06 Ekim 2021 07:29
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ekim 2021 17:49

TÜGVA'ya polis kalkanı | Büyükada'daki tahliye mahkeme kararına rağmen engelleniyor

AKP döneminde TÜGVA’ya verilen Büyükada İskelesi'nin üst katının tahliyesi için hukuki engel kalmadı ancak TÜGVA alanı tahliye etmiyor. İBB zabıta ekipleri de polisler tarafından engellendi.

Fotoğraf: Şebnem Coşkun/AA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Büyükada'daki Vapur İskelesi'nde Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) verilen alanın tahliyesi için işlem yapması polis tarafından engellendi. Çevik Kuvvet tarafından binaya giriş çıkışlar yasaklandı. 

ÇEVİK KUVVET TARAFINDAN BİNAYA GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

Büyükada Şehir Hatları Vapur İskelesi üzerinde bulunan ve AKP yönetimindeyken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 10 yıllığına TÜGVA’ya verilen kafeterya, mahkeme kararı doğrultusunda tahliye edilmek istendi.

Tahliye için alınan mahkeme kararı ile Adalar Kaymakamlığı'na gönderdiği yazının ardından İBB zabıtaları bugün tahliye için iskeleye geldi. Ancak işlem yapılmasına polis tarafından izin verilmedi. Polis, binaya giriş çıkışları yasakladı. CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat'ın avukatı Fırat Burak, çıkan arbedede kendisi dahil 5 kişinin darbedildiğini ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Engellenmeye Adalar halkı da iskele önüne gelerek tepki gösterdi. 

"ADALAR İLÇE BAŞKANI HASTANEYE SEVK EDİLDİ"

Kaftancıoğlu, Adalar'da basına yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Adalar İlçe Başkanımız, Adalar halkının hakkını savunmak için, hukuka uygun davranılmasını savunmak için burada mücadele ederken, devletin polisi böyle bir şey yapmaz ama tahmin ediyorum TÜGVA'nın polisleri tarafından darbedildiği için şu anda hastanede. İlk tedavi gördüğü hastaneden sevk edildi, şu anda Araştırma Hastanesinde gözetim altında.

Ekrem Başkan, 'Artık adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere vakıflara hizmet işi bitti' demişti. O günden bugüne İBB, İstanbul'un kaynaklarını 16 milyona sunmak için çaba gösteriyor.

Bakmaya doyamadığınız Ada iskelesi, 2015 yılında bir protokolle İBB'ye devredilmiş. Sonrasında üst kısım 2018'de TÜGVA'ya 10 yıllığına üstelik 2500 liraya kiralanmış. İstanbul’da barınma sorunu yaşayan binlerce öğrenci 5 bin liraya 6 bin liraya ev bulamazken burası 2 bin 500 liraya kiralanmış.

"HUKUKİ ENGEL YOK"

İBB Başkanımız buraları incelediğinde görmüş ki burayı kiralayan vakıf, burayı üçüncü kişilere devretmiş. Ada halkı faydalanamıyor, bu üçüncü kişiler, çıkmaya korktukları için kim olduklarını bilemiyoruz, burayı kullanmışlar. Ve İBB, protokolde uygun olmayan işlemi yaptıkları için tahliyeleri yönünde tebligat yollamış. TÜGVA tahliye işleminin iptali için bir dava açmış. Bu davada 27 Ocak 2021 tarihinde TÜGVA yürütmeyi durdurma kararı almış ve bu işlemi durdurmuş. Ama İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli kararıyla bu kararın reddine karar vermiş. Böylece bu tahliyenin önünde hukuki hiçbir engel de kalmamış.

Adalar Kaymakamı mı, TÜGVA kaymakamı mı bilmiyorum, iki kez tahliye için tarih veriyor, sonra erteliyor. Sonrasında ise kaymakam tatilde. TÜGVA'nın polisleri içerdeki üç kişiyi koruyor, kimden koruyor?"

Öte yandan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da Büyükada'ya gideceği öğrenildi.

TÜGVA BAŞKANI’NDAN İSKELE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı Enes Eminoğlu Büyükada iskelesi önünde yaptığı basın açıklamasında, "2018'den beri kiracı olarak kaldığımız Adalar İlçe Gençlik Merkezimiz hukuksuzca CHP'li İBB zabıtaları tarafından basılmış, vakfımıza ait olan eşyalar hiçbir tutanak tutulmadan kelimenin tam anlamıyla gasbedilmiş ve bilinmeyen bir yere götürülmüştür" dedi.

TÜGVA'yı "gençlik yapılanması" olarak tanımlayan Eminoğlu, toplanan gençlerin binayı korumak için içeride bulunduklarını iddia etti. Eminoğlu, "Gençlerimiz burada darbedilmiştir. Bir polisimiz yaralanmıştır” ifadesini kullandı.

