Ankara’da üniversitelilerin yüzde 83’üne yurt yok
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu başkent Ankara’da da yaşanıyor. KYK’ye bağlı 32 yurdun kapasitesi 27 bin 225. Bu da öğrencilerinin yüzde 11.42’sine yetiyor.
Fotoğraf: Evrensel
Ülke genelinde üniversite öğrencileri yeterli sayıda devlet yurdu olmaması ve yüksek kiralar nedeniyle barınma sorunu yaşıyor. Başkent Ankara’da da barınma sorunu öğrencilerin en temel sorunlarından biri. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ile üniversitelerin barınma olanakları, Ankara’da üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 17’sine yetiyor.
Ankara’da ön lisans, lisans ve yüksek lisansta okuyan toplam 238 bin 355 öğrenciye KYK ve üniversitelerin yurtlarında 41 bin 297 kişilik yer bulunuyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrencilerin başvurduğu özel yurtların fiyatları ise cep yakıyor. Özel yurtlarda ücretler yıllık 10 bin ila 25 bin arasında değişiyor.
Birçok ilde ‘Barınamıyoruz’ diyerek seslerini duyurmak isteyen öğrencilere Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Barınma sorunu yok’ diyerek cevap verse de yaşananlar ve rakamlar barınma sorununu ortaya koyuyor. 6 devlet, 9 vakıf üniversitesinin bulunduğu kentte yüksek öğrenim düzeyinde ön lisans ve lisansta toplam öğrenci sayısı 238 bin 355. Veriler öğrencilerin yüzde 83’üne devlet yurdu olmadığını ortaya koyuyor.
HACETTEPE VE ODTÜ’DE AYNI SORUN
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) lisans ve lisans üstü olmak üzere toplam nüfusu 27 bin 452 olmasına rağmen yurt kapasitesi 3 bin 494 kadın, 3 bin 800 erkek olmak üzere toplam 7 bin 294. Öğrencilerin sadece yüzde 26.57’sine barınma olanağı sunan ODTÜ’nün bu yıl açıklanan yurt listelerine göre ise öğrencilerin yarısından fazlası yurtlara yerleşemedi. Hacettepe Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisans üstü olmak üzere toplam nüfusu 52 bin 740. İki farklı yerleşkesi bulunan üniversitede, Beytepe Yerleşkesinde 4 bin 159, Sıhhiye Yerleşkesinde 1565 öğrenciye barınma olanağı sunuluyor. Hacettepe Üniversitesi, öğrencilerinin sadece yüzde 10.85’ine yerleşke içinde bir barınma olanağı sunuyor.
YÜZDE 1.57 ÜNİVERSİTE YURDUNDA
Ankara Üniversitesinin toplam nüfusu 67 bin 34 ve barınma olanakları bu ihtiyacı karşılamanın çok uzağında. Ankara Üniversitesi, öğrencilerine barınma olanağı olarak 7 öğrenci evi sunuyor. Bu öğrenci evlerinde 727 kadın lisans öğrencisi ve yüzde 53’ü son sınıf öğrencisi olmak üzere 327 erkek lisans öğrencisi kalabiliyor. Yani Ankara Üniversitesi öğrencilerinin yalnızca yüzde 1.57’si üniversitenin sunduğu barınma imkanlarından faydalanabiliyor.
BAZI ÜNİVERSİTELERİN YURDU YOK
Toplam nüfusu 68 bin 654 olan Gazi Üniversitesinde ise üniversitenin kendisine ait bir yurdu bulunmuyor. Üniversitenin sitesinde öğrencilere barınma olanağı olarak kampüslerin yakınındaki KYK yurtları sunuluyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin ise 28 bin 833 öğrencisi bulunuyor ve ama barınma olanağı sunulmuyor öğrencilere.
KYK YURTLARI YETMİYOR
Üniversitelerin dışındaki yurt olanakları da yetersiz. Türkiye genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı 592 öğrenci yurdunun 32’si Ankara’da bulunuyor. Ankara’da KYK yurtlarının kapasitesi ise 27 bin 225. 2019-2021 yılları arasında bu yurtların kapasitesi 564 yatak azalmış görünüyor. KYK, Ankara’da öğrencilerinin yalnızca yüzde 11.42’sine barınma olanağı sunuyor. Devlet ve üniversite yurtlarının dışında Ankara’da 39 kadın, 19 erkek yurdu olmak üzere 58 özel yurt bulunuyor. Bu yurtların kapasitesine dair net bir bilgi yok. (Ankara/EVRENSEL)