4 Ekim 2021 09:22
/
Güncelleme: 23:13

Ümraniye'de geri dönüşüm depolarına baskın düzenlendi, işçiler direnişte

Ümraniye'de zabıta ve polis, geri dönüşüm işçilerinin kullandığı depolara baskın düzenledi. Depolarına el konulmasına karşı direnişe geçen işçilerden en az 4'ü gözaltına alındı.

Ümraniye'de geri dönüşüm depolarına baskın düzenlendi, işçiler direnişte

Fotoğraf: DHA

İstanbul Ümraniye'de sabahın erken saatlerinde atık kağıt ve plastik toplayıcılarının depolarına Ümraniye Belediyesi zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri baskın düzenledi.

Geri dönüşüm işçileri, depolarına el konulmasına karşı direnişe geçti.

Zabıta ekipleri, depoların bulunduğu bölgeye gelerek "Ruhsatınız var mı, izininiz var mı" şekinde sorular yöneltip "Ruhsatsız çalışamazsınız, buralara el koyacağız" dedi.

İşçilerin, zabıtaların tehditlerine karşı çıkması üzerine onlarca çevik kuvvet polisi Esenkent'teki geri dönüşüm deposuna geldi. İşçiler, direnişlerini polise karşı da sürdürdü. Polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahelesinde en az 4 geri dönüşüm işçisi gözaltına alındı.

Ümraniye'de geri dönüşüm depolarına baskın düzenlendi, işçiler direnişte

Fotoğraflar: Haşim Demir

İşçilerin direnişi sonucu geri çekilen polis, geri dönüşüm deposu karşısında bekleyişe geçti. Daha sonra bazı depolar mühürlendi.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: GENÇLERE BİR PARÇA EKMEĞİ ÇOK GÖREN BU DÜZEN DEĞİŞMELİ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Ercüment Akdeniz, geçtiğimiz günlerde yine depolarına baskın yapılan geri dönüşüm işçileriyle bir araya gelmişti. O ziyaretten görüntüler paylaşan Akdeniz bugünkü baskına da şu sözlerle tepki gösterdi:

"Şu konuşan genç işsiz bir biyolog. Ekmeği 'çöpten' kazananlardan! Ve bugün geri dönüşüm işçilerine baskın yapıldı. Her şey atık ürünlere göz koyan şirketlerin menfaati için. Gençlere bir parça ekmeği çok gören bu düzen değişmeli."

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ümraniye İlçemiz Esenkent Mahallesinde (Kadosan Bölgesi) atık toplama ve ayırma faaliyeti gösteren iş yerleri; Valiliğimiz, Ümraniye Kaymakamlığı, Ümraniye Belediye Başkanlığı, Emniyet, SGK, İŞKUR, Vergi Dairesi, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman ile Göç İdaresi İl Müdürlüklerinin 951 personelinin katılımıyla eşzamanlı bir denetim ve rehberlik çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda; 2'si belediye ruhsatlı, 22'si tehlikesiz atık toplama-ayırma belgeli, toplam 77 işyeri denetlenmiştir. Ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 66 iş yerinden 12'si mühürlenmiş, diğer iş yerleri hakkında başlatılan yasal işlemler devam etmektedir. Denetim çalışmalarını engellemek için atık kâğıt ve çöpleri yakan, taş atarak görevli personele ve araçlara saldırmak suretiyle 25 personelin yaralanmasına ve 8 araçta maddi hasara sebebiyet veren yaklaşık 20 kişilik gruptan 3 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatılmıştır. Bu işyerlerinde, sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldıkları tespit edilen düzensiz göç kapsamındaki 33 yabancı uyruklu şahıs, sınır dışı işlemleri yapılmak üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilmiştir. Denetimlerimizin hedefi, atıkların geri kazanımı için yapılan toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin mevzuat hükümlerine uygunluğunun sağlanmasından ibarettir. Gerçekleştirilen denetim ve rehberlik faaliyetlerine katılan bütün kurumlarımızın personeli ile çalışmalarımıza destek veren Ümraniyeli hemşerilerimize teşekkür ediyoruz."

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yasak çuvala sığmıyor

Yasak çuvala sığmıyor

KAMUAR’ın hesaplamalarına göre son bir yılda meyve fiyatları yüzde 154.5, sebze fiyatları yüzde 116.5, gıda fiyatları ortalama yüzde 70 arttı. Hane halkının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 59’u, işçilerinki ise yüzde 62’yi aştı. Emekçiler için bıçak kemikte! Yasak, tutuklama, işten atma tehdidi işçilerin harekete geçmesini durduramıyor.

Has Çuval 37 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Sanayi Odası nın ikinci en büyük 500 listesinde.

Has Çuval'ın iki fabrikasında 600 işçi fiili greve katıldı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et