Demokratik üniversite için temsil mekanizmalarını inşa edelim!
Makina Mühendisliği derslerin online olacağı açıklandı. Öğrenciler de aldıkları toplantılar ile kararı tartıştı, taleplerini belirleyip yaptıkları anket ile bölüm başkanlığıyla görüşme talep etti.
Kaynak: Freepik
Recep ATEŞ
ODTÜ
3 Eylül günü ODTÜ yönetiminin yaptığı açıklamaya göre okulun yüz yüze açılacak olması öğrenciler açısından heyecanlı bir sürece sebep oldu. Ankara’ya dönme planları yapan, hatta gelmiş öğrencilerin hevesi 24 Eylül’de derslerin işlenme şekillerinin açıklanması ile söndü. 24 Eylül’de, Makina Mühendisliği 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin derslerinin online olacağı açıklandı. Öğrenciler de aldıkları toplantılar ile kararı tartıştı, taleplerini belirleyip yaptıkları anket ile Bölüm Başkanlığıyla görüşme talep etti.
SOMUT VERİLERİ ELE ALACAKSAK…
Bölüm öğrencilerinin Bölüm Başkanlığına gitmeden önce yaptığı anket, öğrencilerin eğilimleri, içinde bulunduğu koşulları açıklar nitelikte veriler içeriyor. 450’ye yakın bölüm öğrencisinin doldurduğu ankete göre öğrencilerin %96’sı iki veya daha yüksek doz ile aşılandı. Toplam katılımcıların %93’ünün son 6 ayda COVID-19 hastalığı geçirmediği belirtilmekle beraber %97’lik bir öğrenci kesiminin COVID-19 karşısında risk grubunda bulunmadığı ortaya kondu. Ankete katılanların %47’sinin ODTÜ yurdunda kalacağı, %29’unun aile/akraba evinde bulunacağı, %21’inin ev/oda tuttuğu gözlendi. Online eğitimde yaşanan sorunların başında derslerin verimsiz olması katılımcıların %90’ı tarafından onaylanmakla beraber, en çok eksikliği göze çarpan ekipmanın internet donanımları ve altyapısının olduğu %50’lik oran ile dikkat çekti. Öğrencilerin %65’nin yüz yüze, %31’inin hibrit eğitim istediği, diğer bir deyişle katılımcıların %96’sının online eğitimden yana olmadığı ortaya çıktı. Bununla beraber dönemin online olması durumunda okulu dondurmayı veya başka bir okula geçmeyi düşünen öğrenci yüzdesi %37’ye tekabül ediyor.
GÖRÜŞMENİN ÖĞRENCİLERE GÖSTERDİKLERİ
30 Eylül günü bölüm öğrencileri bölüm yönetimi binası önünde buluşup kendi aralarında temsilci seçtiler, ilerleyen süreçte de Bölüm Başkan Yardımcısı ile konuştular. Bölüm Başkanlığı, kendilerinin öğrenci yoğunluklu dersleri online yapmalarının sebebinin YÖK’ün yönetmeliğinde belirttiği 1 metre kuralının bölüm öğrencilerinin sınıflara yerleştirilmesinde engel çıkardığı yönünde bir açıklama yaptı. Bu durumun hem yüz yüze hem de hibrit eğitimi olanaksız hale getirdiği düşüncesini ortaya atan bölüm başkanlığı, bölümün altyapısının bölüm mevcudunu destekleyemediğini belirtti. Kendilerinin de derslikleri açmak noktasında tamamen yukarı makamlardan gelen kararları uyguladıklarına, uygulama noktasında herhangi bir inisiyatif almadıklarına parmak bastı. Bölüm Başkanlığı, alınan kararlarda kendilerinin öğrenciler karşısında muhatap olmadıklarını söyledi.
ÖĞRENCİLER SÜRECİ NASIL ELE ALIYOR?
Bölüm Başkanlığı ile yapılan konuşma her ne kadar verimli geçmese de öğrencilerin bölümleriyle ve geleceğiyle ilgili yürüttükleri tartışmalar kayda değerdi. Öğrencilerin çoğunluğunun 1. ve 2. sınıf öğrencisi olması, yani eğitim ve sosyal hayatları pandemi sürecinden en fazla etkilenen nesilden olmaları, görüşmeye gelen öğrenci kitlesinin tutumunu belirledi. Salgında kaybedilmiş olan 1,5 senelik bir üniversite hayatına daha fazlasını eklememekte ısrarcı olan öğrenciler, mücadelenin sadece online-örgün eğitim üzerine değil, öğrencinin karar alma mekanizmalarındaki yeri olmayışı üzerine olduğu fikir birliğine kolayca vardılar. Bu tartışmaların pratikte ne kadar gerçekleşeceğini, ODTÜ ve Türkiye genelindeki demokratik üniversite talebiyle ne kadar bağlanacağını ise biz öğrencilerin çabaları belirleyecek.