Hakikat filmi İstanbul galasını gerçekleştirdi: "Sesiyle, sözüyle yine gelecekler"
Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “Hakikat” filminin İstanbul galası gerçekleştirildi. Evrensel'e konuşan Yönetmen Hakan Alak, "Sesiyle, sözüyle yine gelecekler" dedi.
Metin TAŞKIRAN
İstanbul
Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “Hakikat” filminin İstanbul galası gerçekleştirildi. Senaryosunu Ali Şahin ve Yönetmen Hakan Alak’ın yazdığı filmde, Şeyh Bedreddin’i Suavi, Börklüce Mustafa’yı Bülent Emrah Parlak, Torlak Kemal’i Saygın Soysal, Maria karakterini de Ezgi Esma Kürklü canlandırdı. Dün Şişli Cemal Raşit Rey salonunda galası gerçekleştirilen filmin oyuncuları ve yönetmeniyle konuştuk.
“ONLAR HALKIN ZİHNİNDE VE BİLİNCİNDE TAŞINDI”
Seyircilerin büyük beğeniyle izlediği filmin yönetmeni Hakan Alak, “Herkesin hayaliydi, bize kısmet oldu” dedi.
Fikrin kendisi orijinal olmasa da kendi yöntemleriyle anlatma çabası içine girdiklerini belirten Alak, Şeyh Bedreddin’i anlatmanın sorumluluğu ve zorluğun ilişkin de konuştu. Alak, “Çok fazla sorumluluğu olan bir şeydi, kendimize o sorumluluk hattında bir yol açtık ve oradan yürümeye çalıştık. Galiba yaptık. Yani şimdiye kadar hep ‘Umarım yapmışızdır’ diyordum ama şimdi ‘Galiba yapmışız’ diyorum, seyircinin de tepkisini görünce, oldu galiba” ifadelerini kullandı.
Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal için “Biz onları tarihin tozlu raflarından çıkarmadık” diyen Alak, onların yüzlerce yıldır halkın zihninde ve bilincinde taşındığını, bugün Bedreddin’i bu sayede tanıdığımızı söyledi.
Alak, “Bir yerlerde yok olup gitseydi öğrenemezdik, halk onu yaşattı. Bedreddin’i tek başına kişi olarak değerlendirmiyorum. Bir hal, bir durum, bir gerçeklik ve o gerçeklik bugün var. Yani Bedreddin’i var eden o yokluk, yoksulluk ve adaletsizlik bugün her yanıyla devam ediyor" dedi.
Akın konuşmasını noktalarken filmin kapanışında da geçen Nazım Hikmet’in yazdığı Şeyh Bedreddin Destanı’na atıfta bulundu; “Filmin sonunda da diyor ya ‘Sesiyle, sözüyle yine gelecek’. Bugün burada başka biçimlerde, sözlerde, insanların dilinde, yaşamaya devam ediyor çünkü bu sorunlar sürdükçe talepler de sürecek. Sorunlar var, ses azalır ama ses yok olmaz. Şimdi sesin azaldığı zamanlar ama yükseleceği zaman da olur" diye konuştu.
"TÜRKİYE’DE BİR İLKİN FİLMİ"
Şeyh Bedreddin’i canlandıran Suavi de projede bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu söyledi.
Suavi, "Dilerim karşılığını bulur çünkü bu popülist kültürün altında; başka başarılı işlerde olduğu gibi bu film de pandemi koşulları dikkate alındığında belki hiçe gidebilir. Ama biz bunu şansa bırakmaksızın elimizden geldiğince çabalamaya devam ediyoruz. Arkadaşlarımızı, dostlarımızı, sanatseverleri buraya davet ediyoruz çünkü herkesin izlemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Filmin yapımcısının İMECE gibi bir kooperatif olmasına da dikkat çeken Suavi, “Türkiye’de bir ilkin filmi, birçok anlamda ilktir; kooperatif olarak ilktir, sponsorları açısından ilktir, Şeyh Bedreddin açısından ilktir. Bu yanıyla hem yolumuz açık olsun hem de yaşasın sanat diyerek herkesi selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
“BÖRKLÜCE MUSTAFA BENİM KAHRAMANLARIMDAN BİRİYDİ”
Filmin başkahramanlarından Börklüce Mustafa’yı canlandıran Bülent Emrah Parlak da heyecanını gizleyemeyenlerdendi. Börklüce Mustafa’yı canlandırmayı “Müthiş bir his” olarak tarifleyen Parlak, “Hayalim olan bir şeyi gerçekleştirdim, bundan dolayı da çok mutluyum. Benim kahramanlarımdan biriydi Börklüce Mustafa. Onu canlandırmak şahane bir duyguydu, çok mutluyum, çok heyecanlıyım şu an. Bugün Şeyh Bedreddin, Torlak Kemal, Börklüce Mustafa ve onların arkadaşları günümüzde de aydınlık yolunda ilerleyen ilerici bütün kavramları kapsayan bir yerdeler” dedi.
“HAYALİMDEKİ İNSANI BULMAYA ÇALIŞTIM”
Torlak Kemal’e hayat veren Saygın Soysal da Torlak Kemal, Bedreddin ve Börklüce ile ilgili Nazım'ın destanından, Kalenderi dervişleri ve Anadolu Abdalları ile ilgili bazı okumalardan yola çıktıklarını aktardı.
Soysal, "Torlak Kemal'in nasıl bir insan olduğunu aslında bilmiyoruz ama bir lokma bir hırka düsturuyla yaşayan bir insan olduğunu biliyoruz. Ben hayalimdeki insanı bulmaya çalıştım, gerçek Torlak Kemal nerededir, ne yapar onu bilemiyorum. Bir lokma bir hırka yaşamayı bilen insanlardı o dönemin insanları, orta çağın devrimcileri. En azından ihtiyaç sahibi insanlar değillerdi, bir şeyler arzu etmiyorlardı, var olanla yaşamayı biliyorlardı ama ezilmeyi de kabullenmiyorlardı. Kalenderi dervişlerini okumamızda fayda var onları bilmemizde fayda var” diye konuştu.
“İNSANLIĞIN ÖZÜ İÇİN DİRENÇ GÖSTERMİŞ İNSANLAR”
Son olarak da Maria karakterini canlandıran Ezgi Esma Kürklü ile görüştük. Filmi ilk defa izlediğini ve çok beğendiğini belirten Kürklü, “Teklif geldiğinde de çok mutlu olmuştum, oynarken de mutluydum, perdede gördüğüm şeyden de çok mutlu oldum. Çok gerçek bir hikaye, insani bir hikaye, bu toprakların hikayesi. Şeyh Bedreddin’i tanımayan biri bile olsa bir sinema filmi olarak beğeneceklerini düşünüyorum Hakikat’i” diye konuştu.
Projede olmaktan mutlu olduğunu ve seyircilerin de beğeneceğini uman Kürklü, Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal için şunları söyledi: “İnsanlığın en özü için direnç göstermiş insanlar, insanların hakları konusunda; adalet, özgürlük, eşit fırsat ve ayrımcı olmayan bir dünya için direnen ve savaşan insanlar, son derece de gerçekler ve yürekleriyle ortadalar.”