03 Ekim 2021 15:28

ODTÜ öğrencisi: Uzaktan eğitim seçenek değil, yüz yüze eğitim için imkanlar zorlanmalı

ODTÜ Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisinin mektubu: "Uzaktan eğitimin bir seçenek olmadığı göz önünde bulundurularak önlemler eşliğinde yüz yüze eğitim verilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi
Ankara

Birinci sınıfa giderken pandemi herkesi olduğu gibi beni de hazırlıksız yakaladı. O zamanlar yüz yüze eğitim almanın bir ayrıcalık olduğunun farkında değildim.

Uzaktan eğitim süreci boyunca bazı istekli hocalarımız teknik sorunlar yüzünden olumsuz etkilenirken, bazı hocalarımız ise doğrudan derslerine karşı özensiz ve ilgisizdi. Derslerde ve sınavlarda yaşadığımız kopma sorunları, bazı hocalarımızın amfide yaptıkları gibi aktif bir şekilde ders anlatmak yerine sunumlar üzerinden okuyarak ders anlatmaları, kendilerinden ders aldığımız bazı hocaları kamera açmadıkları için dönem boyunca görmememiz, uygulama yapılması gereken derslerin uygulama kısımlarının tamamen askıya alınması, arkadaşlarımızla sosyalleşip birlikte gelişecek ve psikolojik olarak rahatlayacak ortamı bulamamamız gibi sorunlar, uzaktan eğitimin bir seçenek olmadığını ortaya koydu.

Üniversitenin insanın kendisini insan etkileşimi aracılığıyla geliştireceği bir yer olduğunu düşünürsek; bu sene 3. sınıfa başlayacak bir öğrenci olarak bölümden tanıdığım akademisyen sayısı 3’ü geçmezken, bölümden tanıdığım arkadaşlarımın sayısının ise 10’u geçmemesi uzaktan eğitimin bir seçenek olmadığını en net şekilde gözler önüne sermektedir.

Pandemi koşulları altında geride bıraktığımız 3 okul döneminin ardından, YÖK’ün yüz yüze eğitimin başlayabileceği yönündeki duyurusu ve ardından gelen ODTÜ’nün yüz yüze eğitime başlayacağı açıklaması biz öğrencileri harekete geçirdi. ODTÜ, yüz yüze eğitim ile yurtların da açılacağını duyurdu, bununla beraber bazı öğrenciler ev/oda tuttu. Fakat, duyurulan kararların aksine 23 Eylül günü derslerin büyük bir kısmının uzaktan yapılacağı ders sistemi OIBS64 üzerinden duyuruldu.

Derslerin başlamasına haftalar kalmışken karşılaştığımız bu belirsizlik durumu biz öğrencileri çok olumsuz etkiliyor. Önümüzü daha net görebilmemiz ve akademik planlarımızı buna göre yapabilmemiz için en azından derslerimizi nasıl göreceğimizin kesin bir karara bağlanması önem arz ediyor.

Daha önce belirttiğim sayısız sebepten ötürü, uzaktan eğitimin bir seçenek olmadığı göz önünde bulundurularak kendini "teknik" sıfatı ile tanımlayan üniversitemizin tüm teknik imkanlarının bizler için seferber edilmesinin ve eskisi gibi olmasa da gerekli önlemler eşliğinde yüz yüze eğitim verilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Öğrencisi, akademisyeni, bütün ODTÜ mensupları olarak hepimizin ortak isteği olan kampüsümüze geri dönebilmemizin de öğrencilerin tavsiye, öneri ve düşüncelerinin daha çok dikkate alındığı, daha katılımcı bir yönetim anlayışının benimsenmesiyle mümkün olduğunu düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

TTB ve SES: OHAL hukuksuzluğu sürüyor

SONRAKİ HABER

“İstanbul’u Koşuyorum” etkinliğinin Bakırköy Etabı tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa