01 Ekim 2021 11:17

AKP, vergi kanunlarına ilişkin düzenleme içeren kanun teklifini Meclis'e sundu

AKP, 65 maddelik vergi paketini yeni yasama yılının ilk günü Meclise sundu.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

AKP'nin çeşitli vergi kanunlarında değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sundu.

65 maddelik Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre teşvik belgeli yeni yatırımlarda yapılan yatırım harcamasına göre hak kazanılan yatırıma katkı tutarının ilk yıl için yüzde 10’luk kısmının KDV ve ÖTV hariç diğer vergi borçlarının terkini suretiyle kullanılmasına imkan sağlanacak. İlk yıl için vergi istisnasına tabi olan kısmın yüzde 10’unu kazanç olmasa dahi KDV ve ÖTV hariç olmak üzere diğer vergi unsurlarını mahsup etme imkanı verilecek.

Cumhurbaşkanına tütün ve otomotivde ÖTV oranlarını üç katına kadar artırma yetkisi verilecek. Araçlarda ÖTV oranları ile oranlara esas ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarında da üç katına kadar artış yapabilecek. Binek otomobiller ile insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar için de farklı matrah grupları oluşturabilecek, matrah grupları ve motor gücüne göre farklı oranlar belirleyebilecek. 

Yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf, gelir vergisinden muaf tutulacak.

Tarımsal destekleme ödemelerinden bugüne kadar yüzde 2 ile yüzde 4 oranında gelir vergisi kesintisi de kaldırılacak. Devletin mazot, gübre ve hayvancılık desteği ödemelerinden kestiği gelir vergisi alınmayacak.

Sosyal paylaşım sitelerindeki kazançlara da gelir vergisi düzenlemesi getirilecek. Buna göre Youtuber’ların reklamlardan elde ettiği gelirin vergisi yasal tabana oturtulacak. Bankalarda açacakları hesaplarla vergi doğrudan kesilecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bergama Okçular’da ÇED’e izin verilmedi

SONRAKİ HABER

Atanmayan Hemşire Resul Bafeyi: Özel sektörde hemşirelik inşaatta çalışmaktan beter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa