30 Eylül 2021 17:57

Eskişehir Emek Gençliği: Ücretsiz barınma, parasız eğitim istiyoruz

Eskişehir’de Emek Gençliği üyeleri, üniversite öğrencilerinin barınma probleminin çözülmesini talep etti, iktidarın gençleri tarikat-cemaat yurtlarına mahkum etmek istediğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eskişehir’de Emek Gençliği üyeleri, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Adalar mevkiinde gerçekleştirilen açıklamaya demokratik kitle örgütleri temsilcileri de destek verdi. Açıklamada sık sık “Ücretsiz eğitim, ücretsiz barınma", "Parasız, bilimsel, demokratik eğitim", "Patronlara değil eğitime bütçe” sloganları atıldı. Eskişehir Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Özge Akgül Ayaz burada bir konuşma yaptı. Ayaz, gençlerin her türlü demokratik taleplerinin yanında olduklarını ifade ederek barınma sorununun bir an evvel çözülmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.

Emek Gençliği adına basın açıklmasını Mizgin Teymür okudu. Pandemi döneminde uzaktan eğitimden nitelikli bir şekilde yararlanamadıklarını söyleyen Teymür, “Biz gençler hayat pahalılığı ve salgınla mücadele ederken bir yandan da hem çalışıp hem de derslerimizi takip etmek zorunda bırakıldık” dedi.

Açıklamanın devamında ise Teymür şunları kaydetti:

"Kira fiyatları esip geçerken zaten kısıtlı imkân sağlayan KYK yurtlarının durumu da pek iç açıcı değil. Yurtların aylık ücretlerine %20 zam, ilk kayıtta verdiğimiz güvence bedeline %38 zam geldi. Bizlerin barınma problemi üzerine yaptığı açıklamada 'Abartılacak bir sorun yok' diyen iktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyrukları görmemiş olsa gerek. Önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesi adım adım TÜRGEV, TÜGVA, Ensar gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru itilmekte. Onların fiyatları da ortalama bir emekçi ailesinin karşılamasının çok ötesindedir ama bu yurtlara devlet öğrenci başına 650-800 TL destek vermektedir. Yani, yeni yurtlar yaptırmak ve mevcut yurtların koşullarını iyileştirmek için para harcamayan devlet, tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kesenin ağzını açmaktadır.

Ancak tarikat-cemaat yurtlarına girmenin bir olmazsa olmaz şartı vardır: Tarikat merkezinden gönderilecek 'hocaların' yapacağı 'dini sohbetlere' ve 'etkinliklere' katılmak. Bizler için tarikat-cemaat yurtlarında barınmak, seçenekler arasında bir seçenek değil 'zorunlu kalınmış bir hal', 'bir dayatma'dır!

İktidarla kurdukları yakın ilişkiler ve skandallarla gündeme gelen dinci vakıf-cemaatlerin 2500’den fazla yurduna karşılık, KYK’nin ise yaklaşık 800 yurdu var. Yani milyonlarca genç, Erdoğan’ın 'kindar ve dindar nesiller' yetiştirme hedefi doğrultusunda çalışan bu yurtların pençesine itilmektedir! Cemaat-tarikat yurtları bu amacın bir dayanağı olarak, üniversite gençliğini fikri olarak kazanmak, böylece ülkede bir türlü oluşturamadıkları 'fikri iktidarı' sağlamanın dayanaklarının başlıcalarından birisi olarak devreye sokulmuştur. Kısacası iktidarın KYK yurtlarının sayısını artırarak ve var olanların da koşullarını iyileştirerek üniversite öğrencilerinin barınma sorununun gerektirdiği biçimde çözmek gibi bir amacı yoktur. Asıl olarak öğrencileri cemaat-tarikat yurtlarına gitmeye zorlayan yöntemleri devreye sokarak, kendi ideolojik-siyasi amaçlarını gerçekleştirmek istemektedir.

Her biri yüzlerce milyon dolara mal olan Ankara’da 1150 odalı Ak Saray’ı, Marmaris’te yazlık ve Ahlat’ta kışlık sarayı olan Erdoğan’ın abartılı bulduğu yurt talebimizin Eskişehir’de ulaştığı boyutlar ise şöyle:

Eskişehir’de 100.000 üniversite öğrencisi ve yaklaşık 8.000 kişilik KYK yurt kapasitesi var. 80.000’den fazla öğrenci eline geçen burs-krediyi kiraya verdikten sonra eğer bir işte çalışmıyorsa meteliksiz, aç-susuz! Ne faturaları ödeyebilir ne de gerekli ders materyallerini alabilir. Zaten 650 TL’yle bir ay yaşayabileceğimizi düşünen iktidara göre, gençliğin sosyal ve kültürel ihtiyaçları yoktur, olamaz! KYK yurdunda kalan yaklaşık 8.000 öğrenci ise yurt ücretini ödedikten sonra eğer bir işte çalışmıyorsa, en iyi ihtimalle 6-7 gün kadar yaşayabiliyor.

Bir kez daha hatırlatmak gerekirse, öğrencilerin üniversite hayatı boyunca sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz koşullarda barınma hakkı devlet tarafından karşılanmalıdır.

Buradan taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz:
• Hükümet kira zamlarını durdurmalı ve yapılan zamların geri alınması için somut adım atılmalıdır.
• Yerel yönetimler il ve ilçe belediyelerinin olanaklarını barınma sorunu yaşayan öğrenciler için seferber etmelidir.
• Her kademede öğrenim gören öğrenciler için ücretsiz barınma hakkı sağlanmalıdır!

Emek gençliği olarak haklarımızı kazanmak için tüm öğrencileri ortak taleplerimiz etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz." (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ali Babacan, "Bir ittifak içinde yer alıp almayacağımıza karar vereceğiz" dedi

SONRAKİ HABER

Ankara'da Demirkafes/YDA Center planları mahkeme tarafından 8. kez iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa