Demiryol-İş, İzmir Metro ve tramvayda grev kararını astı
İzmir Metro ve tramvayda toplu sözleşme görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca Demiryol-İş Sendikası grev kararını astı.
Demiryol-İş metro grev kararı | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş. ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamayınca sendika grev kararını astı.
October 1, 2021
İzmir Metro A.Ş. önünde bir araya gelen Demiryol-İş İzmir Şube ve üyesi işçiler, TİS görüşmelerinde 6 temmuz 2021 tarihinde uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, grev kararını astı. 627 büyükşehir belediyesi çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar 69 maddenin 9’unda uzlaşamazken, uzlaşı sağlamayan maddelerin biri hariç hepsi ücrete dair maddeler olduğu öğrenildi. Ayrıca anlaşma sağlanamayan maddeler arasında kök ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması yer alıyor.
Demiryol-İş Sendikası, İzmir Metro A.Ş. ana şirket binası ve diğer tesislerine grev kararını asarak yasal süreci başlattı. Önümüzdeki 1 aylık sürede anlaşma sağlanamazsa metro ve tramvaylarda seferler duracak.
1 AYLIK SÜREDE ANLAŞMA OLMAZSA SEFERLER DURACAK
Bina önünde açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “İzmir çalışma ve iş kurumu müdürlüğünce atanan resmi arabulucu ile yapılan toplantılarda da bir sonuç alınamamıştır. Haklı taleplerimiz kabul edilmediği için 6356 sayılı kanun hükümleri gereğince sendikamız grev kararı almak zorunda bırakılmıştır” dedi.
Grevin başlayacağı tarihi ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını söyleyen Giral, “İşçiler anlaşma sağlanana kadar, iş güvenliğini aksatmayacak şekilde, eylemde giydikleri önlükler ile çalışacak” diye konuştu.
“TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Büyükşehir Belediyesi’nin son teklifi kök ücretlerinde 22 liralık bir artış olduğu öğrenilirken Demiryol-İş Sendikası ise ‘eşit işe eşit ücret’ talebi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ulaşım şirketlerindeki maaş ve sosyal hakları talep ettiğini belirtti.
Giral, “Kimseden sadaka istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz. Tablolarla değil bordrolarla konuşuyoruz, niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiç bir yere varamazsınız. Haklı taleplerimiz ile ilgili 627 metro çalışanı arkadaşımızla birlikte yürüttüğümüz hak arama mücadelemizde sesimizi duyurmak, hak ettiğimiz ücretleri almak için kararlı olduğumuzu taleplerimiz kabul edilene kadar da mücadeleye devam edeceğimizi haykırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)