05 Ekim 2021 08:25

İsmail Kahraman "Laiklikle ilgili sözlerim çarpıtıldı" dedi, yine laikliği hedef aldı

"Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı" diyen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi İsmail Kahraman, sözlerinin çarpıtıldığını savundu ama bir kez daha laikliği hedef aldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi İsmail Kahraman, bir konferansta sarf ettiği “Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı. 'Değişmez maddeler anayasaya konmamalıdır.” ifadelerinin ‘çarpıtıldığı’nı savundu. Ancak Kahraman yeni açıklamasında bir kez daha laikliği hedef aldı.

A Haber'e konuşan Kahraman, "Hukuktan nasibini almamışların hezeyanları ile karşılaşmamak beni üzüyor. Bir çarpıtma ve yanlışa yönlendirme var. Ben hukuk mezunuyum ve anayasa benim konum, ihtisas dalım. Bugünkü anayasa 1982 anayasası. Anayasalar çabuk eskiyorlar. Olaylar değişiyor, hayat hareketli, değişiklikler gerekiyor. Katı anayasa olursa ihtilaflar çıkıyor, anaysalar cevap vermiyor. Anayasalar, teşkilatın, devletin hukuku nasıl olacak, esası nedir, odur. İlk 4 maddenin üzerinde kimsenin ihtilafı yok” dedi. Açıklamasında bir kez daha laikliği hedef alan Kahraman, “Laiklik kelimesi üzerinde ben hassas duruyorum. Laiklik kelimesi çok değişik. Her parti kendini laik görüyor. Peki bu laiklik ne? Laiklik ileri sürülerek partiler kapatılıyor, laiklik ileri sürülerek hürriyetler engelleniyor. Ben diyorum ki laiklik olmasın, çünkü 195 ülkenin yalnızca 5'inde var. Fransa'da bir dinsizlik olarak ifade var. Meksika, Türkiye, Portekiz, Japonya, Fransa, bunlar anayasasında laiklik geçen ülkeler arasında. BM'ye kayıtlı 195 ülkeden 190'ının anayasasında bu yok. Laiklik kelimesi istenildiği yere çekilen bir kelime haline geldi. Fransa diyor ki, laiklik devletin, felsefe, din, siyaset karşısında tarafsız olmasıdır. Fransa'da da tanımı var. Tarifi olmayan kavram herkesin elinde başka manaya gelebilir. Benim dediğim tarifi olmalı veya diğerlerindeki gibi anayasada olmasına gerek yok.” ifadelerini kullandı.

2016’DA DA ‘LAİKLİK OLMAMALI’ DEMİŞTİ

İsmail Kahraman, Nisan 2016’da da laikliği hedef alan açıklamalar yapmış, büyük tepki çekmişti. O dönem İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği'nin (AY-BİR) İstanbul'da düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında konuşan Kahraman, anayasanın değişmesi gerektiğini söylerken “1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah ifadesi geçmiyor” demişti. Kahraman “Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır.” ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri açıklandı

SONRAKİ HABER

İki çocuğa cinsel tacizden dava açılan müdür yardımcısı için adli kontrol bile yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa