Uğur Tekstil işçileri nöbette: Fabrika açılana ve hakkımızı alana kadar buradayız!
Urfa'da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında çalışan ve DİSK Tekstil sendikasında örgütlenmelerinin ardından tamamı işten çıkarılan işçiler haklarını istiyor.
Mesut BAYLAV
Urfa
Urfa’da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında çalışan ve DİSK Tekstil sendikasında örgütlenmelerinin ardından tamamı Kod 18 gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, fabrika önünde yaptıkları açıklama ve oturma eylemiyle haklarını talep etti. İşçiler, bugün şehir merkezinde bir açıklama daha yapacak ve İş-Kur’a Kod 18’in iptal edilmesi için toplu şekilde dilekçe verecek. İşçiler aynı zamanda dönüşümlü olarak fabrika önünde nöbet tutmaya başlayacak.
Urfa’da tamamı Kod 18 ile işten çıkarılan Uğur Tekstil işçileri haklarını talep etmek için sabah erken saatlerde fabrika önüne geldi. Organize Sanayi’nin birçok noktasında kontrol noktaları kuran jandarma, işçilerin fabrika önüne gitmesini engelledi. Sonrasında DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ve işçi temsilcileri jandarma ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından işçiler, fabrikaya 100 metre uzaklıkta ve fabrikayı arkalarına alarak basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler, açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı. Eyleme Emek Partisi, HDP, TİP, CHP yönetici ve üyeleriyle SES Kadın Sekreteri Selma Ateş ve Temiz Toplum Derneği de katıldı.
"HAKKIMIZI KULLANMAK İÇİN JANDARMAYLA PAZARLIK YAPMAK ZORUNDA KALDIK"
Açıklamayı yapan Mehmet Türkmen, üç ay önce Uğur Tekstil fabrikasında sendikal örgütlenme sürecine başladıklarını ve bir ay önce de yeterli çoğunluğa ulaştıklarını hatırlatarak, "Şimdi bu fabrikanın yönetimi, bu fabrikada örgütlenmeye başladığımız günden beri sendikal örgütlenmeyi engellemek için her yolu denedi. Yapmadıkları bir tek 300 işçiyi kapı önüne koymak kalmıştı.” dedi.
Jandarmanın ve valiliğin işçilerin eylemine karşı tutumuna tepki gösteren Türkmen, “İşçinin hakkını araması bile yasak ama patron sendikayı tanımaz, yasayı tanımaz, anayasayı çiğner, işçileri yasadışı bir şekilde işten atar ama kimse patronların önüne barikat kurmaz. Ancak işçiler ne zaman haklarını aramak için bir araya gelse hemen önlerine barikat kuruluyor. Bize 'gidin, hakkınızı yasal yollarla arayın' diyorlar. Bu ülkede herkes, her yerde, her zaman demokratik tepkisini kullanma hakkına sahiptir. Ama biz bu anayasal hakkımızı kullanabilmek için bir saat boyunca jandarma ile pazarlık yapmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
DİSK Tekstil sendikasında örgütlenmelerinin ardından tamamı Kod 18 gerekçesiyle işten çıkarılan Urfa Uğur Tekstil işçileri, sabah saatlerinde fabrika önünde toplandı, haklarını talep etti
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) October 4, 2021
Jandarma, işçilerin fabrika önüne gitmesini engellemek istedihttps://t.co/0rWzCFRlxy pic.twitter.com/e5lAvqxZnI
"İŞÇİLER KÖLE OLSUN İSTİYORLAR"
Sendika üyesi işçilerin demokratik yollarla hakkını aradığını vurgulayan Türkmen, “Biz bugün buradan ilan ediyoruz, sendikamızın hiçbir üyesi anayasaya aykırı bir harekette bulunmayacak. Bizim elimizde ne taş var, ne sopa var, ne silah var. Bizim ellerimizde, alın terimizle ekmeğimizi kazanırken, şişmiş nasırlardan başka hiçbir şey yok” sözlerini kullandı.
Hükümetin, işverene bütün olanakları sunduğunu dile getiren Türkmen, “Fabrika yeri bedava, sigortanın bir bölümünü devlet karşılıyor, vergi iadesi var, İşkur'dan gönderilen işçilerin parası işsizlik fonundan karşılanıyor. İşçilere 'hiçbir şey istemeyeceksiniz, haklarınızı kullanmayacaksınız, sendikalı olmayacaksınız, köle gibi çalışacaksınız' diyorlar” diye konuştu.