HUKUKİ SÜREÇ | MAHKEME, TAHLİYEYE KARAR VERMİŞTİ

Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti. Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde, Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

TÜGVA AÇIKLAMASI

TÜGVA'dan yapılan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi özel hukuka tabi sözleşmemizi haksız bir şekilde tek taraflı olarak feshettiğini beyan etmiş ve bu haksız feshin tarafımızca kabul edilmemesi akabinde kaymakamlıktan tahliyemizi talep etmiştir. Kira sözleşmemizin devam ettiğine ilişkin açtığımız tespit davası sürecinin devam etmesi ve konuya ilişkin verilmiş bir mahkeme kararı olmaması nedeniyle kaymakamlık ve valilik İBB'nin bu talebini reddetmiştir. İBB bu kararı tanımayarak, yetkisiz zabıta kuvvetlerinin kaba kuvvetini kullanarak eşyalarımızı, hangi eşyaları götürüldüğüne ilişkin herhangi bir kayıt dahi tutulmadan, zorla binamızdan gasp etmiş ve bina dışına çıkarmıştır. Zabıta görevlileri sabah saatlerinden itibaren ilçe binamızın içinde, binadan çıkmamız halinde kalan eşyalarınızı da götürmek amacıyla takriben 30-40 kişilik bir ekiple, vardiyalı bir şekilde nöbet tutmaya (saat 23.00 itibarıyla) devam etmektedir. Konuya ilişkin hukuki süreç başlatılmış ve halen devam etmektedir. Biz Türkiye Gençlik Vakfı olarak hukukun üstünlüğüne inancımız gereği, şeffaflık prensibi içinde, yasa ve usule uygun şekilde ülkemizin gençleri için çalışmaya devam edeceğiz" 

AKP'DEN TÜGVA'YA DESTEK AÇIKLAMASI 

AKP, Büyükada İskelesi'nin üst katını mahkeme kararına rağmen tahliye etmeyen TÜGVA'ya sahip çıktı. AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada yerin 10 yıllığına kiralandığı ve "ev sahibi kiracı ilişkisi"nin olduğu savunuldu. Açıklamada "Burası bir hukuk devletidir. Siz CHP devleti zannetmiş olabilirsiniz ancak o devirler geride kaldı. Farkına varın artık” ifadeleri kullanıldı.

AKP İstanbul Siyasi ve Hukuki İşler’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Avukar Adem Yıldırım tarafından yapılan açıklamada da, "Şunu belirtelim ki, kira hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözüm ve görüm yeri sulh hukuk mahkemeleridir. Kaldı ki İBB tarafından imza edilen kira sözleşmesinde uyuşmazlığın önce tarafların mutabık kaldığı bir arabulucu ile nihayetinde İstanbul adli mahkemelerinin yetkili olduğu kararlaştırılmıştı” denildi. Tahliye kararının olmadığının iddia edildiği açıklamada, "Elinizde varsa bir tahliye kararınız buyurun getirin siz zahmet etmeden gençlerimiz burayı tahliye edecektir. Öyle CHP’li örgüt üyelerini tahliye memuru gibi kullanmanıza gerek yok. Burası bir hukuk devletidir. Siz CHP devleti zannetmiş olabilirsiniz o devirler geride kaldı. Farkına varın artık. Ey CHP ve CHP zihniyeti sizlerin hukuka saygılı olmadığınızı, hukuk tanımadığınızı, kendi koyduğunuz hukuk kurallarına uymadığınızı, 1960 yılında Adnan Menderes ve arkadaşlarını suçsuz yere asmanızdan, 12 Eylül’de bir sağdan bir soldan bu vatanın gençlerini asmanızdan, 28 Şubat’ta milletin oylarıyla iktidar olmuş refah partisini hukuksuz olarak kapatmanızdan, sırf başörtülü diye üniversite okuyan kızları gözünün yaşına bakmadan okuldan atmanızdan, kamu kurumlarından uzaklaştırmalarınızdan, Başörtülü milletvekilini meclisten dışarı atmanızdan çok iyi biliyoruz. Şunu çok iyi bilin ki bu milletin iradesi sizin gerici, faşist, hukuksuz ve diktatör iradenizin çok üstündedir. Bu millet her zaman sizi ve sizin zihniyetinizi al aşağı etmiştir. Bundan sonra da etmeye devam edecektir. Bundan şüpheniz olmasın” ifadeleri kullanıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı: 2 doz mRNA aşısı olmuş vatandaşlarımızın 3. doz aşıya ihtiyaçları yok

SONRAKİ HABER

İstifası 36 gündür bekletilen THK Başkanı, 2. kez yargıya başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa