01 Ekim 2021 13:50

2020 yılında Kürdoloji bölümden mezun olan sadece bir kişi atandı

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümüne verilen kontenjan sayısını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, 1500 mezunu olan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümüne dair sadece 3 kontenjanın açılmasına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Taşdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş 1500 kişinin atamasına yönelik ne tür çalışmalar yapmaktasınız?​” diye sordu.

Taşdemir, Türkiye’de tek adam rejiminin politikaları birçok renkliliğin, zenginliğin yok olmasına sebep olduğunu ifade ederek tekçi zihniyetin hızlıca tüm yaşamlara sirayet etmekte olduğunu söyledi.

“SECMELİ KÜRTÇE DERSİ VAR ATAMA YOK”

Taşdemir, “Türkiye’de birçok halk, anadilini, kültürünü, kimliğini korumak için tekçi politikalara karşı mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Ülkede ki farklı diller baskı ve asimilasyon politikalarından kaynaklı yok olma ile karşı karşıyadırlar. Kürtçe, ülkede en çok konuşulan ikinci dil olmasına rağmen kamusal alanda kullanımına izin verilmemektedir ve okullarda ise kısıtlı imkânlar ile seçmeli dersten öteye gidilmemektedir. Üniversitelerde Kürdoloji bölümünden mezun olmuş öğretmenlerin ataması neredeyse hiç yapılmamaktadır; 2020 yılında bu bölümden mezun olan sadece bir kişi atanmıştır. 2021 yılında ise ülkede en çok kullanılan Kürtçenin Kurmancî lehçesine 2, Kirmançkî (Zazaki) lehçesi için ise 1 kontenjan toplamda 3 kontenjan ayrılmıştır. Şuan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren 1500 öğretmen atama beklemektedir. Seçmeli ders olarak Kürtçe dersi var ama öğretmen yok. Bu durumda öğretmeni olmayan bir dersi öğrenci seçememektedir. Velilerden aldığımız bilgilere göre; idareciler, öğrencileri seçmeli ders olarak ‘Din Dersi’ ya da ‘Kürtçe’ seçeneği arasında bir tercihe zorladıkları yönündedir” dedi.

ANADİL EĞİTİMİ ANAYASAL BİR GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Taşdemir, Bakan Özer’e cevaplaması için şu soruları yöneltti:

  1. Anadilinde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmasına ilişkin bir girişiminiz olacak mıdır?
  2. Ataması yapılmayacak bir bölümü üniversitelerde açmak ve okullarda seçmeli ders olarak sunmakla neyi hedeflemektesiniz?
  3. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş 1500 kişinin atamasına yönelik ne tür çalışmalar yapmaktasınız?
  4. Türkiye’de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller hangileridir? Bakanlığınızın Türkçe dışında diğer anadiller ile ilgili bugüne kadar yaptığı çalışmalar veya bundan sonra yapmayı planladığı çalışmalar nelerdir?
  5. Türkiye’de son bir yıl içerisinde kaç öğrenci Kürtçe seçmeli dersinde eğitim görmüştür?
  6. Bugüne kadar Kürdoloji bölümlerinden mezun olmuş kaç öğretmenin ataması yapılmıştır? Ataması yapılan öğretmen sayısını yeterli buluyor musunuz?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu: 61 kadın gazeteci şiddete maruz kaldı

SONRAKİ HABER

Yeni e dergisinin 60'ıncı sayısı çıktı | Mikis Theodorakis: Direnişin Şarkısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa