Lübnan'da liman patlamasında yakınlarını kaybedenler adalet istiyor
Lübnan'da 4 Ağustos 2020'de meydana gelen liman patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınları soruşturmanın neticelenmeden kapatılmasından endişe duyuyor.
Fotoğraf: İdiris Okuduci/AA
Lübnan'da 4 Ağustos 2020'de meydana gelen liman patlamasında hayatını kaybedenlerin yakınları patlamanın 14. ayında hayatını kaybeden yakınlarının fotoğrafları ile olayın yaşandığı liman bölgesinde buluştu. Aileler soruşturmanın neticelenmeden kapatılmasından endişe duyuyor.
Her ayın 4'ünde bir araya gelerek soruşturmanın sonuçlanması talebinde bulunan aileler, ülkede daha önce yaşanan suikast dosyalarının üzerinin örtülmesi sebebiyle, liman patlamasının da aynı kaderi yaşamasından korkuyor.
Ailelerinin sözcüsü İbrahim Hatit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Maalesef, Lübnan'da soruşturmaların bir neticeye varmadığını biliyoruz. Lübnan'daki davaların geçmişi, üstünün örtülmesi ve davaların siyasileştirilmesiyle doludur" dedi.
Olayda kızını kaybeden anne Anni Vartivaryan gerçeklerin açığa çıkarılmasını ve adaletin yerini bulmasını isteyerek "Doğduğum günden bu yana ülkenin nasıl yönetildiğini biliyorum. Gerçeğin ortaya çıkmaması için dosyaların kapatıldığını biliyoruz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti. Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti. Patlamada yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin yerinden olduğu açıklanmıştı.
Patlamayı soruşturan hakim Fadi Savvan, 10 Aralık'ta eski Başbakan Hassan Diyab'ın yanı sıra eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan ihmal ve kusur" ile suçlamıştı. Hakim Savvan, 17 Aralık'ta eski bakanların kendisine karşı Başsavcılığa yaptığı başvuru üzerine soruşturmayı geçici olarak durdurma kararı almıştı.
Lübnan Temyiz Mahkemesi, eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir'in talebi üzerine Beyrut Limanı'ndaki patlamanın soruşturulması görevini hakim Savvan'dan almıştı.
Hakim Savvan'ın yerine şubat ayında, Tarık Bitar atanmıştı. (DIŞ HABERLER)