KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil: Krizin faturasını, krizi çıkaranlar ödesin
İzmir'de kamu emekçilerinin ekonomik duruma ilişkin konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Krizin faturasını krizi çıkaranlar ödesin" dedi.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu emekçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sonrası 4-8 Ekim tarihleri süresince devam edecek "il gezileri ve örgütleme programı" düzenledi. Program kapsamında ilk olarak İzmir’i ziyaret eden KESK heyeti, Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Kamu emekçileri açısından oldukça önemli olan 2 yıllık ücret artışının sosyal, ekonomik, özlük haklarının belirlendiği bir toplu iş sözleşmesi dönemini geride bıraktık. 27 Ağustos’ta yetkili konfederasyon Memur-Sen ve hükümetin mutabakatla gerçekleştirdiği bir toplu sözleşmesi dönemi oldu. Kamu emekçilerinin ciddi talepleri vardı, toplu iş sözleşme döneminde karşılanmasına ilişkin ancak ne umduk ne bulduk diye bir sonuçla karşı karşıya kaldık” dedi.
"3600 EK GÖSTERGE SİYASİLERİN SEÇİM MALZEMESİ OLDU"
Sürece ilişkin bilgilendirme yapan Yeşil, 2023 bütçesinden kamu emekçilerinin beklentilerini dile getirdi. Eylül ayı enflasyonun açıklandığını hatırlatan Yeşil, “Ülkemizde resmi enflasyon oranları TÜİK’in çarpıtılmış verilerine dayandırılarak açıklanıyor. Bizler ise bu oranların çok daha üstünde olduğunu biliyoruz. Kamu emekçilerine 2 yıllık ücret artışı için yüzde 5 ve 7 gibi ücret artışına imza atıldı. Bizler KESK olarak bu toplu sözleşme dönemine giderken insana yaşayacak ücret, grevli toplu sözleşme talebiyle 6 ana başlıkta toplamıştık” diye konuştu.
Taleplerinin TİS sürecinde karşılanmadığına söyleyen Yeşil, “3600 ek gösterge 2018 yılından bu yana siyasilerin elinde seçim malzemesi olarak kullanılmakta. Kamu emekçilerinin insanca yaşam koşulları düzeltilmek yerine, tamamen açlığa ve yoksulluğa sürüklenmektedir” diye ekledi.
"KRİZİN FATURASINI KRİZİ YARATANLAR ÖDESİN"
Kamuda yaklaşık 500 bine yakın sözleşmeli çalışan olduğunu hatırlatan Yeşil, bu çalışanların 5 yıldır kadro beklediğini vurgulayarak, güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılması taleplerini yineledi. Ücret artışıyla ilgili sözlerine devam eden Yeşil, “Bir cebimizden giren zaten diğerinden çıkıyor. Mevcut olan gelir vergisindeki adaletsizliği hepimiz yaşıyoruz. Dolayısıyla kamu emekçisine komik olan yüzde 5-7’lik olarak artış zaten artış olarak yansımadan buharlaşmış oldu” dedi.
“İş yerlerinden hareketle bütçe görüşmelerine giderken birikerek, artan sorunlarımızı, yoksulluğu, kamu emekçileri olarak örgütlenme yolunu çizmek, hakkımız olanı talep etmek üzere örgütlenme gezileri gerçekleştiriyoruz” diyen Yeşil son olarak şunları kaydetti: “Krizin faturasını krizi çıkartanlar ödesin. Kamu emekçilerinin ekmeğinden, alın terinden çalınarak krize çözüm önerileri sunulmasın.” (İzmir/EVRENSEL)