BTS İzmir: TCDD’nin mülkleri ihalesiz kiraya verildi
Sürgünlere ve baskılara karşı başlatılan oturma eyleminin 38. haftasında BTS İzmir Şubesi, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki mülklerin ihalesiz kiraya verildiğini söyledi.
Fotoğraf: BTS İzmir Şubesi
BTS İzmir Şubesi baskı, sürgün ve özelleştirmeye karşı yaptığı eylemde TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nde yaşanan usulsüzlükleri açıklamayı sürdürdü. Eylemlerini 38. haftasında Alsancak Gar önünde yapılan açıklamaya KESK Eş Başkanı Şükran Kaplan Yeşil, TİS ve Hukuk Sekreteri Zeynep Korkmaz, Basın Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Varol Öztorun, Mali Sekreter Gönül Kural ile KESK bağlı sendikaların yöneticileri katıldı.
Açıklama konuşan Şube Başkanı Erdal Akyol, 3. Bölge Emlak Servis Müdürlüğüne 2021 yılı için verilen 2 milyon liralık bakım ödeneği bütçesinin 6. ayda bitirildiğine dikkat çekerek, “Tamamı doğrudan teminlerle harcanan bu paranın akıbeti sorgulanmalıdır” dedi.
Alsancak TCDD Misafirhanesinde; Bölge müdürü Ergün Yurtçu’nun talimatıyla 3. Bölge Müdürlüğü’ne iş yapan müteahhit Necip Aktın ve çalışanlarına 5 adet oda tahsis edildiğini, burada 7 aydır kalındığını ifade eden Akyol, “Yaklaşık 105 bin lirayı bulan oda ücretleri bugüne kadar neden ödenmemiştir? Bu şahıslar ücretsiz mi kalmaktadır?” diye sordu.
PİYASA DEĞERİNİN ALTINDA USULSÜZ KİRALAMALAR
Açıklamada, TCDD’ye ait birçok yerin kanuna aykırı şekilde ihalesiz olarak ve piyasa değerinin çok altında, kısa dönem kiralamalar şeklinde verildiğine dikkat çekildi. Akyol, “Bunlardan birkaç örnek olarak Buca’da Maşallah Kutlu’ya, Mersinli’de bir inşaat firmasına, Salhane’de 3. bir şahsa otopark olarak, Emlak Müdürlüğüne bakan Tekniker Ünal Mural’ın daha önce ev satın aldığı Ercan Sungur’a birkaç istasyonda büfe amaçlı TCDD arazisi ihalesiz verilmiş midir?” diye sordu.
Bugüne kadar yapılan tüm özelleştirmelerde, tüyü bitmemiş yetimin üzerinde hakkı bulunan, kamuya ait taşınır taşınmaz ne varsa özel sektöre devredildiğini hatırlatan Akyol, özelleştirmenin sadece bununla sınırlı kalmadığını buralarda çalışan emekçilerin kıyıma, sürgüne, mağduriyetlere, işten çıkarmalara, açlığa yoksulluğa ve sefalete sürüklendiğini vurguladı.
"DEMİRYOLLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNE HEPBİRLİKTE KARŞI ÇIKALIM"
“Anadolu’yu demir ağlarla ören böylesi köklü bir kuruluşun, çalışan personeline mobbing uygulaması, sürgün etmesi, yerlerinden etmesi kabul edilemez” diyen Akyol, “Bugün kurumun elden gitmesi, işyerlerimizin kapanması, çoğu işin demiryollarında yapılacakken özel sektöre yaptırılması, her yıl zarar ettirilmesi, bunlar yandaş sendikalar için önemli olmayabilir ama bizler için önemlidir. Ülkesini, vatanını sevmek, ülkesinin değerlerine sahip çıkmaktan, kurumların peşkeş çekilmesine karşı durmaktan, kamunun zarar etmesine engel olmaktan geçmektedir. Buradan bir kez daha tünele girmeden son çıkışta tekrar uyarıyor ve çağrıda bulunuyoruz. Demiryolunun özelleştirilmesi, yasa tasarısına dönüşmeden gelin bir araya gelelim, gelin bu yasanın çıkmaması için adım atalım” dedi.
URLA KAMPI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR
BTS İzmir Şubesi’nin yaptığı açıklamada Urla kampında yaşananlara ilişkin çeşitli bilgiler verilerek sorular aşağıdaki sorular yöneltildi:
- TCDD Urla kampının kamera kaydı görüntülerini içeren Harddiskler Müteahhit Sait Topuzoğlu ve kendisini MİT elemanı olarak tanıtan Arşiv Memuru Hasan Aydın tarafından izin alınmadan Bölge Müdürü Ergün Yurtçu’nun talimatıyla neden zorla söküldü?
- Bu kişi kendisini neden MİT elemanı olarak tanıtmaktadır. Bir arşiv memurunun güvenlik kameralarını sökmekle ilgili ne işi vardır?
- Haftada bir gün işe gelen ya da hiç gelmeyen Hasan Aydın kimdir?
- Urla kamp tadilatının ihalesini 8.800.000 liraya alan ANU İnşaatla yakın ilişkisi olduğu bilinen Müteahhit Sait Topuzoğlu neden usulsüz bir şekilde Urla kampının kamera kayıtlarını almıştır?
- Urla kampındaki memur güvenlik görevlilerine neden görevlendirme çıkarılarak kamptan uzaklaştırılmak istenmiştir?
- TCDD Urla Kamp Müdürü ile akrabası olan kamptan sorumlu Destek Hizmetleri Müdürü neden görevlerinden alınmıştır? (İzmir/EVRENSEL)