Türkmen, “Diyorlar ki, ‘Bölge işçisi köle olacak. Burayı ülkenin Çin’i yapacağız, bölgede yaşayan işçiler de anayasal haklarını kullanamaz’ diyorlar. İstiyorlar ki Urfa’da, bölgede hiçbir işçi sendikalı olmasın, olursa da patronla iş birliği yapan sarı sendikalı olsunlar. Mücadeleci bir sendikada örgütlenmesin diyorlar” dedi.
"BU SADECE UĞUR TEKSTİL İŞÇİLERİNİN DEĞİL TÜM İŞÇİLERİN MÜCADELESİ"
İşçilerin verdiği mücadelenin yalnız Uğur Tekstil işçilerini ilgilendirmediğini dile getiren Türkmen, “Bu haksızlık sadece Uğur Tekstil işçilerine karşı yapılmıyor. Çünkü onlar da biliyor ki bu mücadele kölelik koşullarında çalışan, bütün hakları gasbedilen işçilere de örnek olacak. O işçiler de Uğur Tekstil işçilerinin açtığı yoldan ilerleyecek. O yüzden daha Uğur Tekstil işçileri kazanmadan 'bu mücadeleyi boğalım ki Urfa’daki diğer işçiler de buna cesaret etmesin' istiyorlar. Biz sadece Uğur Tekstil işçilerine değil bütün Urfa OSB işçilerine sesleniyoruz. Burada gasbedilmek istenen sadece Uğur Tekstil işçilerinin örgütlenme hakkı değildir. Burada Uğur Tekstil işçilerinin karşısında duranlar, bütün Urfa’daki işçilerin, bölgedeki bütün işçilerin, örgütsüz, sendikasız, köle gibi çalışmaya devam etmesini istiyorlar. O yüzden bu mücadele bütün Urfa işçilerinin, bütün bölge işçilerinin, bütün Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir” ifadelerini kullandı.
“Patron ben devletten de yasalardan da bakanlıktan da üstünüm diyor” diyen Türkmen, yasaları korumakla görevli olanların bu durumu seyrettiklerini söyledi. Fabrikanın geçtiğimiz günlerde işçilere zorla tutanak imzalatmasını mafya yönetimi olarak ifade eden Türkmen, “İşçiyi, imzalamak istemediği bir şeyi okumadan imzalamaya zorlamak sadece işçinin normal bir hakkını gasbetmek değildir. Aynı zamanda mafya yöntemlerine başvurarak işçinin hakkını gasbetmek demektir.” dedi.
"SESSİZ KALMAYACAĞIZ"
Fabrikada işlenen bütün suçlar için suç duyurularının hazırlandığını aktaran Türkmen, “Bu fabrikanın yöneticileri, kadın işçilere tacizde bulundu. İşyeri yönetimi, işçileri tek tek odaya çağırıp sorguya çekti ama patron olunca suç da serbest, ahlaksızlık da serbest, anayasayı çiğnemek de serbest. Biz buna sessiz kalmayacağız” diye konuştu.
İşyeri yöneticilerinin aldıkları bu kararı rakı masasında kutladıklarını ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaştıklarını söyleyen Türkmen, “İşçilerin hakkını, emeğini onların rakı masasına meze yapmayacağız. Bu fabrika açılana kadar buradan gitmeyeceğiz” diye konuştu.
EMEP GENEL BAŞKANI ERCÜMENT AKDENİZ: DİRENİŞLERİNDE YANLARINDAYIZ
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de yayımladığı mesajla Uğur Tekstil işçilerinin mücadelesine destek verdi.
Akdeniz, mesajında "İş Ekmek Özgürlük mücadelesi veren tekstil işçisi kardeşlerimizin direnişlerinde yanlarındayız. İşçi sınıfımız 200 yıllık mücadele tarihinde belki her direnişini kazanımla sonuçlandıramamıştır ama şu açık ki kazananlar hep direnenler olmuştur. Burjuva sınıfı karşısında işçi sınıfının en büyük ve tek silahı birliğidir. Emek Partisi Urfa İl Örgütümüz şahsında Uğur Tekstil işçilerini selamlıyor, başarı ve kolaylıklar diliyoruz." ifadelerini kullandı.
{{444200}}