, kalfalık yapan lise öğrencilerinin ücretlerinin de bin 200 liraya yükseltilmesi, youtuberların reklamlardan elde ettikleri vergilerin doğrudan kesilmesi gibi düzenlemeler Meclis gündemine gelecek.

Ayrıca fahiş fiyat uygulamalarının önlenmesine dönük hazırlanan bir hal yasasının da Meclis’e gelmesi bekleniyor.

SOSYAL MEDYAYA SANSÜR

Sosyal medya paylaşımlarına sansür niteliğindeki düzenlemenin yakın zamanda Meclis gündemine geleceği belirtiliyor. AKP’nin, "yalan haber ve dezenformasyonla mücadele" gerekçesiyle sosyal medya kuruluşları ile kullanıcılara denetim ve ceza öngören çalışmasında konuyla ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapılmıştı. Yasal düzenlemeyle birlikte "organize, örgütlü, belli bir amaca yönelik" olduğu tespit edilen sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili olarak ceza uygulanması isteniyor. Buna göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulacak bir birim, dezenformasyon niteliğinde paylaşımlarda bulunduğu belirlenen sosyal medya kullanıcılarına 5 yıla kadar hapis cezası isteyebilecek. Sosyal medya kuruluşlarına bu içerikleri kaldırmadıkları durumda ağır para cezaları verilmesi düşünülüyor.

ERKEN SEÇİM OLMAYABİLİR

Cumhur İttifakı’nın seçim barajını yüzde 7’ye düşürmek üzerinde anlaştığını açıkladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nda değişikliğin yıl sonuna kaldığı belirtiliyor. Anayasaya göre seçim yasasında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamıyor. Buna göre erken seçim tartışmalarına son verilmesi ve seçimlerin 2023 yılında yapılması planlanıyor.

AKP ve MHP, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nda seçim barajının yüzde 10'dan 7'ye düşürülmesinde anlaştığını açıklamıştı. Diğer başlıklar henüz netlik kazanmasa da seçimlere girebilmek için Meclis’te grup sahibi olma şartının kaldırılması, il seçim kurulu başkanının en kıdemli hakim olması yerine en kıdemli 3 hakim arasından atanması gibi değişiklikler tartışılıyor.

DİYANET AKADEMİSİ GELİYOR

Son günlerde açıklamaları, harcamaları, katıldığı programlarla tartışma konusu olan Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında da bir düzenleme yapılması bekleniyor. Buna göre imam, vaiz ve kuran kursu öğreticilerine yüksek eğitim verilmesi amacıyla Diyanet Akademisi kurulacak. Düzenlemenin yasalaşması halinde din görevlileri artık Diyanet Akademisi mezunları arasından atanacak.

MUHALEFETTE PARLAMENTER SİSTEM HAZIRLIKLARI

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, ve DEVA Partisi “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmaları için 5 Ekim’de Meclis’te bir araya gelecek. Daha önce İstanbul’da toplanan 6 muhalefet partisi, tarafsız cumhurbaşkanı, güçlendirilmiş Meclis ve bağımsız yargı gibi başlıklarla parlamenter sistemin ilkelerini tartışmaya devam edecek. 6 parti seçimlerde Cumhur İttifakı’nın kaybetmesi durumunda cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kaldırılacak başlanacak “restorasyon” üzerinde ortak bir program kurmak istiyor.

HDP, 6 muhalefet partisinin bir araya geldiği güçlendirilmiş parlamenter sistem toplantılarında yer almıyor. Ancak seçimlerde izleyeceği yol ve tek adam rejimi yerine demokrasinin inşası başlıklarında tutum belgesini geçtiğimiz günlerde açıklayan HDP, bu konudaki görüşlerini paylaşmak için siyasi partileri ziyaret edecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kuraklık Van Gölü Havzası kuşların yaşam alanlarını daralttı

SONRAKİ HABER

Memleketin sinemadaki sureti: Altın Portakal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa