Çiğli Rotary M.T.A. Lisesinde seçmeli ders zorunlu din dersine çevrildi
Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin müdürü seçmeli dersi öğrencilerden habersiz "Temel Dini Bilgiler" dersi olarak belirledi. Öğretmenler, "Okul Müdürü pandemiyi fırsata çevirdi" dedi.
Fotoğraf: MA
Dilek OMAKLILAR
İzmir
Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrencilerin tercihi olmadan 11. sınıflar için “Temel Dini Bilgiler (İslam 1-2)” dersinin haftalık iki ders saati olarak okul müdürü tarafından seçildiği öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Ders Seçimi” başlıklı 11. Maddesi'nde; “Ders seçimi okulun imkanlarına bağlı olarak veli, sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeninin bilgisi dahilinde öğrenci tarafından aralık ve ocak ayları içinde yapılır” yazmasına rağmen, Çiğli Rotary Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sınıf rehber öğretmenlerinin bilgisi olmadan, velilere sorulmadan ve öğrencilerin tercihi olmadan 11. sınıflar için “Temel Dini Bilgiler (İslam 1-2) dersinin haftalık 2 (iki) ders saati olarak okul müdürlüğü tarafından seçildiği öğrenildi.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNİN ÖĞRETMENİ YOK
Edinilen bilgiye göre, okulda müzik dersi dışında tüm branşlarda kadrolu kültür dersleri öğretmenlerinin var olduğu ancak kadrolu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni olmadığı öğrenildi. Buna rağmen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin seçildiğini, ders başı yaptıklarını da 6 Eylül 2021 tarihinde öğrendikleri bildirilen birçok öğrenci ve maaş karşılığı derslerini dolduramayan diğer kültür dersleri öğretmenleri duruma tepki gösterdi.
DERS SEÇİMİ ARALIK VE OCAK AYLARINDA YAPILMIŞ
Ders seçimi döneminde İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından okul müdürlerine WhatsApp üzerinden mesajla, dini içerikli derslerin sıralanarak öğrencilerin bu dersleri seçmelerinin sağlanmasının istendiği ve Çiğli Rotary M.T.A.L. Müdürü Salih Yazıcı’nın da kendisine gelen bu mesajı WhatsApp sınıf öğrenci gruplarında paylaştığı belirtilirken, Eğitim Sen işyeri temsilcisinin ikazına rağmen okul müdürünün bu paylaşımını silmediği öğrenildi.
“OKUL MÜDÜRÜ PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ”
Ders seçimlerinin öğrenci ve öğretmenlerin pandemi nedeni ile okulda olmadığı, aralık ve ocak aylarında yapılmış olmasının okul öğretmenleri tarafından “Okul müdürü pandemiyi fırsata çevirdi” şeklinde yorumlandı. Ayrıca okulda 11. sınıf öğrencilerin matematik dersi görmediği ifade edildi.
“SEÇMELİ DERSLERDE SIKÇA SORUNLARLA KARŞILAŞIYORUZ”
Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, son yıllarda seçmeli ders konusunda sıkça sorunlarla karşılaştıklarını hatırlatarak, yönetmeliğe aykırı işleyişe Eğitim Sen olarak sessiz kalmayacaklarını söyledi.
Mevzuata uygun yapılmayan ders seçimlerinin suç olmasının dışında öğrenci ve veliye yapılan bir haksızlık olduğunu dile getiren Beyazadam, “Bir başka yanı öğretmen arkadaşlarımızın özellikle ders dağılımı bir bakıma idare bakımından eğer ki mevzuata aykırı yapılıyorsa ki burada böyle bir durum olduğu görülüyor. Bunun suç olmasının ötesinde öğretmene de yapılan bir haksızlık var. Çünkü kamu emekçisinin dersle ilgili gelirlerinin idare tarafından başına buyruk bir şekilde dağıtılmış olduğu anlamına gelir. Yani okulda öğretmen varken okulda öğretmenlerin bu anlamda derse girme zamanı ve talepleri varken bu yokmuş gibi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders saatlerinin yükseltilmesi doğru bir tutum değil” diye konuştu.
“İŞ BARIŞINI BOZAN BİR UYGULAMADIR”
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin yoğunluklu olarak alımından dolayı öğretmen fazlalığının da olduğunu ifade eden Beyazadam, “Kast edilen şey şu, dersler dağıtılırken okuldaki öğretmenlerin de mevcut durumu ve ders yükü hesaplanır. Bu mevzuat gereği böyledir. Bunu bir kenara bırakıp Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenine ders açmak iş barışını bozan bir uygulamadır. Yöneticilere seslenmek gerekir, bu işin hukuki olarak takipçisi olacağız” dedi.
“MEVZUAT SEÇMELİ DERS KONUSUNDA AÇIKTIR”
Konuyla ilgili konuşan Öv-Der (Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) Temsilcisi Behram Kaya, “Seçmeli ders velilerin isteğine bağlı olmalı, okul müdürünün ya da idarecilerin dayatmasıyla değil. Bunu dikkate almamışlarsa doğru yapmamışlar. Seçmeli dersler veliler ve öğrencilerin tercihine bırakılmalı yasal olarak da olması gereken budur” diye konuştu.
Veli Der temsilcisi Turgut Aydın ise, “Ders seçimi ile ilgili mevzuat var, bu yönetmeliğe aykırıdır. Okul iradesi bu dersi seçeceksiniz diye bir şey yapamaz, veliler bir araya gelip hangi dersi seçecekse birlikte karar verirler” dedi.
KARANTİNADAKİ ÖĞRENCİ ÖZEL KURSTA YÜZ YÜZE EĞİTİMDE
Ayrıca yüz yüze eğitimde yaşanan sıkıntılar da sürüyor. Buca'da 30 Ağustos Ortaokulu'nda Kovid-19 vakası görülen sınıflardaki öğrenciler, evlerinde karantina altındayken özel kurslarda yüz yüze eğitime katıldıkları öğrenildi.
30 Ağustos Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenlerden aldığımız bilgiye göre öğrencilerin evde karantinada olması gerekirken özel kurslara giderek yüz yüze eğitime katıldıkları ifade edildi. Özel kurslarda yüz yüze eğitime katılan öğrenci sayısının özellikle son sınıf olan 8. sınıflarda çok sayıda olduğu belirtildi.