Yüz yüze eğitim mücadelesi
ODTÜ hazırlık öğrencileri olarak temsilciliklerin önemini ve demokratik üniversite talebi doğrultusunda karar mekanizmalarına dahil edilmemizin gerekliliğini görüyor ve mücadelemizi sürdürüyoruz.
Kaynak: Angelina Litvin/ Unsplash
Hazar ÖZCAN
ODTÜ
ODTÜ’nün en renkli ve dolu senesi olarak anılan, hazırlık sınıfı da üniversite gündemine hızlı bir giriş yaptı. Biz hazırlık öğrencileri olarak, üniversite yerleştirme sonuçları açıklanmasından beri yüz yüze eğitim talebiyle bir araya geliyoruz. Henüz okula yerleşmemişken ODTÜ’nün online eğitime devam edeceğine dair dönen bazı söylentiler duyduk bunun üzerine yüz yüze eğitim talebimizle bir araya geldik.
ODTÜ öğrencileri ve öğrenci adayları olarak twitter üzerinden bir hashtag çalışması başlattık. Bu çalışmamızdan sonra okul yaptığı açıklamayla hazırlık sınıfının online, lisans sınıflarının ise yüz yüze olacağını duyurdu. Hazırlık öğrencileri olarak; 1,5 yıldır online eğitim veren ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan ODTÜ’nün bu kararı bizde hayal kırıklığı ve öfke yarattı. ODTÜ yönetimi bu kararın gerekçesi olarak hazırlık sınıflarının pandemi koşullarına uygun olmadığını öne sürdü. Yapılan bu açıklamadan sonra toplu bir şekilde rektörlüğe mail atarak çift doz aşı oranımızın yüksek olduğunu (anketimiz ile), diğer okulların yüz yüze açıldığını ve 1.5 yıldır online eğitim yapan bir okulun sınıfları pandemi koşullarına uygun olarak hazırlayamamasının okulun sorunu olduğunu belirttik ve yüz yüze eğitim talebi etrafında bir araya geldik. Mail çalışmamızın ardından ODTÜ bir açıklama daha yaparak hazırlık öğrencilerine “yurtlara kayıt olabilirsiniz” şeklinde algılanan, belirsiz bir açıklama yaptı. Yurtlara kayıt olabiliyorduk ancak yurtlarda kalabilecek miydik, hazırlık sınıfı yüz yüze eğitime geçecek miydi? Buna benzer sorular biz hazırlık öğrencilerinin kafasına takılan sorulardandı. Bu belirsizlikle beraber ODTÜ’nün yüz yüze eğitimle açılması talebimiz için verdiğimiz mücadeleyi sürdürdük.
ÖĞRENCİLERİN YARISI AÇIKTA
Daha önce başlattığımız hashtag çalışmasını tekrarladık. Bu çalışmamızın ardından ODTÜ’nün “Yurt başvurusunda bulunabilirsiniz ve yerleşkemizin bütün imkanlarından yararlanabilirsiniz” kararı ile yurtlara hazırlık öğrencilerinin başvurabilmesi kesinleşti. Yürüttüğümüz çalışmanın üzerine gelen bu açıklama bir kazanımdı. Bu kazanım bizi oldukça mutlu etti fakat yeterli değildi. Biz yurtlarda kalma hakkımızı almış olsak dahi hazırlık sınıfı hala online eğitimle devam edecek. Ayrıca geçtiğimiz günlerde açıklanan ODTÜ yurt kayıt sonuçlarının verilerine baktığımızda ODTÜ yurtlarına başvuran öğrencilerin %50,32’si açıkta kaldı.
Tüm bunlara baktığımızda ODTÜ’nün online eğitim kararı ile eğitim kalitemiz düşürülmüş, sosyalleşmemiz, ve topluluklarla olan etkileşimlerimiz minimize edilmiş ve eğitimimizi devam ettirebilmemiz için gerekli olan barınma hakkımız elimizden alınmış olduğu bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu görebiliyoruz.
Bu yüzden ODTÜ hazırlık öğrencileri olarak bizler, üniversite yönetiminin bizim hakkımızda aldığı kararlarda bizim de söz hakkımız olması gerektiğinin bilinciyle demokratik, bilimsel ve parasız eğitim idealimize ket vuracak, üniversite hayatımızda karşımıza çıkan ve çıkabilecek olan ortak sorunlarımıza karşı örgütlü ve sistematik bir şekilde çözüm yolları üreterek birlikte mücadele etmek adına bölümler temelinde temsilcilikler oluşturduk. Böylece daha çok hazırlık öğrencisiyle bir araya gelerek tartışmalarımızı yerelleştirebilme imkanını yakaladık.
HER ÖĞRENCİ SÖZ HAKKINA SAHİP
Önce kendi bölüm gruplarımızdan aday olan öğrenciler arasında oylama yaparak temsilciler çıkardık. Sonra seçilen bu temsilcilerin içinde olduğu, hiyerarşik bir düzenin bulunmadığı ayrı bir koordinasyon grubu oluşturduk. Böylece bölüm gruplarıyla da entegre olmuş, dönüşümlü çalışan koordinasyon grubu ortaya çıktı. Oluşturduğumuz temsilcilik sistemi, bölüm gruplarında tartışılan taleplerin koordinasyon grubuna iletilmesi şeklinde ilerliyor. Bu sayede herkesin eşit söz hakkı olduğu bir yapı ortaya çıkmış oluyor.
ODTÜ hazırlık öğrencileri olarak öğrenci temsilciliklerinin önemini ve demokratik üniversite talebi doğrultusunda karar mekanizmalarına dahil edilmemizin gerekliliğini görüyor ve mücadelemizi sürdürüyoruz.