04 Ekim 2021 11:34

"Denizcilikteki iş cinayetleri örgütlülükle önlenebilir"

Gemideki iş cinayetinde yaşamını yitiren Uğur Kır’ın ailesi adalet arıyor. Aile, Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun’la görüşerek dayanışma çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zeynep Beril ÖZDİN
İstanbul

Denizcilik iş kolu son zamanlarda düşük ücret, düzensiz ödemeler, mobbing iş kazaları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyor. Özellikle pandemi sürecinde denizcilerin koşulları daha da ağırlaştı, gemilerde sözleşmelerde belirtilen günlerden daha fazla zaman geçiriyor. Bunların yanı sıra armatörlerin iş aksamasın diye gerekli sağlık kontrollerine izin vermediği iş kolunda 10’a yakın denizci Kovid-19’dan hayatını kaybetti. Kovid-19’un yanı sıra denizciler çeşitli iş cinayetlerinde de yaşamını yitiriyor. Farklı gemilerde ikinci kaptan olarak çalışan Can Evren ve yine ikinci kaptan Erdem Bulat, gemide ambara düşerek hayatını kaybeden iki denizciden biri. Çalıştığı gemide yaşamını yitirenlerden biri de üçüncü kaptan Uğur Kır (23).

Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunu Uğur Kır, Güney Afrika açıklarında Gant Denizcilik’e ait Vanuatu bandıralı Erkul S isimli gemide 2 Temmuz’da iş kazası geçirmişti. Kır ailesinin anlattığına göre ambar ile vinç arasına sıkıştığı söylenen Uğur Kır hastaneye götürülmüş, doku zedelenmesi teşhisinin ardından Kır’a krem verilip gemiye geri gönderilmişti. Yaşanan kazadan sonra gemiden inmek için dilekçe veren Kır indirilmemiş ve işlere devam etmesi istenmişti. Durumu ağırlaşan Kır, gemide yakıt olmadığı ve kovid-19 nedeniyle yakıt barcı ile tahliyesinin reddedilmesi gerekçesiyle tedavi görememiş, 17 Temmuz’da hayatını kaybetmişti.

‘BİRLİKTE KAMUOYU OLUŞTURALIM’

Adalet arayan Uğur Kır’ın ailesi Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun’la görüşerek dayanışma çağrısında bulundu. Armatörlerin, tersane sahiplerinin işçilere sahip çıkmaları ve bu sorumluluk ile hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Mülazim Dursun, olası sorumsuzlukta ailelerin şirketler ile anlaşma yapmak yerine denizcilik sendikalarından dayanışma talep etmeleri gerektiğinin önemine değindi. Dursun, “Çocuğunuzu bir şirkete emanet etmişsiniz, burnu dahi aksa şirketin sorumluluğudur. Uğur bizim çocuğumuz, onun gibi başka emekçiler de ölmesin. Birlikte kamuoyu oluşturalım” dedi.

Uğur Kır’ın annesi Nurgül Kır da Gant Denizcilik yetkililerinin Piri Reis Üniversitesi öğrencilerini Uğur Kır adına yapılan haberleri paylaşmamaları yönünde uyardığını ifade etti. Kır ayrıca yetkililerin, olaya iş cinayeti denmesinden de rahatsız olduklarını belirtti.

Patronların bu gibi durumlarda yaşanan olayların kamuoyuna yansımaması için anlaşma ve para tekliflerinde bulunduklarını ifade eden Mülazim Dursun, “Başta Uğur Kır olmak üzere onlarca emekçinin başına gelen bu iş cinayetlerine örgütlü mücadele ile engel olabiliriz. Bugün tersane ve liman önlerinde bildiri, broşür dağıtıyoruz, bunlara devam edeceğiz. Tersane ve liman işçilerini, denizcileri bilinçlendirmek için basın açıklamaları yapabiliriz, işçilerle haklarının ne olduğuna ilişkin ve mücadele yollarını tartıştığımız toplantılar düzenleyebiliriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kızılırmak kıyılarına da çökmek istiyorlar!

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 183. kez sırtlarını rektörlüğe döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa