Tony Blair bu kez de vergi kaçakçılığı ile gündemde
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair bu kez de “Pandora Papers” olarak bilinen ve bir çok devlet başkanının da içinde olduğu vergi kaçırma oyunlarının içinden çıktı.
Tony Blair | Fotoğraf: Wikimedia Commons
Arif BEKTAŞ
Londra
“Üçüncü yol” diyerek 1997 yılında İşçi Partisi lideri olarak İngiltere Başbakanı olan ve 10 yıllık başbakanlığının ardından, Irak savaşındaki uydurma dosyalarının ortraya çıkmasıyla istifa eden Tony Blair ülke gündeminden çıkmıyor. Bu sefer, “Pandora Papers” olarak bilinen ve bir çok devlet başkanının da içinde olduğu vergi kaçırma oyunlarının içinden çıktı Blair.
Birçok Muhafazakar Parti bağışçısının da vergi kaçırdığı ortaya çıkarken Blair, yaptıklarının hiçbir şekilde yaşadışı olmadığını iddia etti.
“ENGEL OLACAĞIM” DEDİĞİNİ KENDİSİ YAPMIŞ
İktidara gelmeden önce ve Başbakanlığının ilk yıllarında sürekli, “Offshore hesaplarını kontrol edeceğiz ve vergi kaçırmaların önüne geçeceğiz” diyen Blair, karısı Cherie ile birlikte toplamda 312 bin sterlinlik vergiyi ödememek için bir Offshore hesabı olan bir firma almışlar. Aldıkları gayri menküllerin vergilerini vermemek için yurtdışında şirket satın alan çift, yaptıklarının yasadışı olmadığını öne sürdü. Fakat Blair, seçim çalışmalarında sürekli, kendisinin şimdilerde yaptığı türden vergi kaçakçığının önüne geçmek ve vergilerin İngiltere’de ödenmesini sağlamayı vaad etmişti.
Avrupa Birliği tartışmalarında, İşçi Partisi liderliğinde ve savaş dönemlerinde sürekli gündeme gelen ve İngiltere’deki politikalara müdahale etmeye çalışan Blair, şimdi de vergi kaçakçılığında gündeme geldi.
“Jeremy Corbyn’e oy veren partililerin beyin nakli olması gerekir” diyerek, İşçi Partisi içindeki ilerici kesimlere savaş açan Blair, bir yandan da savaş suçlusu olarak yargılanmaktan korkuyor. Corbyn, iki yıl önce yapılan seçimlerde Başbakan olması durumunda Blair’i savaş suçlusu olarak yargılayacağını söylemişti. Bunun üzerine daha çok gündeme gelen Blair, hala yargılanmaktan korktuğu biliniyor. İşçi Partisi, seçimi kaybedince Corbyn istifa etmiş ve yeni seçilen lider ise Blairci Keir Starmer olmuştu.
Ortaya çıkan vergi kaçakçılarının büyük bir çoğunluğunu Arap liderler ve dikatatörlerin yanı sıra Asya’daki otoriter rejimlerin yöneticileri oluştururken, bunların arasında Blair’in olması bir çok kesimi şaşırttı. Bazı kesimler ise, “Blair adamları ile birlikte sahtedarlık yapmış” yorumları yapmasına neden oldu.
JOHNSON TAYFASI DA VERGİ KAÇIRIYOR
İktidardaki Muhafazakar Parti bağışçısı milyonerler de vergi kaçırmışlar. Eski bir Rus Bakan olan Viladimir Chernukhin’in eşi Lubow Chernuklin, İngiştere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin en büyük bağışçılarından biridir. 2012 yılından bu yana yaklaşık 2 milyar sterlin partiye bağışta bulunmuş. Milyarlarca dolarlık vergi kaçıran ve şimdilerde İngiliz vatandaşları olan Chernuklin çiftine Başbakan Johnson sahip çıktı. “Partiye yapılan bağışlarda herhangi bir usulsüzlük yok” diyen Başbakan, haksız kazanç ile partiye bağış yapılmasına ilişkin soruya cevap vermedi.
İngiltere’de kısa bir süre içinde bir çok villa alan ve ülkenin en güzel köşelerinde gayri menküller alan Muhammed Amersi ise Muhafazakar Parti’ye 525 bin sterlin bağışta bulunmuş. Toplam 34 Muhafazakar milletvekiline de bağışta bulunan Amersi de en çok vergi kaçırma manevraları yapan zenginlerden biridir.
HALKA VERGİ ZAMMI ZENGİNE VERGİ KAÇAKÇILIĞI
Henüz bir ay önce, pandemide harcanan 650 milyar sterlinlik ek bütçenin karşılanması için tüm halkın gelir vergilerine 1.25 zam yapılmıştı. 650 milyarın yaklaşık 600 milyarı zenginlerin şirketlerine dağıtılmış olmasına rağmen, zenginler vergi kaçırıyor ve hükümetler halka vergi zammı yapıyor.
İngiltere Maliye Bakanı Rushi Sunak, hafta sonu Manchester’da başlayan Muhafazakar Parti konferansında dün yaptığı konuşmada, “pandemide harcadığımız milyarlarca sterlinin bir karşılığı olmalıdır” diyerek, yapılan vergi zammını savundu. Zenginlerin, devlet başkanları ve eski başbakan Tony Blair’in vergi kaçırmak için attıkları taklalardan ise hiç söz etmedi.