AYM, CHP'nin Danıştay ve Yargıtay üyelerinin 12 yıllığına seçilmesinin iptali başvurusunu reddetti
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Danıştay ve Yargıtay üyelerinin 12 yıl için seçilmelerini öngören değişikliğin iptal edilmesine yönelik başvurusunu reddetti.
Fotoğraf: Mehmet Kaman/AA
Anayasa Mahkemesi (AYM), Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel ile birlikte 123 milletvekilinin, Danıştay Kanunu'nda yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle iptal edilmesine yönelik başvurusunu reddetti. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Başvuruda 1 Temmuz 2016 tarihli ve 6732 sayılı "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yok hükmünde olduğunun tespiti ve şekil bakımınndan Anayasa'ya ayıkırılığı nedeniyle iptali talep edilmişti. Ayrıca bazı kanun maddeleri ve fıkralarına yönelik de aykırılık ve yürürlüklerinin durdurulması talebinde bulunulmuştu.
İptal isteminde, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin 12 yıl için seçilmelerini ve bir kimsenin iki defa bu kurumlara üye seçilemeyeceğini öngören kuralların mahkemelerin bağımsızlığına, hakimlik ve savcılık teminatı ile hakimlik ve savcılık mesleğine ilişkin ilkelere aykırı olduğu belirtildi. Yargının diğer erkler karşısında güçsüzleştirilerek hukuk devleti ilkesinin ihlal edildiği belirtilen istemde, özel bir statü olan yüksek yargı üyeliğinin görev sürelerinin kanunla sınırlandırılmasının belirlilik ilkesine, hukuki güvenlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğu söylendi.
RET KARARI
AYM, kanunun yok hükmünde olduğunun tespiti talebini reddetti. Şekil bakımından anayasaya aykırı olmadığını savunup iptal talebini kabul etmedi.
Yüksek Mahkemenin kararında, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev süresine ilişkin Anayasa'da açık bir hüküm bulunmadığından bu sürenin belirlenmesine dair düzenlemelerin Anayasa'da yer almasının zorunlu olmadığı ifade edildi.
Söz konusu kuralların Danıştay ve Yargıtay üyelerinin Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vermelerine engel olmadığı savunulan kararda, yasama ve yürütme organları başta olmak üzere hiçbir organ, makam, merci veya kişinin hakimlere etkide bulunması sonucuna yol açacak nitelikte de olmadığı iddia edildi.
Kararda ayrıca iptali istenen hükümlerin Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görev süreleri sonunda hakimlikten azillerine veya Anayasa'da öngörülen yaştan önce istekleri dışında emekli edilmelerine yol açacak nitelikte olmadığı ifade edildi.
Yüksek Mahkeme, Danıştay Başkanlar Kurulu kararlarının kesin olmasını düzenleyen kurallara yönelik iptal başvurusunu da reddetti. Dava konusu kuralla Başkanlık Kurulu kararlarına karşı Başkanlar Kuruluna itiraz hakkı tanındığı belirtilen kararda, Başkanlık Kurulu kararlarını Başkanlar Kurulunun aynen onaylayabileceği ya da değiştirerek onaylayabileceğinin belirtildiği aktarıldı.
GÖREV SÜRESİ BİTERKEN YENİDEN ATAMA YAPILMASI ANAYASAYA AYKIRI
Öte yandan 2575 sayılı Kanun'a eklenen geçici 27. maddenin 8 numaralı fıkrasının birinci cümlesinin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.
Söz konusu cümle şöyle: "Danıştay üyelerinden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine seçilmiş olup bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu asıl üyeliği devam edenler, bu görevlerinin bitmesine üç ay kala ilgisine göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu veya Cumhurbaşkanı tarafından yeniden Danıştay üyeliğine seçilebilirler."
Aynı fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri de iptal edildi. Cümlelerde şu ifadeler yer alıyordu:
"Yeniden seçilmeyenler hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğinin sona erdiği tarihten itibaren ilgisine göre beşinci ve altıncı fıkra hükümleri uygulanır. Ancak idari yargıda bir göreve atanacaklar bakımından 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 28. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi hükmü uygulanır."
Ayrıca 2797 sayılı Kanun'a eklenen geçici 15. maddenin yedinci fıkrasının birinci, üçüncü ve dördüncü cümlelerinin anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi. (HABER MERKEZİ)