04 Ekim 2021 00:04

"İzmir Şehir Tiyatrosu, kendi tarihini kendisi yazacak"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun perdeleri açmasının ardından yöneticiler ve seyircilerle Şehir Tiyatrosu'nun açılışını ve önemini konuştuk.

Azizname oyunundan bir kare | Fotoğraf: İzmir Şehir Tiyatrosu  

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 70 yıl sonra mizah ustamız Aziz Nesin’in kaleminden, Yücel Erten’in uyarlayıp yönettiği, Azizname ile perde dedi. Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten, Danışma Kurulu Üyesi Eren Aysan, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Siyasetçi-Yazar Zeynep Altıok, tiyatro izleyicisi Cengiz Koyuncu ile açılışı ve Şehir Tiyatrosunun önemini konuştuk.

"COŞKULU VE UMUTLUYUZ"

Yücel Erten (Genel Sanat Yönetmeni): Sanatın ihmale uğradığı, neredeyse itilip kakıldığı bir dönemde, ödenekli bir sanat kurumunun, İzmir Şehir Tiyatrosunun kurulmuş olması, sanat hayatımıza büyük bir armağandır. Sayın Tunç Soyer’e bu cesareti için ne kadar teşekkür etsek azdır. Elbette İzmir Şehir Tiyatrosu kendi tarihini kendisi yazacak. Ama Sayın Soyer, şimdiden tarih yazmıştır, o kesin. Ben de Kurucu Genel Sanat Yönetmeni olarak tiyatromuza, 70 yıllık bir hayalin gerçekleşmesine rehberlik etmekten gurur duyuyorum. Coşkulu ve umutluyuz.

"AYDINLIĞI ENGELLEYEMEZSİNİZ"

Eren Aysan (Danışma Kurulu Üyesi): İzmir Şehir Tiyatrosu; 1945 yılında Avni Dilligil’in çabalarıyla kurulmuştu. Dönemin Belediye Başkanı Reşat Leblebicioğlu’nu hürmetle anıyoruz. Ancak sonrasında tiyatro binası yanmış; oyuncular açıkta kalmıştı. 1950 yılında Demokrat Parti iktidara gelince İzmir Şehir Tiyatrosu kapatıldı. Her ne kadar 1988 yılında İzmir Şehir Tiyatrosunun kuruluşu için Özdemir Nutku’nun çabası olduysa da itibar görmedi. Bugün İzmir Şehir Tiyatrosu tam 70 yıllık aradan sonra perdesini açtı. Görüldüğü üzere aydınlığı geciktirebilirsiniz ama engelleyemezsiniz.

"ŞEHİR TİYATROSUNUN OLMAMASI EKSİKLİKTİ"

Lütfi Çamlı (İzmir Tabip Odası Başkanı): Kültür bir şehrin en önemli damarlarından biridir. Dolayısıyla İzmir gibi daima aydınlığın yüzü olmuş bir kentte bir şehir tiyatrosunun olmaması büyük bir eksiklikti. Yıllar sonra bunun yerine getirilmesi gerçekten bir İzmirli olarak beni çok mutlu etti. Umarım bu ve benzeri sanat etkinliklerine önümüzdeki günlerde çok daha fazla yer verilir. Sanata, kültüre düşmanlığın adeta politika haline getirildiği yönetim anlayışında, bu tür nefes alabileceğimiz yerlerin olması hepimiz için umut ve mutluluk verici.

"SOYER’E TEŞEKKÜR EDERİM"

Zeynep Altıok (Siyasetçi-Yazar): 70 yıl sonra ilk kez İzmir Şehir Tiyatrosunun perde demesine tanıklık ettiğim için çok mutlu ve heyecanlıyım. Yücel Erten gibi büyük bir ustanın genel yayın yönetmenliğinde Şehir Tiyatromuz, İzmir’in büyük hayali bu gece ilk defa perdelerini açtı. Öncelikle Tunç Soyer’e de bu kadar nitelikli bir kadroyla Şehir Tiyatrosunu açtığı içinde teşekkür ederim.

"ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK"

Cengiz Koyuncu (tiyatro izleyicisi): Şehir Tiyatrolarına 70 yıl sonra tekrar kavuşmak çok sevindirici. Bir burukluğu da yaşadık. Bu tiyatronun açılmasına çok büyük emekleri olan Özdemir ve Hülya Nutku çiftini yitirmemiz nedeniyle burada olamayışları. Şehit Tiyatrosu, İzmir’in yetiştirdiği değerlerin İzmir’de kalmasını ve kültürel birikimimize önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. 


AZİZNAME HAKKINDA

Yücel Erten, tarafından 1995 yılında Berlin’de dünya prömiyeri yapılan ve çeyrek yüzyıldır sahnelerde yer bulan Azizname, Aziz Nesin’in taşlamalarının keskinliğini yansıtıyor. Azizname, geçmişten günümüze giden bir yolculuğun yazarıyla, uyarlayanıyla, müzikleriyle izleyiciyi kolektif bir yolculuğa çıkarmayı bekliyor. Aziz Nesin’in keskin kaleminden çıkan Azizname, Yücel Erten’in uyarlayıp yönetmesiyle 70 yıldır özlemle hasretle bekleyen izleyiciye merhaba diyor. Nesin’in 1948 yılında ikinci kitabı olan Azizname, Bursa’daki trajikomik taşlamalarından oluşuyor.

Oyuncu kadrosu Ufuk Aşar, Melis Caba, Efe Çetinel, Ozan Çolak, Ercan Erdil, Devrim Karakoyun, Işıl Keskin Peynirci ve Burak Şentürk’ten oluşuyor.  Koreografisi Salima Sökmen’in Müzikleri Turgay Erdener’in imzasını taşıyor. Oyunun müzik direktörlüğü Çiğdem Erken, Sahne Tasarımı Anıl Işık, Giysi Tasarımı Deniz Çağrı Bilgili, Işık Tasarımı Ruzhdi Aliji, Yardımcı Yönetmenliği Burak Şentürk ve Repetitörlüğü Pınar Gülkapan’ın imzasını taşıyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de bir binada 3 okul eğitim veriyor

SONRAKİ HABER

Başakşehir, teknik direktörlük görevi için Emre Belözoğlu ile anlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa