03 Ekim 2021 12:28

Hasta tutuklu Yusuf Akbaba 29 yıldır tedavi edilmiyor

Hasta tutuklu Yusuf Akbaba'ya 2005 yılında götürüldüğü hastaneden tedavi görmesi gerektiği belirtilmesine rağmen Adli Tıp Kurumu 2006 yılında "cezaevinde kalabilir" raporu verdi.

Yusuf Akbaba ve ailesi | Fotoğraflar & Kolaj: MA

Paylaş

Denizli T Tipi Cezaevinde olan 57 yaşındaki ağır hasta tutuklu Yusuf Akbaba, diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, kalp ve göz rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla boğuşuyor. 29 yıllık cezaevi sürecinde İzmir, Bursa, Siirt, Bolu, Ankara, Kırklareli ve Eskişehir olmak üzere 7 ayrı cezaevi dolaştırılan Akbaba’nın sağlık sorunları ise giderek ağırlaşıyor. Akbaba’ya 2005 yılında götürüldüğü Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesinden diyabet, göz sorunları için tedavi görmesi gerektiği belirtilmesine rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) 2006 yılında “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. Akbaba’nın sağlık sorunlarına ilişkin konuşan yakınları ise Akbaba’nın tedavi edilmediğini belirtti.

TEDAVİ HAKKI ENGELLENİYOR

Tutuklu Akbaba’nın yeğeni Rukiye Akbaba, dayısının birçok hastalıkları olmasına rağmen cezaevinden cezaevine “sürgün” edildiğine dikkati çekti. Dayısının hastalıklarından dolayı diyet listesine göre beslenmesi gerektiğini belirten Akbaba, ne diyet listesinin verildiğini ne de tedavisinin yapıldığını aktardı. Dayısı Akbaba’nın tüm hastalıklara cezaevinde yakalandığının altını çizen Akbaba, “Cezaevine girdikten kısa süre sonra şeker hastalığına yakalandı. Bununla birlikte hastalıkları çoğaldı. Şu an tedavi edilmesi gerekiyor ama tedavi hakkı engelleniyor. Onlarca doktorun imzalı ‘Tedavi edilmesi gerek’ raporuna rağmen tedavi edilmiyor” dedi.

"ÇORAP DAHİ YOLLAYAMIYORUZ"

Dayısıyla birlikte cezaevlerinde onlarca hasta tutuklunun olduğunu hatırlatan Akbaba, tutuklulara yönelik psikolojik şiddet uygulandığını söyledi. Cezaevlerinde siyasi tutukluları iradesizleştirmek adına sağlık hakkı gibi hak ihlallerinin yaşandığını vurgulayan Akbaba, “İlaç vermeyerek veya sadece 1 kutu vererek, sağlık kontrolüne götürmeyerek onlara psikolojik şiddet uygulanıyor. Hasta tutuklular hastaneye ters kelepçe yapılarak götürülüyor. Onların elindeler zaten, bir yere kaçamazlar. Bu ne anlam taşıyor? En basiti bir kıyafet yolladığımız zaman 2 buçuk ayda zor veriliyor. Bir kıyafetten ne olabilir ki. Cezaevine 2 buçuk ayda bir çorap yollayamıyoruz” diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Los Angeles’ta 12 yaş üzeri öğrencilere aşı zorunluluğu getirildi

SONRAKİ HABER

Gerilim kapıda | Kıbrıs Cumhuriyeti Doğu Akdeniz'de keşif faaliyetine başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa