Eylülde gazetecilere yönelik 1 tutuklama, 3 saldırı, 15 engelleme, 5 gözaltı, 7 dava
Dicle Fırat Gazeteciler Derneğinin raporuna göre eylül ayında 5 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteci saldırıya uğradı, 15 olayda gazetecilerin haber takip etmesi engellendi.
Fotoğraf: Pixabay
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eylül 2021'e dair Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Buna göre eylül ayında 5 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteci saldırıya uğradı, 15 olayda gazetecilerin haber takip etmesi engellendi, 6 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 7 gazeteci hakkında dava açıldı.
Durumun pek iç açıcı olmadığı vurgulanan raporda “Gerçekleri halka ulaştırmakla yükümlü gazeteciler, bu görevlerini ifa ederken türlü engellerle karşılaşmakta. Her ay gazetecilere dönük baskı ve engellemelerin azalmış veya ortadan kalkmış bir ülke hayaliyle hazırladığımız raporumuzda maalesef her geçen ay durumun daha da vahim bir hal aldığını gözlemlemekteyiz” denildi.
"50 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI"
Rapora göre; sadece eylül ayı içerisinde 50 gazeteci yaptıkları haberler ve düşünceleri nedeniyle hakim karşısına çıktı ve yargılandı. Bunlardan 6’sına 27 yıl 3 hapis cezası verildi.
Eylül ayında en çok dikkat çeken ihlallerin başında yine sansür uygulamaları gelmekte. Özellikle birer sansür kurulu olarak çalışan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu’nun yayın kuruluşlarına verdiği cezalar, sansürün nasıl işler halde olduğunu kanıtlar nitelikte.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Raporun açıklama kısmı şöyle sonlandırıldı:
“Bilindiği üzere cezaevlerinde halen çok sayıda gazeteci arkadaşımız bulunmakta ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinden nasiplerini almaktadırlar. Raporumuz ayrıntılı verilerinde de yer aldığı üzere zaman zaman gazeteci arkadaşlarımız derneğimize mektup yazarak maruz kaldıkları hak ihlallerini aktarmaktadır. Zaten hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu ihlalleri kabul etmediğimiz ve bir an önce bu duruma son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.
Gazetecilere dönük hak ihlalleriyle geçen bir ayı daha geride bırakırken, yaşanan tüm bu olumsuzlukların üstesinden gelebileceğimizi ve dayanışmamızı büyütmemiz gerektiğini bir kez daha belirtiyor, sansürün olmadığı basın ve ifade özgürlüğü açısından daha yaşanılır, özgür ve demokratik bir ülke hayalimizi sizlerle paylaşıyoruz.”
"SOSYAL MEDYA YASASI TAHRİBAT YARATACAK"
Raporda “İktidar sahiplerinin görmeyen, duymayan, yazmayan, duyurmayan bir gazeteci profili tahayyül ettiklerini elbette biliyoruz” ifadeleri kullanıldı ve bunca hak ihlali ve baskı varken, yeni yasal düzenlemelerle sansürü katmerleştirme çabasının endişeleri artırdığına dikkat çekildi.
Meclis gündemine gelmesi beklenen ve dijital medyaya dönük düzenlemeler içeren kanun teklifinin tahribat yaratacağını belirten DFG, “Daha önceki yasal düzenlemelerle gazeteciler, basın yayın kuruluşları neredeyse artık söz söyleyemez hale getirildi. Yapılacak yeni düzenleme bu olumsuz durumu daha da pekiştirecektir” dedi.
Raporda internet erişim engeliyle ilgili mahkemelerin bazı haber portallarına uyguladığı cezaların hak ve özgürlükleri ayaklar altına aldığına dikkat çekilirken “Erişim engeli getirilen 9 internet sitesi içerisinde Türkiye’nin tek kadın haber ajansı olan JinNews’e dönük verilen 5 erişim engeli cezası, durumun ne kadar vahim olduğunu göstermekte” denildi.
EYÜL AYINDAKİ HAK İHLALLERİ
- Gözaltına alınan gazeteciler: 5
- Tutuklanan gazeteciler: 1
- Saldırıya uğrayan gazeteciler: 3
- Haber takibi engellenen gazeteciler: 15 olay
- Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 6
- Hakkında dava açılan gazeteciler: 7
- Cezalandırılan gazeteciler: 6 kişiye; 27 yıl 3 ay hapis cezası
- Yargılaması devam eden gazeteciler: 33 dosya, 50 gazeteci
- Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 2
- İlan reklam cezası: 3 gazeteye 100 gün ceza
- RTÜK cezaları: 6 kanala 7 ceza
- İnternet erişim engeli: 28 haber, 9 internet sitesi
- İşine son veriler gazeteciler: 7
- Tutuklu gazeteci sayısı (05 Ekim 2021 itibarıyla): 63
(MEDYA SERVİSİ)